Децата на изселниците в Турция все повече искат БГ гражданство

"Тука много се обърка, в България е по-добре“
3 апр 2021 00:01, Елка Василева
312
Децата на изселниците в Турция все повече искат БГ гражданство
Снимка: архив, БГНЕС

Засилен интерес към българско гражданство има сред младите хора - децата на изселниците от България, а влиянието на изселническите организации върху тях същевременно отслабва, предаде БНР.

За младите "голямата екскурзия" е само част от семейните истории. Не им се е налагало да напускат къща и да започват от нулата, казва Джеват Гюнеш - председател на Сдружението на балканските турци в Одрин. "Младите имат нови интереси, нови схващания за живота. Най-вероятно ние изпуснахме вече глобалния свят".

Още по темата

Не се и интересуват толкова от български избори, както родителите им. Не поддържат и силна връзка с изселническите организации, които бяха създадени през 90-те: "Историята за новото поколение най-вероятно не е много важна. Това, което ние преживяхме, те не го преживяха. Те живеят в по-глобален свят и най-вероятно техните интереси се смениха," казва Гюнеи.

За новото поколение - наследниците на изселниците от България, икономиката е най-важна: "Доколкото разбирам, в България е по-добре" - казва Хюлия Алтън и си спомня, че когато тя е дошла, преди 30 години, турската лира е била далеч по-скъпа, а сега цената й пада спрямо българския лев.

Младите, чиито баби и дядовци са дошли от България, искат да вземат българско гражданство, записват се на курсове по български език: "Искат да научат да приказват на български. Искат да вземат това гражданство да отидат в чужбина. Също така и поради Европейския съюз," казва Алтън.

Причината е изцяло практична. Турция загърбва идеята на Кемал Ататюрк за светска република, а паспорт на гражданин на Европейския съюз отваря много врати: "Като вижда, че в нашата държава има много други изселници от арабските държави. Тук много се обърка".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
1
 
7
 
! Отговори
БГ преди 3 години
Това не са българи.Без паспорти тук.Да си събират араби и други.
172
0
 
6
 
! Отговори
До 196 преди 3 години
А,не! Пасошите ги пазим само за античките!Да се знае!
171
0
 
5
 
! Отговори
До 199 преди 3 години
И как и кой ще се наеме да установява кой е с българско потекло,,бе паток.Светът плмнал,той...
170
2
 
1
 
! Отговори
От бай Тошо преди 3 години
НЕКРОЗААА.!.
169
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бяха се покръстили, Европа щеше да ги приеме.
168
1
 
14
 
! Отговори
Те,като македонците преди 3 години
виждат в БГ документите пропуск за ЕС,а след като го получат,се оказва,че не искат да признават за родина майка БГ.В РСМ имало 120 000 жителис БГ документи,а според правителството им там живеели по-малкоот 2000 българи,по-малко от някои екзотични за този район етноси,катонапример жители на Египет.
167
2
 
6
 
! Отговори
Сп???нс !? преди 3 години
Нещат в поднебесния рай , при новия пророк на благоденствието . Не им е харно да купуват ефтинджос от бит-пазара в Одрин и Капалъ чарши . И шкембе-чорбасъ за 1 00000000 лири порцииката нещат !? Що тъй бре чоджум , като ви е проблем всеки път като идете за ляп ,да разнасяте пазарските чанти с 20 кила пари ам плащайте с Жи-си -ема.
166
3
 
14
 
! Отговори
!!??/ преди 3 години
Mного са ми смешни някои, като мерят по населението....Я ми обяснете...защо Швейцария ,която не е водила войни от столетия няма прираст на населението? Така е и с Дания, Норвегия, Швеция...и др. страни..
165
2
 
16
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ! преди 3 години
Просветителския процес или дава резултат или идат да ни изкупят земята - а после Сирийския сценарийй!
164
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нужно е да има закон за тези орди.Аз ,ако съм наследник на американец,напуснал кравария преди сто лета,щеми бъде ли дадено автоматично краварско гражданство,а???Макетата и те много обичат човекот допаспортот и край.Само на бесарабскибългари- да. Плijvата си е плyjva,има сидържава и там Ердоган ги калайдисва.
163
1
 
4
 
! Отговори
До 23 преди 3 години
Избити са някои боляри, които се вдигнали на въоръжен бунт, а сред тях е и големият син на цар Борис Първи, но това са били наши вътрешни дела, без намеса от страна на Константинопол !
162
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като погледнете резултатите от матурите....
161
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако сега направите тест по български и по история,голяма част от населението ще трябва да се откаже от българското си гражданство.
160
4
 
2
 
! Отговори
ДПС -то преди 3 години
До Анонимене одобрено от Брюксел,съответно е регистрирано официално там ,защото отговаря на евроизискванията ,евростандартите и евронуждите за партия. И Турция няма никакво отношение към този факт.
159
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако имат законово право на българско гражданство, защо да не вземат?
158
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България трябва да останат само чистите арийци (ромите)... Всички други вън...
157
4
 
5
 
! Отговори
България е преди 3 години
До Анонименмултиетнческа държава.Да изброявам ли етносите в нея или сам ще се сетиш.Явно си от ура патреотетето дето са с две мозъчни клетки ,колко да могат да ходят изправени.
156
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Капиталистическа Турция през 1945 г. е 18 млн., а през 1989 г. е 56 млн. души. За 45 г. населението се е увеличило тройно.В комунистическа НРБ през 1944 г. населението е почти 7 млн. души, а през 1989 г. е почти 9 млн. души. Т. е. за 45 г. населението се е увеличило само с 2 млн. души.В Царство България от 3 млн. през 1878 г. населението се увеличава до почти 7 млн. през 1944 г.А в комунистическата псевдо демокрация пък от почти 9 млн. население се връщаме на нива от 1944 г. на почти 7 млн.
155
6
 
4
 
! Отговори
Т.н. /пра/български преди 3 години
До Taka eезик е от тюркската езикова група.И се е говорил в територията ни до началото на 8-ми век. После т.н. българи забравят езика си и на официално ,и на местно ниво. И заговорват на южнославянски диалекти.
154
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не са етнически българи-никакво гражданство.