Лекар: По-рисково е заразяване с COVID, отколкото ваксиниране

На 200 000 имунизирани, вероятността за тромбози е при 1, каза д-р Аспарух Илиев
8 апр 2021 16:52, Ния Христова
51
Лекар: По-рисково е заразяване с COVID, отколкото ваксиниране
Снимка: БГНЕС
"Рискът от COVID е по-голям, отколкото от страничните ефекти от ваксинацията. При AstraZeneca вече има данни, макар и много малко. Ако 200 хиляди души се ваксинират, вероятността да настъпят тромбози е при един от тях", заяви в ефира на Нова тв д-р Аспарух Илиев, началник на лаборатория в Берн.
 
Той съветва всеки да се ваксинира по възможно най-бързия начин, независимо с коя ваксина. Д-р Илиев сподели за четири случаи на хора, които са чакали по-добра ваксина, а в момента са приети в болница в тежко състояние.
Още по темата
"Засега имаме информация, че подмяна на ваксини е възможна, но още се извършват проучвания. ЕМА препоръчва да няма ограничения на ваксинирането с този препарат. Големият въпрос е дали имаме алтернатива на този продукт или не? Факт е, че в Европа нямаме достатъчно ваксини, АстраЗенека е един от основните стълбове на имунизацията. При риск 1 към 100 от смъртност при COVID, честота 1 към 100 хиляди е много ниска", смята специалистът.
 
Той изрази мнение, че не е правилно след първа доза от АстраЗенека, втората доза да е от друг препарат. Д-р Илиев подчерта, че ако след първа доза от ваксината на "Оксфорд”не са се проявили странични ефекти, вероятността това да се случи при втората доза е минимална.
 
Той обясни, че няма нито необходимост, нито доказателства, че трябва да се пият лекарства за разреждане на кръвта след имунизация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари