Тромбообразуване се наблюдавало след първа доза на "АстраЗенека"?

Над 1 млн. са ваксинирани с втора дози и нямат такава реакция, каза шефът на ИАЛ
Обновена: 9 апр 2021 11:09 | 9 апр 2021 11:08, Ния Христова
74
Тромбообразуване се наблюдавало след първа доза на "АстраЗенека"?
Снимка: БГНЕС

Тромбообразуването се наблюдава след поставяне на първата доза от ваксината на "АстраЗенека". Вече има над 1 млн. ваксинирани с втора доза, при които не се наблюдава такава реакция,  каза в ефира на bTV шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.
 
От ИАЛ заявиха, че имунизацията с "АстраЗенека" у нас ще продължи по препоръките на Европейската агенция по лекарствата, но с повишено внимание при групата на жените под 60 години.
 
"При нас няма регистрирани такива случаи на тромбози. На база на личните данни беше взето решението да се съобразим с препоръката на ЕМА и ваксината да се прилага с повишено внимание", обясни Кирилов.
 
Той уточни още, че всеки пациент трябва да уведоми медиците дали има случаи на тромбози от миналото, за да може да се минимализира рискът.

Още по темата
Д-р Мария Попова от ИАЛ коментира, че препоръката на ЕМА е направена след заседание, проведено от експертен комитет с 25 души.
 
"Ние смятаме, че това, което ЕМА предлагат е разумно. От ЕМА предоставиха всички данни и изрично дадоха възможност на националните здравни органи да вземат собствени решения, които са в рамките на техните препоръки", уточни още Попова.
 
Кирилов заяви, че според него мерките са по-скоро превантивни, а не стриктно регулаторни.
 
"Възрастта 60 години е въведена поради по-голямата експозиция. В тази възрастова група тази ваксина се прилага по-често, поради това се очаква да има и по-висока честота на нежелани реакции", добави той.
 
До момента към ИАЛ има 1500 подадени сигнала за нежелани реакции, свързани с всички разрешени ваксини, като към "АстраЗенека" са 1000.
 
"След втора доза, обаче, няма нито един сигнал. Преди две седмици у нас се ваксинираха около 150 българи с втора доза на "АстраЗенека", каза Попова.
 
Тя обасни, че в характелистиката на препарата нежеланите реакции са посочени за след първата доза.
 
Кирилов заяви, че намаленият интерес към "АстраЗенека" след няколко седмици ще се промени в обратната посока.
 
Относно закупуването на ваксината "Спутник V" Кирилов заяви:
 
"За да се прилага ваксина в ЕС, тя трябва да е разрешена за употеба от ЕМА. Преговорите за закупуване са азлично нещо от разрешението за употреба".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дания и Ирландия забраниха ваксиниране с Астра зенека.В много европейски страни е силно ограничено.Само у нас властта ви успива,че няма страшно.Ама кой от тях се е ваксинирал с тая измишльотина?
7
4
 
7
 
! Отговори
А.Колев, пасе кози преди 3 години
Въпросът е, за или против ваксините изобщо, иначе ясно е, никоя не е съвършена. Който е за ваксиниране, си поема риска, какъвто има във всичко в живота, има починали и от задавяне с бобено зърно.
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наговорили са се да мълчат и да не казват истината.Призовавам всички близки на хора с подобни симптоми или на починали след ваксинация да съобщят това,ама само пред свободната преса.
5
2
 
20
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
СТИГА СТЕ НИ УБЕЖДАВАЛИ БЕ ПРОСТАЦИ. НАБУЧЕХТЕ СЕ С АСТРАТА И СЕГА СЕ ЧУДИТЕ КВО ДА Я ПРАВИТЕ ПА БОЦКАЙТЕСЕ С НЕЯ ПРЕЗ ДЕН БЕЛКИМ НЕ ВИ ХВАНЕ ВИРУСА.
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тоя стана платен професор)цирк
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде след първа,къде след втора,къде след края...
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как да няма случаи - вече няколко случая станаха известни в България???!
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами те повечето не дочакват втората доза