Фармацевт: AstraZeneca има малко странични ефекти

Към 14 март са ваксинирани близо 20 млн. души, каза Николай Костов
7 апр 2021 15:40, Анисия Иванова
50

Недоверието към AstraZeneca расте, заради последните данни са за рискове от тромбоза. Разнопосочните мнения за странични ефекти от използването на препарата бяха разгледани подробно от ЕМА. Тя излезе със съобщение, че рисковете от тромбози не могат да бъдат абсолютно пренебрегнати. И затова беше допълнена и листовката на AstraZeneca.
Още по темата
"Агенцията заявява, че не може да бъде отхвърлена връзката между лекарството и тромбозите", заяви в студиото на "България сутрин" председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

"13 смъртни случая на 1 милион, не е висок процент. Към 14 март са направени ваксини на близо 20 милиона души. Мисля че тази ваксина има доста редки и малко странични ефекти. При много лекарства, като контрацептивите, е много по-голям рискът от тромбози. Дори при пътуване, ако седите около 4 часа, също могат да се образуват тромби", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR Николай Костов.

Одобрението на всяко лекарство преминава през няколко фази.

"Пътят на одобрение минава през 4 фази, като те могат да бъдат обединени - две от тях. Три от фазите се правят преди пускане на пазара и 1 след като излезе на пазара. Обикновено е повече от 2 години, между 2 - 5, но тук всичко е много ускорено, добре финансирано, каквото не се е случвало в нормални ситуации", допълни още фармацевтът.

Според Костов, по-малка доза от препарата на AstraZeneca, има по-добър ефeкт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
"Туй е за краткосрочен период, а в дългосрочен??????Туй докторче може ли да даде 100% гаранция, че в дългосрочн период от време - в рамките на поне 3 години, негативните прояви от АстраБозата няма да се увеличат прогресивно???"И ако то даде "100% гаранция" какво ще стане, ще му повярваш и ще се ваксинираш? Ти имаш ли 100% гаранция, че ей сега като излезеш навън и няма да те блъсне кола? НЕ се ваксинирай и се надявай да не се разболееш и да заразиш твой близък. Какво да ти кажа?!
40
0
 
0
 
! Отговори
Карантиниран преди 3 години
С това заседяване по домовете 1 година, и с този Хоум офис, случаите на тромбоза ще скочат рязко. Дори до колите не се разхождаме вече.
39
0
 
0
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
Няма на тази планета лекарство, което да няма странични ефекти и смъртни случаи при употреба. Няма такова! Всеки лекар го знае това много добре. НА всяка листовка го пише това. Хората четат листовките - "инвалидност", "инсулт", "инфаркт", и после си взимат лекарството. Някои не четат изобщо. От аспирин са починали повече хора, отколкото от таи ваксина. Просто сега покрай тази истерия с корона вируса и ваксинациите, някои хора започнаха да разбират какво е тест на лекарство, какво е риск, и т.н.
38
0
 
4
 
! Отговори
до 39 преди 3 години
Това е много интересно , Норвегия , германия после е Англия , разликата е че Норвегия е най северна държава и почти не виждат слънце , после германия също студена държава, след това Англия островна държава нямат сурова зима, Жалко че нямаме данни държави от средиземноморските където е по топло , там би трябвало още по малка да е вероятността. Дори и за България няма данни ,ако логиката е вярна и ние също би трябвало да сме в добрите статистики.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фармацевт: AstraZeneca има малко странични ефекти-------------Туй е за краткосрочен период, а в дългосрочен??????Туй докторче може ли да даде 100% гаранция, че в дългосрочн период от време - в рамките на поне 3 години, негативните прояви от АстраБозата няма да се увеличат прогресивно???Или докторчето е уверено, че дотогава всички ще са забравили за него!
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 32Сметката е такава, ако се вземе процента от UK, но в Германия данните са за 1:100 000, а в Норвегия за 1:25 000. Та всеки приема риска, според неговите си виждания, но реално на 1 човек от Х на брой, ще се случи и въпросът е всеки да премисли сам за себе си този риск.
35
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фармацевта е прав. Няма много странични ефекти Астрата. Ако оставим настрана поникването на трета гърда или ръка.
34
0
 
