Амнести интернешънъл: В България се нарушават правата на човека

В страната ни има дискриминация, насилие и липса на свобода на словото
7 апр 2021 19:40, Нели Христова
78
Амнести интернешънъл: В България се нарушават правата на човека
Снимка: БГНЕС

Ситуацията в България със свободата на медиите и свободата на събирания се е влошила допълнително, а властите нападат журналисти и критици и разгонват антиправителствени протести. Това констатира "Амнести интернешънъл" в годишния си доклад, публикуван днес, съобщи БТА.

Според базираната в Лондон международна правозащитна организация българските власти са поставили някои ромски общности под задължителна карантина и са ограничили строго тяхното придвижване; официални лица са прибягвали открито до расистка реторика спрямо ромите. Домашното насилие остава широко разпространено, а средствата за помощ на жертвите са недостатъчни. Лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните са изложени на дискриминация и социално изключване. Това констатира "Амнести интернешънъл" в частта за България от доклада си за състоянието на правата и свободите по света през 2020 г.

Свобода на изразяване

Като част от извънредните марки срещу COVID-19, въведени през март миналата година, българското правителство предложи промяна в Наказателния кодекс за налагане на големи глоби и присъди затвор за разпространяването на невярна информация. Президентът обаче наложи вето на предложението, преди то да стане закон, като се позова на неговото негативно въздействие върху свободата на изразяване.

Свободата на медиите продължи да се влошава, като журналисти, разследващи организираната престъпност и корупцията, бяха изложени на силен политически и прокурорски натиск под формата на заплахи и сплашвания. Комисарят по правата на човека към Съвета на Европа нарече тези действия "неприемливи" и прикани властите да разследват нападенията.

В доклада си от септември за върховенството на закона Европейската комисия изрази сериозна загриженост относно липсата на прозрачност в собствеността на медиите и отбеляза, че медиите остават под системен политически контрол. Класирана на 111-о място измежду 180 държави в Индекса за свобода са медиите по света (World Press Freedom Index), България остава държавата в ЕС с най-нисък стандарт на свобода на медиите.

Свобода на събиранията

През юли "Обединените патриоти", по-малкият партньор в управляващата коалиция, предложи изменение в Закона за юридическите лица с нестопанска цел, което налага непропорционални проверки и строги изисквания на организациите, получаващи финансиране от чужбина. Коалиция от НПО-та предупреди, че промените са несъвместими с европейската конвенция за правата на човека и законите на ЕС и биха създали враждебна среда за организациите на гражданското общество.

През септември десетки хора, включително журналисти и полицаи, бяха ранени и стотици бяха арестувани, когато продължаващите месеци наред антиправителствени протести в София, бяха насилствено разгонени от силите за борба с безредиците. Европейският парламент критикува остро "насилствената и непропорционална намеса" на полицията и прикани властите да разследват съобщенията за прекомерна употреба на сила.

Насилие срещу жени и момичета

Домашното насилие остава широко разпространено и в значителна степен не се съобщава за него. Според организации за правата на жените пандемията от COVID-19 е влошила положението. Най-малко осем жени са били убити от партньорите си през двата месеца на национален локдаун от март до май.

Дефиницията за изнасилване в Наказателния кодекс не включва изнасилването при съпрузи и се изискват доказателства за физическата съпротива на жертвата, което е в разрез с международните стандарти. Специалният докладчик на ООН за насилието срещу жени е приканил България да промени наказателния си кодекс, за да включи извършването на изнасилване при липса на съгласие и това изрично да се отнася за изнасилване при съпрузи. През 2018 г. Конституционният съд обяви Истанбулската конвенция за несъвместима с българската конституция, което остави пречката пред ратифицирането на конвенцията.

Дискриминация

Пандемията от COVID-19 и националният локдаун изостри ширещата се досега дискриминация срещу ромите. Между март и май местните власти в редица градове наложиха специален режим, включително задължително карантиниране на всички жители, което бе прилагано непропроционално само върху населените предимно с роми квартали. Карантината бе прилагана от въоръжени полицаи, които поставяха заграждения по улиците и не допускаха хората да напускат местообитанията си.

Враждебната към ромите реторика се засили през продължаващата пандемия, като официални лица открито прибягваха до реч на омразата. Партия ВМРО определи ромите като колективна заплаха за останалото население, а правителствени министри заплашиха ромите с по-строги мерки, като заявиха, че те умишлено нарушават правилата за физическо дистанциране.

Права на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните (LGBTI)

В хомофобска атака в Пловдив през септември група млади футболни запалянковци нападнаха физически и нараниха няколко тийнейджъри, някои на по 14 години, които възприели като ЛГБТИ. Смята се, че нападателите са искали "да прочистят" центъра на града от ЛГБТИ хора.

Според изследване на Агенцията на ЕС за фундаменталните права над 70 на сто от хората от ЛГБТИ в България се чувстват принудени да крият своята сексуална ориентация, а 40 процента избягват определени места от опасение да не бъдат нападнати или заплашени.
 


