Затлъстелите българи са над 60%, проблемът е при 15% от децата

Основната причина е промяната в начина на хранене
36
Затлъстелите българи са над 60%, проблемът е при 15% от децата
Снимка: БГНЕС

Между 58% и 62% от възрастното население над 20 години страда от наднормено тегло и затлъстяване в България.

"Данните показват, че ние не се различаваме много от страните в Европа. В Европа честотата варира от 45% до 48%, в скандинавските страни до 60-62%. Германия има много сходна честота с нас. В Турция много рязко започна да се покачва честота на затлъстяването. Това най-вече е свързано с бързата промяна в начина ни на живот и на храненето", каза доц. Антоанета Гатева от Александровска болница в София пред БНР.

Още по темата

При децата има ръст на затлъстяването през последните години, подчерта тя.

"През последните 10-15 години има много голям ръст на броя деца със затлъстяване. Честотата варира в различните възрастови групи, но над 15% се смята, че е затлъстяването в предучилищната възраст, което също е голям проблем, защото пълните деца стават пълни възрастни и там здравословните проблеми започват много рано", посочи тя.

Затлъстяването може да бъде класифицирано по много различни начини. По отношение на причините то може да бъде първично и вторично.

"За вторично затлъстяване говорим тогава, когато то е свързано с някои медикаменти, но това е по-рядката форма на затлъстяване. Много по-често е първичното от храна. Затлъстяването е заболяване, то има своите причини - генетични и хормонални", разясни доц. Гатева. 

Има над 200 заболявания и състояния, които биха могли да бъдат свързани със затлъстяването.

"Класическите са сърдечно-съдовите и диабетът, за които всеки би се сетил, когато слуша за затлъстяване. Има и някои, за които рядко се сещаме, като например карциномите. Счита се, че около 30% от различните видове карциноми, особено карцином на млечна жлеза, карцином на дебелото черво, имат отношение към затлъстяването. Сънната апнея - нещо, за което изключително малко се говори, особено в България, тъй като програмите за скрининг за сънна апнея са малко, апаратите за лечение са скъпи и не се реимбусират от Здравната каса. Сънната апнея може да е следствие от затлъстяването, може да провокира затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания, тежка артериална хипертония. Другите заболявания, които също могат да се свързват със затлъстяването, са ставните проблеми, едно постоянно механично натоварване на коленете, на тазобедрените стави", каза тя. 

При голям процент от случаите затлъстяването е генетично обусловено.

"Хората, които са непрекъснато гладни, те са гладни, защото мозъкът им казва така. Нарушават се комуникациите между стомашно-чревния тракт и мозъка", посочи доц. Гатева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Коприва преди 3 години
Не е проблема само в килограмите като такива - натрупаните тлъстинки складират отпадни вещества, които изобилстват в преработените храни. Кръвта и особено лимфата се нуждаят от движение на тялото за да ги почистят. И принципа да не се купува това, което прабаба ни не би разпознала като храна би помогнал, но проблемът като цяло е по-сложен. Ако всеки инвестира малко време и внимание и с по-малко средства може да се почувства много, много по-добре.
28
1
 
5
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
Няма го вече соцкомунистическото производство на екологично- и био- съобразени храни в някогашните добре управлявани ТКЗС-та и в соцкомунистическата хранителна промишленост - това е основната причина за затлъстяване. Българите стават шишкави като американците - и те се хранят със същите фалшиви храни.
27
0
 
8
 
! Отговори
Съобразяващ преди 3 години
Преди едно, а да не говорим преди две поколения в БГ хората бяха с 25 кг по-слаби.Сега като ходя по улиците на София хората установявам, че хората са много девели, особено ученичките. Същото като в Америка.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Влизам в магазина и семейна двойка легнали над хладилника с червените меса и се питат - какво да вземем , какво да вземем ...Мъжът близо 100 килограма , жената и тя дебелана Обаче продължават да се тъпчат с месо ...
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учените открили че интелигентните хора са предимно високи и / или слаби ...
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не пишете за качеството на храната по магазините. Продават масово ***. И на децата по училища и детски градини пробутват сущото боклукчавао "качество". Като българинът има достъп предимно до лошо качествена храна с вредни мазнини, количества Е-та и искуствен пълнеж, какво да е положението?!
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не слизат от колите, затова е така.
22
4
 
1
 
! Отговори
Голям прос преди 3 години
Питайте производителите на хранителни продукти какво слагат в тях. Тогава търсете причина за наднорменото тегло. Ако погледнете някои слаби индивиди, надали ще покрият елементарен тест за физическа активност, което за мен не се различава от наднормено тегло. И това е защото не ядат *** за които споменах по горе.
21
3
 
7
 
! Отговори
Е па малко е преди 3 години
Както се казва да видиш мъж или жена над 40 години, със стегнати слаби тела и да не е плешив мъжът, е все едно да удариш шестица от тотото.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я,па като не ям пици ,а набивам предимно свинско и винско оти съм към 140кила?
19
1
 
2
 
! Отговори
Инспектор преди 3 години
Яжте спиролина!
18
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Квито са ни вождовете - такива и децатаБойко БорисовКрасимир КаракачановКрасен КралевДелян Пеевски
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ... 15Частично не си прав.Аз познавам доста 130 килограмови 40 годишни, които никога не са влизали в макдоналдс и ядат само домашна храна.Но и не слизат от колата и никога не са спортували след 20-тата си година.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали ,уж сме демокрация и всеки има право да живее както му е угодно!Кеф ти ,лесбиец,гейка,*** ,трансджендър ,третополов ,безполов и т.н..Но не,не може да си хапваш каквото ти иска душата и шкембето,а трябва да се съобразяваш със социома!
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рефренът "Бъди себе си!" в България може да се чете и като "Бъди прасе!". Във всяко едно отношение. Един недостатък никога не идва сам.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този на снимката е чист българин ...
13
5
 
4
 
! Отговори
Яжте Само като ви преди 3 години
Застърже стомаха и няма да имате проблеми
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народа в България ,трупа килограми от охолният ,спокоен и богат живот ,осигурен от Бойко Борисов и затова в неделя ще изберем отново ГЕРБ.
11
4
 
13
 
! Отговори
... преди 3 години
Значи там където се готви домашна храха и тя е от качествени продукти затлъстяване и при децата и при възрастните няма! Другото е, че то няма как да стоиш само на едно място да цъкаш на телефона и да ядеш я дюнер я пица я хамбургер от McDonalds и да очакваш да си слаб! Движение трябва, спорт трябва! Ама такива неща липсват в наше време!
10
4
 
3
 
! Отговори
Ей, маймун! преди 3 години
Заради такива като теб тази страна е клоака!