Тайната среща на принц Филип и Тодор Живков, какво се е случило?

Все още не е известно кога ще бъде погребан херцога на Единбург
50
Тайната среща на принц Филип и Тодор Живков, какво се е случило?
Снимка: БГНЕС

Все още не е известно кога ще бъде погребан принц Филип. Вероятно това ще бъде съобщено на брифинг в 15:00 ч., съобщи bTV.

Човекът, който произнася думите „Моята първа, втора и последна задача е никога да не изоставям кралицата“ напусна поста си в ранните часов на петъчния ден в замъкът Уиндзор, където заедно с Елизабет Втора спазваше правилата за изолация заради коронавируса.

Още по темата

Херцогът на Единбург е един от най-известните съпрузи в света. Той прекарва седем десетилетия до британската кралица.

За пръв път двамата се срещат през 1939 г., когато крал Джордж Шести посещава Военноморската академия в Дартмут, принц Филип е натоварен да придружава двете му дъщери – Елизабет и Маргарет.

18-годишният Филип впечатлява 13-годишната по това време бъдеща кралица. Младата принцеса и военноморският офицер поддържат връзка чрез писма. През 1946 г. крал Джордж дава разрешение двамата да се оженят.

През далечната 1973 г. в двореца на Културата и спорта във Варна се провежда 10-ят Олимпийски конгрес и 74-ата сесия на МОК, на която присъства и принц Филип. Негов преводач  е 19-годишната Фани Криспин. Историята е разказана в спомените на дипломата ни Кирил Костов, който е бил търговски представител на страната ни в Лондон през 80-те години.

За това тайно гостуване в България за първи път преводачката Фани Криспин разказа пред bTV.

„През 1964 г. баща ми беше изпратен кореспондент на БТА в Лондон. През 1971 г. бях доста атрактивна 19-годишна девойка с добър английски. Доста свободно живях в Англия, не бяхме подчинени на строгите правила на посолството, бях много бързо асимилирана в обществото“, разказва Криспин, която по това време се е върнала в България, за да следва.

„Поканата (да превежда на събитието) дойде от университета в София. Не съм знаела, че ще превежда на принц Филип. Стана много странно, защото една вечер дойдоха представителите на УБО, защото ме очакват за официален превод в Евксиноград“, спомня си преводачката.

На срещата присъствали принц Филип, председателят на МОК лорд Келанин и Тодор Живков.

„Дистанцирана беше връзката между принц Филип и Тодор Живков и дистанцията идваше от страна на Живков“, спомня си Криспин.

За разлика от български партиен ръководител, принц Филип бил доста „освободен“. По време на срещата имало забавна програма с танци и той се отличил като добър танцьор, докато всички останали от българска страна били много сковани.

„Не пропусна да отбележи, че дворецът в Евксиноград е негова фамилна собственост", спомня си Криспин.

За нея било много учудващо, че никъде не било съобщено за тази среща, нямало публикации и в британската преса, а тя била предупредена да мълчи и да пази тайна, като дори не можело да сподели със своите колеги преводачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По това време сме били една "васална държава" според професор Хаберл. Обаче сега, най-после, васалитетът е премахнат и сме абсолютно независими. Само че, ако един американски конгресмен пристигне, Президентът на БГ тича да му се поклони пред Президентството и безусловно изпълнява
39
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"При Тодор Живков ..., а днес България произвежда единствено евтини пpocтитутки и черноработници за запада."_____Не България, а явно вашите близки.Доста хора от рода ми и приятели са на запад, уредили са си прекрасен спокоен живот!Те са България, а не вашите...Прочетете какъв износ на какви изделия и стоки имат доста БГ фирми.Няма държавен бизнес, който да се краде, както правеха при Т.Живков!И който се открадна напълно от комуната след техния преврат!
38
2
 
5
 
! Отговори
Васална държава преди 3 години
По това време сме били една "васална държава" според професор Хаберл, преподавател по "Международни отношения и външна политика" в един германски университет.
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Принца сигурно е гледал на бай тошо като на извънземно.
36
0
 
