Реален избор на ваксини - през май, желаещи за "АстраЗенека" почти няма

До края на седмицата ще се решава какво да правим с нея в България
Обновена: 12 апр 2021 16:17 | 12 апр 2021 16:10, Веселина Йорданова
234
Реален избор на ваксини - през май, желаещи за "АстраЗенека" почти няма
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В следващите дни ще се решава какъв да е подходът в България с ваксината на "АстраЗенека" към хората, които имат първа игла от нея, както и към тези, които желаят да си я поставят.

Здравният министър Костадин Ангелов обясни, че във всички ваксинационни центрове има от ваксината на "АстраЗенека", а количествата иРНК-ваксини са ограничени за 1-3 фаза от плана и в малка степен за четвърта. Към оксфордската ваксина обаче интересът бил спаднал до "символични проценти" и хората, които желаят да си я поставят, са единици.

От медицинска гледна точка ваксината е сигурна, но причините сте свидетели на какво се дължат, каза министърът.

Той обясни, че има писмо от португалското председателство, в което се посочва, че като общоевропейски подход трябва да се ограничи изцяло употребата й на хора под 60 години. Затова ще бъдат попитани експертните съвети, които да дадат спешно становище.

62 010 дози от ваксината на "Пфайзер" дойдоха днес у нас. Ангелов уточни пред журналисти, че такова количество ще идва всеки понеделник до края на април.

Реален избор на ваксини очакваме да има в началото на месец май, обясни той. Именно тогава ще получим и допълнителни дози след преговорите с ЕК - 1 млн. дози от "Пфайзер", а през юни - 1.25 млн.

Министърът подчерта, че от шестте държави, които са сигнализирали пред ЕК за количествата ваксини, България ще получи най-много дози, благодарение на "авторитета и неотстъпчивостта на премиера Борисов".

Ангелов каза, че има случаи, в които хора получават есемеси за поставяне на ваксина, а когато отидат на място, центровете не работят. Като причина той посочи точно това, че иРНК ваксини за момента няма достатъчно. За момента в София няма иРНК ваксини извън фазите от плана.

Ангелов подчерта, че вярва във всички ваксини. Той обясни, че ще бъде направена логистика, за да няма струпване на лични лекари в столичната РЗИ, каквото се получавало от понеделник до сряда.

По отношение на отдалечените места в страната министърът подчерта, че може да се използват коли на МВР, като предварително се дава заявката чрез РЗИ. Това може да бъде използвано, не приемам обвинения в публичното пространство, че не е създадена логистика, въпрос на желание е да бъде организирана, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Закривайте този цирк вече. Никой не ви иска тъпите ваксини. Никой не е вечен. Бийте си ги вие . Побъркахте хората.
125
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 131Приказките за "платено" ваксиниране са ПЪЛНА БЕЗМИСЛИЦА.Ваксините са платени от държавния бюджет, тоест, всички сме платили вече за тях.
124
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля, че е крайно време да закривате този ковид цирк.
123
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 130Да де идеята е да се ваксинират всички за тези които искат да се ваксинират без това да е задължително не би трябвало да им е проблем ваксинирането да е платено. Нали така?
122
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 128"Ковидарчета, за да не ви се въртят в празните кратуни глупости от сорта че *** ви саботират ваксинационната кампания най добре е ваксинирането да стане задължително и платено от 500 лева за доза и толкова."За хората, които искат да се ваксинират няма нужда от "задължително" тъй че мисленето не ти е най-силната характеристика.
121
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Защо?/125Ваксината е приложена вече в ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ дози.Ако наистина имаше толкова много случаи с усложнения, щеше да се знае.Това е отделно от хората, които познавам васинирани с АЗ, които са си напълно добре.Човек ако не вярва на очите си и на здравата логика, НИЩО не може да му помогне да се убеди.
120
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковидарчета, за да не ви се въртят в празните кратуни глупости от сорта че *** ви саботират ваксинационната кампания най добре е ваксинирането да стане задължително и платено от 500 лева за доза и толкова.
119
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Астрата никой не я ще, Фазери и Модерни само за силно наши хора, без значение от линии. Ами - идва лято, дръжте си ги ваксините. На есен пак ще си помислим.
118
1
 
9
 
! Отговори
Защо? преди 3 години
До Анонимен 123Не бих могъл да споря по темата, тъй като не съм микробиолог или какъвто и да било всъщтност. За мен показателно е само и единствено това, че в цяла европа я забраниха за лица под 60г. както и това, че никой тук не иска да я използва.И сега ако вие сте в състояние да оборите всичките доказателства срещу нея - шапка Ви свалям!
117
0
 
15
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
Защо в статистиката за деня на починалите не пише колко от тях са били ваксинирани ???
116
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До От най-хубавата!Астра Зенека е напълно нормална ваксина (включително безопасна).Колкото по-скоро хората го разберат, толкова по-скоро ще се нормализира ситуацията.
115
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 118Разликата е, че "преди" анти ваксърите не бяха виждали на живо ваксиниран човек, защото почти никой не беше ваксиниран, камо ли да му е станало нещо, а сега ваксинациите са масови и доста хора имат познати, които са ваксинирани.Смешно е само за троловете, които се надяват да има хаос и да няма скоро спокойствие.
114
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не и китайски ваксини?
113
2
 
4
 
! Отговори
От най-хубавата! преди 3 години
Застана вожда и каза "-Намерил съм ви от най-хубавата ваксина". Жалко, че хората не мислят като него и не искат да си я поставят. Но той човека откъде да знае, да не би да е прочел преди да каже?
112
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди антиваксърите обясняваха как познават няколко човека, увредени ваксини, а сега ваксърите обясняват как познават няколко човека, на които нищо им няма. Това е размяната на ролите и наистина е адски смешно!
111
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До LOLНяма размяна на ролите. Каква е размяната на ролите?
110
3
 
4
 
! Отговори
LOL преди 3 години
Размяна на ролите: Сега ваксърите започнаха за обясняват как познават 5 човека, на които нищо им нямало от ваксините.
109
1
 
6
 
! Отговори
евала преди 3 години
Решавате проблема като трепете пенсионерите-по 100 -200 парчета на ден. Хитро решение
108
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 110/113А това кой ти го каза?
107
1
 
3
 
! Отговори
до 110 преди 3 години
Е то нали няма НЕЕФЕКТИВНИ и НЕБЕЗОПАСНИ ваксини??? Мухахахахахахахахаха