Комбинация от ваксини срещу COVID-19 - само при изключителни случаи

Смисълът е повишена ефективност на имунния отговор
2 апр 2021 23:00, Ния Христова
17

Комбинацията от ваксини срещу различни заболявания вече е дала своят положителен ефект срещу полиомиелит и хепатит Б. 

Комбинирана ваксина срещу COVID-19 има, но доказано ефективна комбинация от прилагането на дози от две различни ваксини все още няма. Вероятно ще трябват месеци за подобно проучване. 
 
"Става въпрос за проучвания за прилагане на руската ваксина Sputnik V с ваксината на AstraZeneca, като идеята е да се комбинира една доза едната и една доза от другата ваксина. Другата комбинация, която се проучва Pfizer/BioNTech и отново AstraZeneca – идеята е да бъдат комбинирани, като смисълът е да очакваме подобна комбинация да повиши ефективността на имунния отговор", обясни пред Bulgaria ON AIR проф. Радостина Александрова от БАН. 
 
Докато се чака резултатът от тези клинични проучвания центърът за контрол на заболяванията в САЩ смята, че комбинация от ваксини може да се използва само при изключителни случаи. 
 
"Могат да бъдат прилагани Пфайзър/Бионтех и Модерна - иРНК, и аденовирусната Джонсън и Джонсън - при изключителни ситуации", посочи вирусологът.
 
Експертите обаче са категорични, че на този етап и здравните власти и пациентите трябва да се придържат към протокола, а той изисква да се прилага една и съща ваксина при имунизация срещу COVID-19.
 
 
 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До Стойне от Чукурово: Да да ... пълни глупости. Мога да заявя същото ,че ако ям лют чипс прингълс ще ме пази от всичко. Ако беше така едно време нямаше да умират като мухи от туберкулоза , чума и едра шарка. Ваксината е единственото разумно решение. Разбира се може и да се оставиш на течението с вярата,че твоя организъм е супер як и ще оцелееш :) Аз лично не рискувах и съм доволен.
15
4
 
4
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 3 години
Най,най добрата защита срещу 90% болести е лук,чесън с мед,греяна домашна ракия,горещо люто шкембе чорба,кисело зеле с люти чушлета и пушена сланинка. Кой не верва да оди да си бъцка доказани отрови!!!
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква е логиката да очакват "повишена ефективност на имунния отговор", след като всички ваксини са с един протеин от вируса?
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как много хора са ваксинирани тук и в ЕС а болните се увеличават )къде е имунитета бря
12
5
 
8
 
! Отговори
Е вече се осраха, преди 3 години
сега и коктейли с ваксини започнаха да правят!? Засега само руската е поливалентна и най добре работеща, това го чух от български професор. А най добрата ваксина е самият вирус, той имунизира най сигурно, или го преживяваш, или той побеждава. Това с ваксините е ала бала, от ден до пладне!
11
5
 
4
 
! Отговори
Ави преди 3 години
Една добра, научно обоснована статия. Не дава директна информация, но е точна! Извода, може да се правят смесено ваксините, безопасно е, но все още не се знае дали това ще повиши ефикасността им.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
затова ли в Германия след първата игла на Астра ще правят втора на Пфайзер?и това го съобщават с имейл и точен час и място за ваксинацията.не е"една жена каза"
9
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Смисълът е повишена ефективност на имунния отговор"Смисълът е да се изчистят залежалите ваксини от всички производители.
8
15
 
6
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
Къде изчезна Астра Зенека ?Всички останали Ваксини са РНК - тоест - променя ДНК ,след няколко години ще ви порастнат Цици на Мъжете , Жените няма да раждат .Не се Шегувам - АЗ е ваксина на база Спутник , другите ваксини променят ДНК на Хората .
7
5
 
8
 
! Отговори
Муахаха преди 3 години
Мешайте, 1-вид не е достатъчен, трябва ви мулти-култи ваксинно разнообразие!
6
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2Бойко ще направи на ромите предложение на което не могат да откажат...
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам колко ще се прилага само при изключителни случаи, но германците казват, че ще ваксинират тези, които са си поставили вече една доза на Астра Зенека с Файзер като втора доза - вероятно като начало на окончателното отказване от Астра Зенека.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напрово коктейл ще правят. :D Щях да кажа една рецепта за коктейл - ама ще ме блокират за 24 часа :D като напиша името на коктейла.
3
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2Видяхме ви въстанията лятото - 150 изпотени варненски роми за да изглежда Копейкин бял.
2
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези избори са по-важни от Априлското въстание. Времето е дошло за нови Ботев и Левски. Отново е април. Народе ставай и се събуждай!!! Тиранина бере душа!
1
4
 
14
 
! Отговори
Ми преди 3 години
Това няма научно обяснение, нито реално приложение, но може да доведе до дискредитиране на ваксините.