5
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Малко но пък фатални.... Моля лекарите да не се изказват вече по темата. 1 г ги слушахме дистатъчно, но и без тях разбрахме истината за ваксините....
33
0
 
4
 
! Отговори
До 27, 29 преди 3 години
26 е прав за публикациите в BBC и The Guardian, но и ти си прав, но в няколко британски сайта излезе информация, че временно спират ваксината в няколко възрастови групи и правителството води преговори за увеличаване на доставките ов европейските ваксини , а именно немската на CureVac и френската на Sanof- GSK. " Няма дим без огън".
32
4
 
1
 
! Отговори
тролчета преди 3 години
До 14 - само конспирации са ви в *** глави! Очевидно Пфайзер и Модерна се справят ок. Да не забравяме, че Пфайзер произвежда в Германия и всички ползват същите правила... ама трябва да сме анти американски ей....
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бегай да играеш, кой те пита тебе...! Куцо, кьораво и сакато стана голям специалист и прокламатор за ваксини... Пък и точно за тоя ГМО бок*лук Астра зенека... Боже, прибири си версиите! Защо не прокламират Комирнати и Модерна? Аааа сикеджам суратлъ я.
30
2
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
КОЛКО АУТОПСИИ НА УМРЕЛИ СЛЕД АСТРА ЗЕНЕКА ИЗВЪРШИ ТОЗИ ???ЩОТО ИМАМЕ НЕ ЕДНА СТАТИЯ КАК Е УМРЯЛ НЯКОЙ СЛЕД ВАКСИНАЦИЯ С АСТРАТА!--------------------------------ДОКАТО НЕ СЕ СМЕНИ БОРИСОВ ЩЕ ИМА ОЩЕ МНОГО СТАТИИ С МНЕНИЯ , ЧЕ ВАКСИНИРАНЕТО Е МНОГО СЛАБО ВРЕДНО!
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До от 27Да, шансът е малък, ама ако те удари шансовете са драстично малки, а за млад човек на 30 струва ли си риска? Не случайно Германия ваксинира с Астра населението над 60, най-вероятно си пият хапчетата редовно и това ще ги отвърве от този страничен ефект. Но хора на по 20-30, да разчитат на късмет ли?
28
0
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
Малко но от сърце.
27
0
 
4
 
! Отговори
от 27 преди 3 години
Сори 0,000001 вместо 0,0000001 просто се заблудих да го напиша с една нула повече.Явно дори и при елементарни сметки трябва да се внимава.
26
2
 
2
 
! Отговори
Русия преди 3 години
То тъй ммислеши и Куритароолу, *** фчера здади багажа.За западналата фармация ду пуследния ф БГ.
25
0
 
5
 
! Отговори
до 24 преди 3 години
Проблема на тромбозите е именно ,че дори лекар по никакъв начин не може да ти каже имаш или не, ако имаш просто ти трябва хапче, но ако нямаш е тъпо да взимаш хапче дори не е препоръчително за здрав човек.Да видим за 20 милиона англичани не е препоръчително хапчето , но за 20 от тях им трябва хапче.Стана сложно дали ти си този от 0,0000001 % които имаш нужда от хапче, дори и лекар да имаш под ръка не може да ти се отговори.
24
2
 
7
 
! Отговори
Госпофин преди 3 години
Костов, явно не сте информиран, ако нямате време да четете публикациите в медицинските сайтове , то поне прегледайте публикациите от днес на BBC и The Guardian. След ваксина д Астра Зенека в ЮК над 700 починали, над 1000 приети в болници с тромбози и други странични ефекти. Това, че торите неглежират проблемите на ваксината и не се интересуват от здравето и живота на британците , не значи ,че и европейците трябва да избиват населението си.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
.... и само някой от малкото странични ефекти водят до смърт...
22
2
 
11
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
Да, ясно ми е, че случаите при РНК ваксините се замитат под килима и по политически причини се споменава само Астрата. Това за протеина също го четох и да, може би е това и едното от решенията било да се дава по-малка доза от ваксината. Но това трябва да се изследва и да се коригира за в бъдеще, за да могат хората да са спокойни, че ще се ваксинират. Сега всеки, който се ваксинира, трябва да се чуди между 4 и 20 дена дали ще има тромбози или не.