Реален избор на ваксини - през май, желаещи за "АстраЗенека" почти няма

До края на седмицата ще се решава какво да правим с нея в България
Обновена: 12 апр 2021 16:17 | 12 апр 2021 16:10, Веселина Йорданова
234
Реален избор на ваксини - през май, желаещи за "АстраЗенека" почти няма
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В следващите дни ще се решава какъв да е подходът в България с ваксината на "АстраЗенека" към хората, които имат първа игла от нея, както и към тези, които желаят да си я поставят.

Здравният министър Костадин Ангелов обясни, че във всички ваксинационни центрове има от ваксината на "АстраЗенека", а количествата иРНК-ваксини са ограничени за 1-3 фаза от плана и в малка степен за четвърта. Към оксфордската ваксина обаче интересът бил спаднал до "символични проценти" и хората, които желаят да си я поставят, са единици.

От медицинска гледна точка ваксината е сигурна, но причините сте свидетели на какво се дължат, каза министърът.

Той обясни, че има писмо от португалското председателство, в което се посочва, че като общоевропейски подход трябва да се ограничи изцяло употребата й на хора под 60 години. Затова ще бъдат попитани експертните съвети, които да дадат спешно становище.

62 010 дози от ваксината на "Пфайзер" дойдоха днес у нас. Ангелов уточни пред журналисти, че такова количество ще идва всеки понеделник до края на април.

Реален избор на ваксини очакваме да има в началото на месец май, обясни той. Именно тогава ще получим и допълнителни дози след преговорите с ЕК - 1 млн. дози от "Пфайзер", а през юни - 1.25 млн.

Министърът подчерта, че от шестте държави, които са сигнализирали пред ЕК за количествата ваксини, България ще получи най-много дози, благодарение на "авторитета и неотстъпчивостта на премиера Борисов".

Ангелов каза, че има случаи, в които хора получават есемеси за поставяне на ваксина, а когато отидат на място, центровете не работят. Като причина той посочи точно това, че иРНК ваксини за момента няма достатъчно. За момента в София няма иРНК ваксини извън фазите от плана.

Ангелов подчерта, че вярва във всички ваксини. Той обясни, че ще бъде направена логистика, за да няма струпване на лични лекари в столичната РЗИ, каквото се получавало от понеделник до сряда.

По отношение на отдалечените места в страната министърът подчерта, че може да се използват коли на МВР, като предварително се дава заявката чрез РЗИ. Това може да бъде използвано, не приемам обвинения в публичното пространство, че не е създадена логистика, въпрос на желание е да бъде организирана, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
1
 
5
 
! Отговори
За хората преди 3 години
от гетото ваксини за убиване ще има.
145
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добра си е астрата.
144
3
 
17
 
! Отговори
Челеби преди 3 години
Хората взеха яко да *** от ваксините и желаещите се стопиха в мрака.
143
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От Астра Зенека та на Пфайзер, за да е по точно, от трън, та на глог.Но това е нормално за България.
142
1
 
12
 
! Отговори
Оня преди 3 години
На път сме да изхвърлим 300хил. ваксини. Познайте кой ги е платил.
141
3
 
13
 
! Отговори
Оня преди 3 години
Баце авторитетният ни е поръчал от евтиното кафе от 4лв.Скъпото кафе от 15лв.гое отказал. На някои обаче евтиното не им харесва и сега авторитетно се моли за скъпото.
140
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ботокс ангелофф я се разкарай с твоята отрова ваксините убиец!
139
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я, Чехия отменя продължилото 188 дни извънредно положение. А не са ваксинирали дори 8% от населението. Що така?
138
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във 66 милионна Великобритания има 7 умрели, в 7 милионна България 68.Факт че англичаните са ***, докато българите са умен и отговорен народ. Затова живеят в богата, силна и уредена държава.
137
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 146Хахахахахахахахах.Явно и приятелите ти са толкова умни колкото и ти.Със здраве си харчи "виртуалните" 600 лева.Няма такива фантасмагорични загубеняци като русофилчетата.
136
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 146Не, балък не беше това тактиката. Просто седим с приятели на бира и стана дума за ваксини и ваксъри, аз им казвам че ваксърите изведнъж ще престанат да са такива ако ги накарат да си плащат за ваксините, приятелите ми твърдяха обратното. Така че вързахме басче, ако до 1 час някой в сайта каже че е навит на платено ваксиниране аз губя ако не те губят. Така че мерси балъци, току що спечелих 600 лева.
135
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 144"обявявате тези които не са съгласни с мнението ви за какви ли не обаче като ви избъзика някой че трябва всички задължително да се ваксинират и това да е платено почвате да давате на заден"Никой не "дава на заден" другарю. Виждаме ви прозрачната тактика да се опитвате да "искате" да е задължително, за да ревете, как ви принуждават.Глупави сте за цял отбор.Не ни дреме дали ще се ваксинирате: платили сме да има и за вас, ако не щете, прав ви път.
134
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ти ваксинира ли се след катов Сърбия нещо са направили?
133
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 138 Солидарност казваш, брях колко солидарни станахте изведнъж истината е че това ваксърите сте много жалки същества, обявявате тези които не са съгласни с мнението ви за какви ли не обаче като ви избъзика някой че трябва всички задължително да се ваксинират и това да е платено почвате да давате на заден. Изведнъж почвайте да говорите за личен избор за солидарност.. Какъв е проблема да е платено, с видят ви се пари за здравето ви може би? А който има пара има и блакинки без боц.
132
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега да покаже тези негови близки как се имунизират с втората доза на Астра
131
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде пътя, нищо не направихте, докато сърбите ваксинираха 2 млн докато вие се молехте за ваксини. Сега хората вече не искат ваксини, нито някой да ги затваря или някой да им казва да носят маски. Вижте супермаркетите човек до човека, тъпканица. А другите магазини затворени. Каква е файдата, като на база статистиката в БГ най малко 1.5 млн вече са с антитела!
130
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 137От всички е, другарю. Нарича се солидарност. Знам че си тук да тролиш, но не хваща. Жалко, нали?Тия, които искаме да се васкинираме, ще се ваксинираме. Тия, които не искат, няма да имате достъп до някои благини и толкова.
129
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 133Пак увъртане и опити за измъкване, били платени от бюджета тоест от всички нас. Ами не, не от всички, само от тези които плащат данъци и осигуровки тези които не плащат ако отидат да се ваксинират ще го направят напълно безплатно. Затова ви питам ковидарчета съгласни ли сте да бъде задължително за всички и платено?
128
2
 
15
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
На много хора нищо не им става след ваксинация. Ама това е само към днешна дата.Обаче ако след две-три години започнем да наблюдаваме ръст на автоимунните или онкологичните заболявания при ваксинирани, тогава какво правим?Не случайно ваксините се изпитват по 5, 10 и повече години.
127
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази мазна, отвратителна мутра няма ли да се скрие вече?