Следващите три месеца България получава над 3 200 000 дози РНК ваксини

До края на юни над 50% от населението може да е ваксинирано
Обновена: 3 апр 2021 20:20 | 3 апр 2021 15:07, Анисия Иванова
196
Следващите три месеца България получава над 3 200 000 дози РНК ваксини
Снимка: БГНЕС

В следващите три месеца България ще получи над 3 200 000 дози от РНК ваксините, каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов на брифинг заедно с директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред най-голямата ни спешна болница.

В следващите седмици и месеци ще има по-голям дял на РНК ваксините спрямо векторните ваксини.

Още по темата

Близо 1 300 000 са ваксините, част от 10 милиона, за които ЕК успя да сключи споразумение с Пфайзер/Бионтех за ускорена доставка през второто тримесечие. Останалата част ще бъде доставена в четвъртото тримесечие, посочи Кирилов.

За да се получи това съгласие от всички държави, трябваше да бъдат проведени преговори както на експертно ниво, така и на политическо - на ниво лидери, обясни Богдан Кирилов.

По думите му очакваните количествата РНК ваксини в следващите 3 месеца трябва да позволят да се стигне до 50 процента ниво на ваксиниране на населението, каквато е и поставената цел от ЕК.

От своя страна директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов допълни, че новите дози ще позволят на България да направи „изключително голям скок“ във ваксинирането. „Смятаме от следващата седмица да предложим да се включи и четвъртата фаза, в която са възрастните хора и хората с хронични заболявания. Тук ще бъде засилена и активността на общопрактикуващите лекари, които най-добре познават пациентите си, които са на възраст и са хронично болни. Силно се надяваме до края на юни вече да имаме над 50% ваксинирани от населението. Като добавим и тези, които са преболедували, много скоро след това ще достигнем заветните 70% колективен имунитет“, подчерта проф. Балтов.

Той увери, че страната ни има готовност да поставя между 20-25 хил. дози на денонощие, като проблемът е единствено в доставката. „В момента, в който имаме достатъчно ваксини, този процес ще нарасне и ще стане по устойчив“, коментира директорът на „Пирогов“ и допълни, че само днес в лечебното заведение са ваксинирани около 70 души с препарата на „АстраЗенека“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма ли кой да ни осведоми колко милиона или милиарда е извадила от собствения си джоб тлъстата мутра днес?И ги дава на читалището в Долно Нанагорнище и на музея на тиквите в Горно Сикаджиево!Липсва ми тая карикатура!
135
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, къде е дебелата, проста, нагла, лъжлива, алчна и страхлива буца мас?Цял ден не са я давали по телевизията и вече ми липсва. Да не я е отнесла короната?
134
1
 
2
 
! Отговори
дрън дрън преди 3 години
ТИЯ АВАКСИНИ ГИ ЧАКАМЕ ОТ МИНАЛАТА ГОДИНА. кАТО ДОЙДАТ, ТОГАВА ЩЕ ПОВЕРВАМ
133
4
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До Сега сериозно: Аз съм виждал на микроскоп. Видях и как загинаха мои приятели и роднини. Това,че на теб не ти се е случило все още ... по добре да не ти се случва.
132
7
 
9
 
! Отговори
Сега сериозно преди 3 години
Тези ваксини са експерименални. Някой виждал ли е корона вирус-19 на микроскоп ? СТРАХЪТ УБИВА.
131
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Невежите и незапознати ваксъри, платените *** и меркантилните доктори облъчват хората от всички фронтове. Вече под ваксина, горе посочените разбират "панацея" и стигат дотам с безумието си, щото са заприличали на средновековната инквизиция. С други думи - ако не вярваш в това, в което ние вярваме, си заклеймен като неразумен, като човек извън науката, като "антиваксър". Такива фанатици са станали, че биха - ако има възможност- издигнали клади за всички, които не се подчиняват на дивотията им
130
2
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До ФлъфНад: Напълно си прав ! Само ще напомня как България падa пот Oсманско робство ! Лесно ! Минава чумата по нашите земи 2 пъти и просто тук е нямало население. Даже и големи битки е нямало защото просто е нямало хора едно 30-40% са починали. Сега същото номер 1 в Европа по смъртност. И не ви е виновен Амон Ра ! Аз даже и няма да гласувам за нвго ....
129
3
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До Анонимен: 152. То няма активен елемент :) Прочети си урока по биология от 7-ми клас :)***. Аз се боцнах с пфайзер и съм шест плюс. След някой друг ден махам маската и съм перфекто. А пък вие антиваксъри от 100 може да изтеглите 2-3 лоши билета за онова място :)Сега единствено аз трябва да търся 5Г клетка да ми пращат ъпдейти , но не ме бърка :) нали Земята е плоска и сред нас има тайна раса от рептили.
128
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излекува ли си псориазиса Балтов с иРНК васината ??? Ще се развие още по жестоко. Това да го запомни от мен.
127
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете да ги наричате ваксини.Генномодифицираща терапия.
126
2
 
6
 
! Отговори
SS преди 3 години
Хахахахаха......до три месеца всичко ще е приключило!Само в БГ-то , ще продължават ваксинират!Хахахахааха,пълни ***!!!
125
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпрос на няколко месеца е да се разбере, че ваксинацията е поредната голяма измама, с която заглавичкват народонаселението. Набоцканите нито ще се оттърват от ковида, нито ще станат безсмъртни. Опиянението им няма да продължи дълго!
124
3
 
0
 
! Отговори
Леша преди 3 години
До 138-139Какво е това славяни?
123
2
 
16
 
! Отговори
Косача преди 3 години
"До края на юни над 50% от населението може да е ваксинирано"Плача ...от смях
122
6
 
9
 
! Отговори
:) преди 3 години
Светлото бъдеще и герберската пропаганда не ме интересува. Резултата засега - БЪЛГАРИЯ Е ПОСЛЕДНА ПО ВАКСИНИРАНИ В ЦЯЛА ЕВРОПА, НО ПЪК ВТОРА ПО СМЪРТНОСТ!
121
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините са произведени, ама ги забраниха. Къде да ги пласират, ако не у нас.
120
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне намерете палатка по размера на санитаря с дъждобрана без ръкавици зад яките пичуи от Нощния щаб.
119
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЩЕ,ЩЕ,ЩЕ......герберасти при вас всичко е ЩЕ
118
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При нас ще има голям избор за ваксина,защото ще има за унищожаване.Бойко пускай помощи към някоя бедна държава от Африка или другаде,че иначе ще.плащаме за унищожаване на ваксините.Вече ваксинирахте ,тези които искат да се ваксинират.Повече няма.На другите не им пука.
117
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция и Украйна са под влиянието на англо-саксонците, внимавайте,те са много добри в интригите, не допускайте война,от която после ще ревем всички,а най-вече славяните!Те играеха както на страната на Хитлер,така и срещу него,но от това пострадаха държавите в цяла Европа и евреите, не допускайте да ви изиграят отново!