1
 
! Отговори
До 41 преди 3 години
Богдана Карадочева не мисли така.
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Веднага ви казвам!Нищо не се е случило.
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е брат и аз да съм съпруг на кралица и аз ще съм до нея 70 години, живот и здраве. Всичко ти е безплатно, ядене, пиене, болници, коли, гориво, замъци.... живуркаш си и тва е. Нищо че она не стаа за гледане насреща, нали е кралица все пак.Иначе - щом като тя е кралица, що той не е крал ами е принц. Принцовете имат принцеси, кралете имат кралици... нещо не ми се връзва. Да не е кралицата да му е майка и да не се губи синята кръв да са се оженили. Нещо кат Софи Маринова, сещаш ли се. Нещо такоа...
33
9
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Всички глупости за великия Бай Тошо се лансират от Тиквения гьс - Винету, който се надяваше и той да стане такъв пожизнен гаулайтер, на гърба на европейските данъкоплатци. Но много лошо се размина с действителността.
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДВОРЦИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЦАРЕ ОТ ТРЕТОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО СА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ! ------Не, не са.Имало е един единствен държавен дворец и това е бившия турски конак (кметство), което сега е Художествена галерия. Всичко останало е частна собственост, вооследствие открадната от комунисти, седесари и сега гербери.
31
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СКОРО ЩЕ НАПИШЕТЕ ЧЕ ТОДОР ЖИВКОВ СЕ Е СРЕЩАЛ ТАЙНО И С КРАЛИЦАТА. НЯМА ОГРАНИЧЕНИЕ В ИЗМИСЛИЦИТЕ НА ЧЕРВЕНИТЕ МЕДИИ.
30
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този го гонеха от Гърция и даже в морските си води не искаха да го пуснат гърците!Вижте историята на баба му великата руска княгиня Олга Константиновна и как са я унижавали роднините и от английското кралско семейство,само защото е станала бедна,защото е раздавала богатството си на нуждаещите се хора в Гърция и е изпитвала милосърдие към хората!
29
5
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Още малко че Тодор Живков е имал тайна среща с Рамзес Втори хахаха
28
5
 
2
 
! Отговори
Муахаха преди 3 години
а сега със сина му Тик Вун никой не иска да се среща - без покана в Белият Дом - безпрецедентно!
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нахалник!Ние си искаме пък откраднатите земи,които Англия дадоха на Гърция и ни запушиха изхода на Средиземно море! И загубихме изхода си и пристанищата на на Средиземно море.
26
0
 
3
 
! Отговори
:) преди 3 години
До Пак до 20 Нямаше.
25
2
 
11
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
До Анонимен@"С другаря Брежнев от СССР правешкия *** се целуваше уста в уста.И след 1989г. всичко изградено от българите беше откраднато от шайката на правешкия ***- ЦК на БКП."---Защо се учудвате?! В ЦК на БКП беше пълно с червени пеераси, а в Държавна не/сигурност - с педофили.Също може и да са си бъркали из дупките, а последното беше държавна тайна.Един от основателите на Мулти беше изритан от ДС поради слабост към силните наркотици и малките момченца.
24
5
 
12
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
До Анонимен@"При Тодор Живков родителите не си колеха децата от бедност и отчаяние."---Не е вярно! Затворите бяха нафрашкани и то НЕ с политически престъпници, а с криминални от подобен характер.Нямаше гласност, не се пишеше в комунистическите гъзетници и не се съобщаваше то единствения Канал 1 на великодържавната телевизия.
23
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обамата и Тръмп и Байдън нашите ги целуваха и целуват по ***, и чинно си плащаме рекета.
22
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С другаря Брежнев от СССР правешкия *** се целуваше уста в уста.И след 1989г. всичко изградено от българите беше откраднато от шайката на правешкия ***- ЦК на БКП.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24Сега са на свобода лудите, при тоталитарен режим ги държаха извън обсега на "нормалните", затова не се забелязваха :)) Когато бех охрана, вервай ми направо съм се чудил как некои хора не са в лудницата.....трошат, чупят...викам куките, прибират ги и на следващия ден пак :))))