Румънци масово анулират почивки за Великден, браншът в тревога

Очакванията са за още по-лош туристически сезон
47
Румънци масово анулират почивки за Великден, браншът в тревога
Снимка: БГНЕС, архив

Туристическият бранш по българското Черноморие ще изпрати писмо с призив за спасяването на летния туристически сезон до Министерството на туризма и премиера Бойко Борисов. В него са поставени 6 приоритета.

Междувременно от бранша алармират за масови анулирания на румънски фирми за Великденските празници и отмяна на полети за месеците април и май. Според анализи този сезон се очертава по-слаб за летния туризъм от миналогодишния.

Още по темата
Като проблем от бранша посочват липса на ясни правила за влизане в България на туристи от Европейския съюз и трети страни след 1-ви май. Освен това оскъдно провеждане на маркетингови кампании на ключови за туризма пазари, неяснота дали се предвижда ваксинация на работещите в сферата на туризма, липса на инфраструктура за тестване на чуждестранните гости с цел улесняване на входящия туризъм.

Няма данни ще продължи ли мярката за финансова помощ от 35 евро на седалка в самолетите след 1-ви юни, което би допринесло за повече възможности за туристическия сезон.

"Какво правят в Гърция – те подписаха договор с Израел, стоплят отношенията си с Русия и питат колко туристи могат да очакват от там, подписа се и меморандум с Румъния за разкриване на чартърни полети за гръцките острови. Кипър също вече посрещна вече руски туристи, Малта провежда независима външна политика по отношение на туризма спрямо ЕС, Турция вече има устни договорки с Русия, 4,5 млн. руски граждани ще почиват в Турция и всички тестове да са за сметка на турската държава.

Ние не сме взели никакви мерки, с изключение на нашето туристическо аташе в Москва, навсякъде е пълно безхаберие", обясни пред БНР председателят на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов.
Близо 6 милиарда лева са загубите от туризма за миналата година. Този сезон не предвещава нищо добро. Разликата е, че хотелите, които няма да отворят, ще фалират, а по веригата и още много фирми, работещи в тази сфера. И още по-тревожното е, че зад мрачните прогнози стоят съдбите на десетки хора по морето, които разчитат на сезона.

По данни на бургаското летище вече са започнали анулирания на полетите за месеците април и май. Те са от авикомпании, пътуващи по дестинации от Германия, Чехия, Словакия, Австрия, Полша и Израел. Близо 80% загуби отчита бургаското летище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може да е по-лош сезона Входа в Албена го свалиха от 20 на 10 лвВход -само за да влезеш....Дръжте си морето , ако не ни пускат в Гърция , ще ходя на планина , прохлада , сянка , биричка ,приятелки....
13
3
 
18
 
! Отговори
бг турист преди 3 години
И тази година сме в Гърция.
12
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тия Мамалиги не чуха ли,че кокошката министър Мариана Николова каза,от първи Май откриваме летният туристически сезон!
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До WTFОнзи с мазната коса нали постоянно натискаше и заплашваше да им отварят заведенията и Боцко го хвана шубето та клекна като се надяваше да спечели гласове. Затова и мерки нямаше като за свят. Само мижи да те лъжем. Сега берем плодовете
10
3
 
16
 
! Отговори
Да фалирват преди 3 години
Ами да фалират. И не седят съдбите на обикновени хора защото един кадърен барман или готвач е добре дошъл и в Гърция и в Испания. Т.е. само някакви анимационни герои на прехода ще тебе да си продадат хотелите на безценица или ЧСИтата ще им ги продадат.
9
1
 
15
 
! Отговори
Dd преди 3 години
Накрая ще посрещаме гости от Столипиново и Факултето. Щото като има ограничения заради коронавируса всички реват и скачат. Сега като имаме по 3500 болни на ден, ревем и сигнализираме правителството. Да не говорим за качество на услугата и типичното бг кожудерство. Да не говорим за персонала и неговата заплата и мотивацията му за работа. На всичко отгоре сме и с визи за руснаците и гоним техни хора от страната. Чакай сега бабета от Англия и Германия да ти правят сезон
8
2
 
18
 
! Отговори
WTF преди 3 години
Като месеци наред обществото се съпротивлява срещу мерките и не успяхме да притъпим броя заболели, напротив ние навлизаме в нови върхове! Та с такива показатели, кой луд турист очаквате от чужбина да дойде в България? Ама нищо де, отваряйте всичко! Може пък някой и да се излъже. Ако имахте малко акъл в главата, въобще нямаше да разхлабим мерките Февруари и Март, а чак средата на Април. Сега бройките щяха да са нищожни и нещата с ваксините щеше да изглежда супер. Да ама не!
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези велики предприемачи ще искат държавата(народа) да плаща PCR тестовете на гостите им.
6
1
 
11
 
! Отговори
Вие за мутрите не преди 3 години
берете грижа.Мутра фалирал...?!На брега се въртят мнооого пари, прани препрани, а грижата за клиента, който е наистина Цар - забравете !Скоро на Шмъркало бийч пак ще се съберат почитателите на белия прах.Пак ще има думба-лумба по цяло нощ, въпреки закона за шума.Мила Родино...забравена от Бога !
5
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво ревете да ви спасяват бе. Аз съм против с мойте данъци да ви помагат. Нали ревахте да ви отварят докато бройките гърмят. Отвориха ви. Ся си сърбайте попарата. Ае у лево, мрънкалници.
4
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми спасявайте се ве.Кога ляхте бетон,лапахте кифтаци и купувахте жипки за по вагон кинти не плащахте застраховки и не заделяхте за кризисни времена, са що требе да ви наливат кинти от данъците?
3
2
 
23
 
! Отговори
Чакай бе, преди 3 години
Бойко още ли е премиер?
2
0
 
36
 
! Отговори
аз преди 3 години
Миналата година един ресторантьор от черноморието ни беше изхвърлил туристка от ресторанта си защото е рускиня............ сега, в тази статия чета че съседите ни разчитат основно на Израел и Русия за туристи.............. А разберете се какво искате накрая. Англичаните много се напивали и правели золуми, Германците били много стиснати, Поляците били надути, Украинците вече могат да дойдат в България само като работна ръка........... раберете се какво искате и какъв маркетинг очаквате
1
0
 
55
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Който предлага най-ниски цени за продукта, той ще изкара нещо...Платежоспособните клиенти бяха изгонени от мутрите, липсата на каквато и да е сигурност, корумпирана полиция и т.н. ..................................................айде със здраве !