Тромбообразуване се наблюдавало след първа доза на "АстраЗенека"?

Над 1 млн. са ваксинирани с втора дози и нямат такава реакция, каза шефът на ИАЛ
Обновена: 9 апр 2021 11:09 | 9 апр 2021 11:08, Ния Христова
74
Тромбообразуване се наблюдавало след първа доза на "АстраЗенека"?
Снимка: БГНЕС

Тромбообразуването се наблюдава след поставяне на първата доза от ваксината на "АстраЗенека". Вече има над 1 млн. ваксинирани с втора доза, при които не се наблюдава такава реакция,  каза в ефира на bTV шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.
 
От ИАЛ заявиха, че имунизацията с "АстраЗенека" у нас ще продължи по препоръките на Европейската агенция по лекарствата, но с повишено внимание при групата на жените под 60 години.
 
"При нас няма регистрирани такива случаи на тромбози. На база на личните данни беше взето решението да се съобразим с препоръката на ЕМА и ваксината да се прилага с повишено внимание", обясни Кирилов.
 
Той уточни още, че всеки пациент трябва да уведоми медиците дали има случаи на тромбози от миналото, за да може да се минимализира рискът.

Още по темата
Д-р Мария Попова от ИАЛ коментира, че препоръката на ЕМА е направена след заседание, проведено от експертен комитет с 25 души.
 
"Ние смятаме, че това, което ЕМА предлагат е разумно. От ЕМА предоставиха всички данни и изрично дадоха възможност на националните здравни органи да вземат собствени решения, които са в рамките на техните препоръки", уточни още Попова.
 
Кирилов заяви, че според него мерките са по-скоро превантивни, а не стриктно регулаторни.
 
"Възрастта 60 години е въведена поради по-голямата експозиция. В тази възрастова група тази ваксина се прилага по-често, поради това се очаква да има и по-висока честота на нежелани реакции", добави той.
 
До момента към ИАЛ има 1500 подадени сигнала за нежелани реакции, свързани с всички разрешени ваксини, като към "АстраЗенека" са 1000.
 
"След втора доза, обаче, няма нито един сигнал. Преди две седмици у нас се ваксинираха около 150 българи с втора доза на "АстраЗенека", каза Попова.
 
Тя обасни, че в характелистиката на препарата нежеланите реакции са посочени за след първата доза.
 
Кирилов заяви, че намаленият интерес към "АстраЗенека" след няколко седмици ще се промени в обратната посока.
 
Относно закупуването на ваксината "Спутник V" Кирилов заяви:
 
"За да се прилага ваксина в ЕС, тя трябва да е разрешена за употеба от ЕМА. Преговорите за закупуване са азлично нещо от разрешението за употреба".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
6
 
! Отговори
Един от Германия преди 3 години
Баварска фарма-фирма също се преустройва за производство на Спутник. Отделно баварският МП Зьодер си осигури внос на 2,5 мил. дози от Русия. Здравният министър на Германия Йенс Шпан ще преговаря за внос на Спутник за цяла Германия. Всичко видях и чух вчера по официалната немска телевизия, т.н. не е фейкнюз. А президента на Бразилия се договаря директно с Путин. Българите ще чакат после дълго за доставки, ако изчакват първо решението на ЕМА.
27
0
 
15
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 18Та това масово имунизиране, ваксиниране, "боцкане".... на всички дошли и заголили рамото сега си е част от изследването! С декларация за информирано съгласие! Събиране на данни за полезност, странични ефекти.... за продукта!
26
2
 
2
 
! Отговори
ЗиЖинПин е Велик преди 3 години
"Ние трябва да осигурим съществуването на нашия народ и бъдеще за Китайските деца Защото красотата на Китайските жени не трябва да изчезне от Земята!"
25
3
 
18
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Преди месец Кантарджиев се изпусна, че от преболедуването на вируса се хваща имунитет по-добър и качествен от този с ваксините, което си е направо ерес и противоречие с всички хирурзи, травматолози, математици и прочее и вече не се явява по медиите да ни говори! Скриха го!
24
1
 
11
 
! Отговори
Муахаха преди 3 години
"Тромбообразуване се наблюдавало след първа доза на АстраЗенека"Ами след коя да е като след Тробообразуването си 2 метра под земята е до 2-ра доза не стигаш?!
23
0
 
16
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 години
Г-н шеф на Изпълнителна агенция, Вие, мерзавец такъв, сложихте ли си от "вълшебната" субстанция на "АстраЗенека"?
22
4
 
8
 
! Отговори
Мангъров преди 3 години
Така е защото ни управляват гербери.Ако имахме наистина кадърни управляващи първо никога нямаше да купят АстраЗенека, втори никога нямаше да наложат такива кухи мерки.
21
1
 
6
 
! Отговори
Китай преди 3 години
Ви се Изхрачи в Лицето, р0бе на Пекин!
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Швейцарска фирма прави в Италия завод за Спутник.Нашите чехльовци вчера тръгнали да скимтят ЕС да излезел с обща позиция за ваксините! Тотални некадърници - чакат за пореден път някой да им обърше ли гите по сур атя, те не могат за нищо да поемат отговорност! Плъхове!
19
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен 8 "Дания и Ирландия забраниха ваксиниране с Астра зенека."Има неофициална информация, че е заради съставката полисорбат 80! Не от полисорбата са тромбите! И друго има! Във ФЕЙСА има интересна статия за полисорбата!
18
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже хората с образуваните тробми до втора доза не стигат!Не ви ли е срам?!! Продължавате да лъжете хората и да им пробутвате левашки нагли реклами на експериментален продукт по време на епидемия и то без същите тези хора да бъдат дори изследвани за налични заболявания преди да им се постави този продукт! Колкото и да се крие, вече целият свят е наясно, че продуктът не е безопасен и то - в дните след поставянето му. Какво остава за дългосрочен период?! То още няма изследвания за това!
17
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този изглежда доста притеснен.Личи си,че лъже,ама така му е наредено.
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Калинки, сър.
15
0
 
4
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Вероятно и Гамалея са поискали от ЕС пълно освобождаване от юридическа отговорност така както е за АстраЗенека, Пфайзер......! Аз на тяхно място бих си поискал, а като не дадат - ако щат; само Бразилия стига, а те и другаде пласират! С Астрата проблема е същия - цената им е в пъти по-ниска от Пфайзера! Каквото и да говорят!
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде юруш на Астрата,че не остана.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо имате най-висока смъртност в света, след като сте вакснирали 1 млн човека с Астра дето образува тромбози според всички световни учени ?
12
0
 
5
 
! Отговори
неваксиниран преди 3 години
Чудесно! Добре че ми го каза това, щото след като още нямам първа доза, по-добре да не се захващам да се ваксинирам. Още ми се живее, не искам да умирам млад!
11
3
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПРОФЕСОР БАЛТОВ ОТ ГЕРБ КАЗА, ЧЕ ВАКСИНАТА НА АСТРА ЗЕНЕКА Е БЕЗОПАСНА!
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Германия купува Спутник 5 ! -само бг гербараците астра та астраКолко ви платиха да Изпробвате тая астра върху Българския Народ ? Продадохте ни на ес за евтина раб ръка ,сега за Пушечно месо !-опитни мишки
9
0
 
15
 
! Отговори
Хичо преди 3 години
Нема проблем...да ваксинират направо с втора,без първа...