Ваксинираните с "АстраЗенека" да се реимунизират с нея

ЕМА не съобщава за случаи на тромбози след втора доза
47
Ваксинираните с "АстраЗенека" да се реимунизират с нея
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ваксинираните с първа доза на „Астра Зенека“ е препоръчително да продължат с втора доза от същата ваксина, освен ако при първата доза не са получили усложнения. Това заяви пред Радио Пловдив проф. Мариана Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб.

Тя посочи, че тромбозите като клинични изяви са добре познати - главоболие, задух, болка в гърдите, подуване в краката, объркване, замъглено зрение и кървене.

Още по темата

За момента ЕМА не съобщава за случаи на тромбози след втора доза на „Астра Зенека“, посочи проф. Мурджева.

Тя обясни, че е препоръчително втората доза на „Астра Зенека“ да се постави между 4-та и 11-та седмица след първата доза. На практика в нашата страна първите ваксинации с втора доза на „АстраЗенека“ трябва да се направят след 16 април. Хората, получили първа доза от „Астра Зенека“, да изчакат до края на месеца, препоръча проф. Мурджева.

В Европейския съюз няма консенсус за възрастта на жените, на които не е препоръчително да се слага от векторната ваксина.

Около 2/3 от съобщените случаи на тромбози, получени след ваксиниране с „Астра Зенека“, са на жени под 60-годишна възраст при над 34 милиона ваксинирани в ЕС и Великобритания.

В Обединеното кралство не препоръчват прилагането на „Астра Зенека“ на жени под 30-годишна възраст. Това е така, тъй като те най – често използват контрацептиви, които сами по себе си увеличават тромботичния риск. У нас Ваксинационният щаб препоръчва ваксината на „Астра Зенека“ да не се поставя на жени под 60-годишна възраст. Така е и в Германия, Испания и Италия, посочи проф. Мурджева.

Рискът от тромбози е многократно по – нисък от риска от заразяване. Съотношението полза – риск е положително. То е в полза на вакисната на „Астра Зенека“, отбеляза проф. Мариана Мурджева.

Това  не е единствената векторна ваксина, която носи риск от тромбози при прилагане. Такава е например и ваксината срещу ебола и това се знае от медицинската общност, подчерта клиничният имунолог.

За РНК-ваксините засега няма данни за поява на тромботични усложнения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
1
 
! Отговори
Reptile преди 3 години
Що чета тъпотии?! От АЗ са поръчани по-малко от Пфайзер - ФАКТ, но Пфайзер си дадоха бройките на богатите и сега ние трябва да чакаме.
37
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Богатите искат да живеят, а на бедните вече ни е все едно! Обаче вирусът не подбира, богат или беден, ваксиниран или неваксиниран! Но, алчността е единственото чувство на имащите!
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинираните с "АстраЗенека" да се реимунизират с нея, защото ни артисаха 3-4милиона ваксини от нея.
35
6
 
5
 
! Отговори
Влак GT преди 3 години
"Докато умните се наумуват, лудите се налодуват!"Докато в Англия са сложени над 20 милиона ваксини само от АЗ и че ваксинирано над половината население, като вече имат реален ефект от това, в същото време Франция е направила 10 милиона ваксини, до вчера.Нещо куца в европейската бюрокрация!Бях скептик за Брекзит, но само това е достатъчно за пълна преоценка.
34
9
 
9
 
! Отговори
Митака преди 3 години
Астрата над 60 години няма нито един случай от 20млн в Англия. Така че не трябва да се хвърля. Тя между другото има по-траен имунитет
33
4
 
6
 
! Отговори
Друг биц преди 3 години
Остра ТромбоЗеника
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ефтино кафенце за некачествения матрял. Всичко е точно.
31
4
 
4
 
! Отговори
Митака преди 3 години
Всички са поръчали максимален брой Астра Зенека, разликата, е че нашите не са поръчали от Пфайзер достатъчно.Сега измолиха малко бройки, но няма да стигнат.Евентуално ако бием по една доза Пфайзер на всички, тя пак пази на 80%. По-честно от колкото сега връзкарите 100%, останалите догодина.
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама няма ли случаи или просто не се съобщават? Защото това са две различни неща...
29
7
 
8
 
! Отговори
До-29 преди 3 години
Рептил,България е единствената страна в ЕС която е поръчала максимален брой ваксини от Астра Зенека от полагащата и се квота!Случайно в тоя момент управляващ е Борисов а майката на една негова Евро депутатка-*** Майдел "случайно "е Шеф на АЗ за България! Нещо много"случайности"взеха да стават?
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми как ще съобщава като са ги приключили още с първата... аре стига с глупавите лъжи..
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще научим ли в крайна сметка кой(и защо) лобира,България да се накисне точно с тоя неефективен и по преценка на половин Европа-Опасен продукт???
26
3
 
6
 
! Отговори
поредна на хранилкат преди 3 години
И тая явно е на хранилката.аман .....
25
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха-ха!Нали преди това разправяха, че и една доза от Астрата стигала?На ония 4 млн ваксини АЗ, които Баце е предплатил, така и ще си им изтече срока на годност. Прокуратурата да се самосезира за безстопанственост и разхищение на обществен финансов ресурс в особено големи размери!
24
1
 
6
 
! Отговори
11 преди 3 години
И тез станаха кат Боко и Дянков - сутринта говорят едно, вечерта дрънкат друго.
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Франция не препоръчва поставянето на втората доза от ваксината на Астра Зенека! Сега на кого да вярваме на Ф'*** си или на тъпана?
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Aмерика спира ваксините на ***&*** също. И те били опасни. Изпотестваха ги на бързащите за опашката за ваксини народец. Сега да видим резултата от теста им ,да си ги корегират че да може и недоброволците за тестване да се ваксинираме и ние
21
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Драги ми Професорке"ЕМА няма как да знае какви са резултатите от втората доза,след като ваксината беше одобрена на 29.01.2021 година и според листовките на Astra Zeneca втората доза трябва да бъде поставена 11 седмица след първата,та мисълта ми е че хората получили втора доза ЕС се броят на Пръсти!
20
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да повярвам! Ваксината е спряна за ВСИЧКИ не само за жените в Франция Германия и т.н. под 60 години! Лъжци!
19
6
 
9
 
! Отговори
сам срещу Ковид 1:0 преди 3 години
Абонат на фармацевтическите компании. Да не те хване Ковид и да не си пробваш късмета от 99.95% да оцелееш, си набоди ваксина, но трябва профилактично да пиеш 3 медикамента срещу тромбози, неврологични изтръпвания, гадене и светояъртеж. Тъй като ваксината не е така ефикасна като естествен умунитет е нужно да си е пренабивате всяка година, докато не се повредите напълно или ви се съсипят я бъбреците, я дроба от придружаващите медикаменти плюс шепа розови хапчета защото сте затворени и замбирани