България получава 1,151 млн. ваксини на Pfizer/BionTech

Това е част от трите милиона "ваксини на солидарността"
2 апр 2021 07:10, Анисия Иванова
35
България получава 1,151 млн. ваксини на Pfizer/BionTech
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

България ще получи част от трите милиона "ваксини на солидарността". Страната ни и още четири страни-членки ще си разпределят допълнителните дози ваксината на Pfizer/BionTech според броя на населението.

Страната ни ще получи 1,151 млн. ваксини на Pfizer/BionTech. Новината бе потвърдена от дипломатически източници в София. Бройката е договорена по време на продължилото цял ден заседание на постоянните представители на страните членки. Споразумението бе предложено от португалското председателство на Съвета на ЕС през уикенда.

Дозите са част от общо 10 милиона ваксини на Pfizer/BionTech, договорени на Европейския съвет миналата седмица. Те ще бъдат разпределени според броя на населението в страните членки и ще бъдат доставени през второто тримесечие на годината.

Решението беше взето от посланиците на 27-те. Те не успяха да се разберат за разпределението на извънредните 10 милиона дози ваксини. Австрия, Чехия и Словения са отказали да подкрепят решението.

Затова 24 страни членки ще разпределят ваксините по по-солидарен начин. Освен за България, "ваксини на солидарността" ще има за Хърватия, Естония, Латвия и Словакия - държавите, поръчали най-малко дози.

Те се водят и като най-нуждаещи се, защото са ваксинирали по-малко от 45 на сто от възрастното население. Останалите 19 ще получат по-малко ваксини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
20
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на номер 1!Антиваксърите трябва да бъдат отделени от обществото и да си живеят в техния безопасен свят, за да не ги безпокои никой с лошите ваксини, докато не изчезнат по естествен начин.
10
29
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Бойко!
9
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще и може не се броят в този случай.Важи само минало свършено време.Получиха, имунизираха, ваксинираха и др.
8
22
 
34
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 3 години
Много герберопитеци тук рано сутринта бе. Усещат, че ще сте на работа още 3 дни и после ще тролите за друг явно. Тиквата и да спечели ням с кой да управлява. Всички са прецакани от тях и никой не ги иска вече. Тов е края на тиквата
7
20
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
По твоята логика - Ако не си си бил ваксина против Ебола, значи и ти си антиваксър!
6
24
 
13
 
! Отговори
Астра шебека преди 3 години
Чудесно, но първоаприлските "новини" трябваше да ги пускате вчера.
5
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нашия да не ги е отказал пак?
4
31
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Бойко Борисов!
3
13
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бройката на заразени и фатално покосени ще расте с любезното съдействие на алчните ресторантьорчета, предлагащи долнопробна храна с изтекъл срок на годност,приготвена некадърно, но за сметка на това на цени, надвишаващи западноевропейските аналози, укриващи данъци и налози, осигуряващи на минимална ставка служителите си - лакейска безполезна клика от келнери, бармани, наргилисти, хостеси/***/, сервитьорки/*урви/ крайно бездарни музиканти, да не забравяме и че там се разпрострянява дрога.
2
32
 
31
 
! Отговори
Доктор Трайков преди 3 години
Само вчера през нашето ДКЦ бяха ваксинирани над 50 деца на възраст от 2 до 16 годишна възраст, без никакви странични ефекти, ваксината на Астра Зенека е сертифицирано БЕЗОПАСНА. Препоръчвам!
1
26
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Британски учени успешно доказаха, че противниците на ваксинирането са хора с крайно ниска интелигентност, вярващи в световна конспирация, ***, ходещи по врачки, убедени в съществуването на духове и паранормални явления. Антиваксър значи ***! Ако всички бяха антиваксъри, щяхме да живеем в пещерите като скотове. Антиваксърът е враг на човечеството с крайно ограничени умствени способности.