78
Още от Общество
Отпускат 240 хил. лв. за Рилския манастир
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Как пък все отпадъка на обществото е дискриминиран? Точно тези, които искат да не спазват закони, да паразитират на чужд гръб и да получават пари от даржавата, са дискриминирани. А българският работещ данъкоплатец да работи за минимална заплата и накрая синьо-*** да му ги откраднат, да му изнасилят децата и да му убият родителите. Естествено, че ще са дискриминирани - ние не ги искаме и никога няма да ги искаме. Да си ги вземат в централата на Амнести и там да си ги гледат, като ги обичат.
64
1
 
5
 
! Отговори
карачанаков преди 1 седмица
Тия не мога да ги преброя колко хиляди са.И да ги питам замеряните с
камъни и бомбички полицаи влизат ли в тези с нарушени права.А това
с което всеки ден ни заливат Бабикянските сайтове прилича ли Ви на
забрана на свободата на словото например -
,,Жестокост: ГЕРБ Тийнейджъри изнасилиха свой приятел в Бургас,,
Няма ли от ,,АМНЕСТИ ,,да го попитат по какво ги позна БАБИкян че са
от ГЕРБ.
63
1
 
9
 
! Отговори
Православен славянин преди 1 седмица
Бих гръмнал с кеф всички от амнести !
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аа за ромити ли? Шумни, нагли, 0 образование, продават си 'гласа', крадат, някои убиват, слушат гадна музика силно, не знаят езика и т.н. Да не говорим че ги финансират и стимулират да раждат още? Брюксел да ги прибира и да се грижи за тях, ние нямаме ресурсите и желанието
61
1
 
2
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 седмица
Поема за Ирина Бокова : Ирина - богинята една за всички времена. Ирина " звездите " си ги нареди други пък ги разреди . Тя уредите взе да ползва , за да подреди всичките звезди и планетите ги натовари, други пък ги разтовари, за да уреди всичките беди на планетата Земя . Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията, военните, военните медици, полицията, медиците, институции и граждани. Трето поколение репресиран. София (2014).
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Обратни винаги е имало има и ще има. Но някакви болни мозъци които се правят на обратни и искат да осиновяват деца? CALM LIKE A BOMB.
59
2
 
15
 
! Отговори
Чудно чудо се чудее преди 1 седмица
У нас днес дискриминиран е работещият и плащащ данъци етнически българин.
Когато се пенсионира с пълен трудов стаж, получава мизерна пенсия, с която може да си плати тока и някои от лекарствата, но за ядене пари не му остават.
Но не си плаща нито тока, нито си купува лекарства, след като развъжданите чрез социални помощи вечно неработещи чрез насилие му отнемат току що получената пенсия.
И да се чуди човек защо се стига до расистка риторика, която съдържа дори и омраза!
58
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Байдънясълото Амнести да провери,колко етнически партии има в САЩ и Западна Европа!
57
2
 
13
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 седмица
Клоуните на дб много насериозно се взеха от вземането на 9 процента от вота, веднага започнаха да си пробутват либерастките идеологии, на следващите избори падат от борда ;) !!!
56
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Горд съм с това изследване. Нека се знае,че тук не харесваме роми и гейове. На който не му изнася да си заминава.
55
2
 
14
 
! Отговори
Влади преди 1 седмица
Айде стига, бе! Нали вече всичко е ОК:
Слави ще е премиер, Мая - шеф на парламента, Хр. Иванов - гл.прокурор. Няма вече бедни. Част сме от Евразия. От чешмите - мед и масло.
Най - отгоре усмихнат хвърчи като ангелче президентът. Всичко е рай.
Амнести не са ли го усетили?
54
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ох, като чуя, че някоя правозащитна организация базирана в Лондон ни критикува, се чудя те къде живеят. В Лондон няма ама никаква дискримация, правата на обратните се уважават напълно. Хайде, като критикуваме да погледнем себе си първо.
53
2
 
12
 
! Отговори
Demonaz преди 1 седмица
Аре чезвайте , бе. *** и простотията тоя ковид кво ли не прави даже и транс не знам си какво. Не се спряхте с простащината си. Никой не му пука за такива хуманоиди. Хората нямат хляб и работа моля ти се.
52
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо са си скрили лицата?
51
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако чичо Адолф беше спечелил войната нямаше да има джендъри.
50
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А къде е дискриминацията срещу българския етнос?
49
2
 
7
 
! Отговори
? преди 1 седмица
До Факт
А ти, педе-рун-гел ли си? Явно си от развинтените племена при, които това е нещо нормално!
48
6
 
0
 
! Отговори
Реалноста преди 1 седмица
В България се нарушава всичко от всички !! По бедните нарушават по малко богатите повече а политиците се уливааат направо!! При нас е така , всеки гледа да направи шменти капели , тук са излъже , там да мине тънко .. Колкота повече пари и интереси имаш толкова по сериозно нарушаваш всички закони и принципи , и тия същите пари ти гарантират че няма кой да ти каже КОПЧЕ!!
47
3
 
10
 
! Отговори
Микрон преди 1 седмица
Свобода за педе-расти-те! Свобода за трансгендери и за останалите слабо развити!
46
4
 
12
 
! Отговори
Oz преди 1 седмица
Само Владимир Путин за тези от тази организация. Той ще ги оправи.