При кои хора прилагането на АстраЗенека крие рискове?

Разказът на една жена, получила проблеми след ваксинация
50

България спира ваксинацията с AstraZeneca при жени под 60-годишна възраст, които имат риск от тромбози. Каква е причината за това?

На 23 февруари 63-годишната Клара си поставя ваксината на AstraZeneca при личния лекар. Предпочитала е РНК ваксина, но не е имало налична. След ваксинация първо я втриса, след това получава болки в крака.

Още по темата
"Вечерта като си събух чорапите и като видях 3 петна, колкото голям орех, 3 петна яркочервени едно до друго. Отидох при джипито и му ги показах, той опипа крака и каза - има добра пулсация, няма страшно, пий Детралекс и Аспирин", сподели Клара Манолова.

Жената отказва да си сложи втората доза, смята, че личният ѝ лекар е трябвало да прецени състоянието ѝ.

"Няма да си сложа втората, категорично отказвам. Не мога да живея с такъв страх. Казват, че такива реакции можеш да получиш 6 месеца от слагането на ваксината – инсулт, инфаркт, и то да е с летален характер. Не искам да умирам, искам да живея още", допълни тя пред телевизия Bulgaria ON AIR.

"Всеки един лекар в страната знае какви са рисковите фактори", коментира министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

А векторната ваксина се оказва рискова за жените по редица причини.

"Става дума за жени между 30 и 60 години, а това е възрастта, когато се взимат анти контрацептивните средства. Те са с доказан т.нар. тромбогенен ефект при образуването на тромби", коментира специалистът по трансфузионна хематология и клинична имунология проф. д-р Фани Мартинова.

Прилагането на ваксината крие риск при всички хора, които някога през живота си са били на хепаринова терапия, в това число и някои бременни, при които такава терапия продължава дори до един месец след раждането.

"При всички, които са оперирани с тежки операции, с ортопедични операции, смяна на става или по някакъв друг повод, винаги се прави хепаринова профилактика, инжекционна, а това нещо предизвиква понижение на тромбоцитите. От там жените са склонни да образуват тромби повече", допълни тя.

Риск от имунизация има и при пушачи, хора с наднормено тегло и с високо кръвно налягане. Според проф. Мартинова вече ваксинираните с AstraZeneca трябва да следят много внимателно здравословното си състояние още след поставянето на първа игла. До момента в България няма регистриран случай на тромбоза след ваксинация с AstraZeneca.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствената държава в която решиха че има фактори които водят до тромби при жените. В цяла Европа спряха под 60 години за всички. АГЕНЦИЯТА КАЗА ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ОПРЕДЕЛИ ДАЛИ ПРИ МИЖЕТЕ И ЖЕНИТЕ Е ПО СИЛНО, А ЗАВИСИ ОТ ВЪЗРАСТТА. ЗАЩОТО КОЛКОТО СИ ПО МЛАД ТОЛКОВА ПО СИЛЕН ИМУННЕ ОТГОВОР ИМАШ.
17
0
 
11
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
При Заболявания на човек , не се слагат никакви ваксини .
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цяла Европа я спря, ***
15
0
 
9
 
! Отговори
Специалист преди 3 години
Абе как не ги срам да казват че Коритаров е починал от ковид след първа ваксиноция с Пфайзер. Астрата свърши като имидж, aма всички пазят скъпия Пфайзер
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо не мога да повярвам на тази идиотия! Тромбите са в резултат на силния имунен отговор бе ***, СПЕЦИФИЧНИ ФАКТОРИ НЕ СА ИДЕНТИФИЦИРАНИ.
13
0
 
15
 
! Отговори
Handel преди 3 години
"При кои хора прилагането на АстраЗенека крие рискове?"При ваксинираните с АстраЗенека..
12
7
 
5
 
! Отговори
до 11 преди 3 години
Въпроса е редки инциденти следствие на ваксината с доказана връзка.Накарай 20 милиона души да изпият литър вода, с сигурност на няколко от тях ще им стане лошо.Но те пият вода всеки ден как така.Ами не е от водата взима се голяма бройка, не може да намериш ден в България примерно в които ,в всички болници нито една да няма случай.А говорим за три Българии в които няма нито един медицински случай за един ден.
11
0
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
При тези, които ще умрат от нея...
10
1
 
8
 
! Отговори
Дзъ преди 3 години
Абе ей ... побъркахте ни бе!
9
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Междувременно докато отровата на астрата е под прожекторите, в момента тече разследване и за "редките" инциденти с бъркочите на файзер и модерна. Модерна по чиста "случайност" са решили да правят нова ваксина.
8
7
 
15
 
! Отговори
до 8 преди 3 години
Абсолютно никакви ваксини не ни трябват, просто се заразяваш с корона ,може да го преболедуваш и дори да не разбереш, може да се наложи да се полежиш една седмица и да се вземаш антибиотици, вероятността от смърт е малка, създаваш си качествени антитела и не ти пука за никакви ваксини.Природата си знае работата , стига с тези химии.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То тази лекарка изреди толкова много групи, които да не се ваксинират, че остана позволена тази ваксина единствено за групата на ба ллъ ците.
6
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои хора тук искат да тровят хората ,да се надяваме че май месец правителството на Слави или президента ще спрат тия хора като ги пратят по затворите
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разказът на една жена, получила проблеми след ваксинацияСтраничен ефект ,психясване след като е прочела пресата.В рисковата група ли е , в рисковата група.Лекарското мнение важно ли е , не е, очевидно от пресата че не разбират нищо .С основание психяства, но е добре и да пусне тото щом се мисли за такава късметлийка, поне ако е права ,ще си харчи милионите.Този ефект не е описан в листовката, очевидно трябва и него да го добавят.Ето тази жена е доказателство за този ефект.
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"При кои хора прилагането на АстраЗенека крие рискове?"При живите.
3
3
 
1
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
100% при мен няма риск. Но ще пропусна, че ми е неприятно самото обождане
2
29
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво, продължавайте да плашите хората, да не се ваксинират, да чакат перфектната ваксина и да умират от Ковид. А на ваксинираните с първа доза им докарайте паническо разстройство, заради тромбози, които са толкова редки, че още няма нито един регистриран случай в България.
1
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Астра Зенека за слави трифонов!!