С ваксинация са обхванати едва 5% от населението

Ако спазваме мерките, заболеваемостта ще спадне
Обновена: 2 апр 2021 22:03 | 2 апр 2021 22:00, Екип на Bulgaria On Air
28

Ваксинацията е едно от оръжията за борба с вируса, остава спазването на противоепидемичните мерки. Все пак с ваксинация са обхванати 5% от населението. Ако спазваме мерките, заболеваемостта ще спадне. Оказва се, че производителите на ваксини не могат да предоставят обещаните обеми. Надценили са силите си", заяви в ефира на "Денят ON AIR" зам.-директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

По думите ѝ при AstraZeneca тепърва има данни, които ще се вкарват в кратката характеристика на продукта и други неща, които трябва да се уточнят.

"Не мисля, че трябва да има страх от тромби след ваксинация. Защото честотата на тромбозата при ваксинираните лица е по-ниска, отколкото при цялата популация. Честотата не е по-висока. Освен това, трябва да знаем, че при ваксиниране тази честота е 1 на 1 млн., а при неваксинирани - 3-4% смъртност при 100 хил.", добави проф. Христова.

Според нея тромбозата е рядко явление, по-често се очакват неразположения като температура и други, характерни за лек вирус.

"Редки са случаите на повторение на коронавируса. Това е свързано и с мутацията - той се променя, за да се разпространява по-добре. В момента британският вариант поголовно измести останалите варианти. Клони към 100% в много от областите. Южноафриканските и нигерийските варианти също ще влязат с туристи", каза експертът пред Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че съществува риск ваксините да не ни предпазват достатъчно от някои от тези варианти - да предпазят всички или тези, приели големи количества от вируса.

"За различните варианти е различна степента на по-слабо свързване. За някои от вариантите тя е по-слаба. Много са важни елементарните противоепидемични мерки. Британският вариант на вируса води до бързо влошаване и засягане на белия дроб - по-редки неврологични усложнения и по-често белодробни. Повечето бактериални пневмонии засягат само една част от дроба, а тук е дифузно - навсякъде", уточни проф. Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредното некоректно заглавие. Ваксинираните са много под 5%, а с работеща втора доза са по-малко от 1%.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В целия свят започнаха с ваксинация на възрастни и хронично болни! Тук ваксинират с РНК ваксини млади 25-45 годишни, работещи в банки, телекоми, големите фирми и т.н. Защо? За да могат да си отидат на почивки и екскурзии в чужбина.
21
3
 
3
 
! Отговори
Роки преди 3 години
Ама какво значи 5 процента другите страни вече надхвърлят 50, а нали нашия водач тиквата тръби че цяла Европа взема пример от нас как се справяме с вируса!!!! Аре къш утре от властта направо от планетата......
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредното некоректно заглавие. До момента са ваксинирани около 500 000 човека поне с една доза. Ако това е 5% значи България е 10 милиона. Аритметика за втори клас.
19
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един ден бях в поликлиниката и слушах една бабичка анти ваксърка и моето мнение е: МАЛКО СА УМРЕЛИТЕ. Света трябва да се осводи от разни пенсии. Ако можем да избием и/или депортираме ромоциганята, ама явно трябва ескадрони на смъртта и да се почне наред - комунисти, политици, чалга и рап певци, ***, артисти, телевизионни бездарници...
18
2
 
4
 
! Отговори
Панелни мишоци ! преди 3 години
Живот ли е вашето ?!
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
горе долу 5% е нормалната част от населението... другото чете само Винету ама не го разбира...
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледай го тоя доктор на снимката как изкривил иглата. И такива ще ми казват да се ваксинирам, че "трябвало". Това, което трябва е да се научат как се държи изправена иглата.
15
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Т.е. до момента има регистрирани 5 % страхливци без акъл за критично мислене...
14
2
 
8
 
! Отговори
До ваксиниранта преди 3 години
Дръж ни в течение за състоянието си.
13
1
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
държат го защото буквално е създаден за тази позиция, удобен е, изпълнява чуждите интереси. проблема идва от по-високо ниво, бойко колкото и пари и власт да има няма как да не е на хранилката и той се отчита някъде, вероятно на сащ и еврейския съюз
12
3
 
14
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Ваксинирана кокошка
11
26
 
6
 
! Отговори
Ваксинирана преди 3 години
Аз се ваксинирах с Астра Зенека-на 43 г.,жена, без заболявания, само с ниско кръвно. Страничният ефект започна вечерта след ваксинацията-много силни болки и спазми в корема, даже не можах да спя. Взех Спазмалгон и отмина. Иначе-отпадналост през 1-вия ден.Но по-добре с ваксина, отколкото с никаква. Съветвам всички да го направят, за да свърши пандемията.
10
2
 
10
 
! Отговори
Гербави тромпета преди 3 години
Смешни сте, последни по ваксинациите в Европа. Това е факт и колкото и да драскате под строй не може да го промените. Тъпоумни същества, но какви иначе да сте като идол ви е мутра:)
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Процентът смъртност се смята от заболелите, а не от цялото население! Така че смятай не от всички във входа, а от болните във входа.
8
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във входа сме около 75 апартамента (11 етажа, по 5 апартамента на етаж). Живея в Зона Б18, София. Да кажем - трима човека в апартамент = 75х3=225 човека... 4% от 225 = 9 умрели от ковид. Само в нашия вход... Къде са?...
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИЕ, ти колко можеш?
6
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До истина еЩо?Ако дойде БСП и Румен гечев ти направи долара 3000лв, свободен ли ще си?
5
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох, как искам да ме ваксинират.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дай боже нашият народ да остане най - здрав разум на изборите, че си оставамве един вагон народ балъци