5% по-високи заплати за мъжете - без обществена поръчка за фирмата?

Разликата в заплащането по пол достига до 14,1% у нас
30
5% по-високи заплати за мъжете - без обществена поръчка за фирмата?
Снимка: Dnes.bg, архив

Фирми с над 5 процента разлика в заплащането между мъжете и жените да не се допускат до участие в обществени поръчки. За това настоява КНСБ в започналата съгласувателна процедура между социалното министерство, бизнеса и синдикатите за Директивата за равно заплащане между мъжете и жените и за прозрачност в заплащането.

Министерството проучва необходимостта от промени в българското трудово законодателство във връзка с разпоредбите на директивата.

От КНСБ настояват за редица промени в директивата. Така например, в момента се предвижда само големи фирми с над 250 души персонал да докладват ежегодно за разликите в заплащането, коментира националният секретар на синдиката Величка Микова пред БНР.

„В България знаем, че предприятията с над 250 работници и служители осигуряват едва една четвърт от работните места на пазара на труда. Това означава, че директивата няма да бъде достатъчно ефективна. В този смисъл ние настояваме директивата да бъде преработена и да се включат като задължителни да докладват за системите на заплащане и за равенството на заплащането, включително и за фирми, които са с персонал под 250 служители“, посочи тя.

Микова припомни, че за България по последни данни през 2019 година разликата в заплащането по пол бележи слаб ръст и достига до 14,1%, след като година по-рано е 13,9 на сто.

Очакванията са за 2021 година различията в заплащането да се задълбочат, като част от последиците от СOVID-19.

„Въпреки прилаганите досега правителствени политики, насочени към запазване на заетостта и доходите, както и допълнителните плащания за заетите на първа линия, тази директива ще подпомогне да се намери баланс в заплащането между половете“, отбеляза националният секретар на КНСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
... преди 3 години
Може ли за инфо да кажете как смятате тази разлика? Щото аз доколкото знам не може на един инженер и на технически писател заплатите да са еднакви. Спрете да смятате средна заплата за мъжете и средна за жените без да вземате предвид позиция, опит и размер на фирмата. Такива изкривени статистики най-мразя!
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече над 30 години заплатата не е според квалификацията. Така беше преди 1989 година.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пълни глупости, заплатата според квалификацията. Не мое метачка да взема колкото квалифициран работник. Тва го видехме през комунизма - бачкаторите вземаха повече от инженерите и никой не си даваше зор да учи от там дойде и значителното технологично изоставане
19
2
 
11
 
! Отговори
Спец преди 3 години
Каква невероятна идея. Само това му липсва на българския бизнес - още бюрократщина за удоволствието на дебилни активисти с доста слаби аналитични способности. Сгънахте го този бизнес от дебилни регламенти и условия. Който бизнес ще свърши най-успешно работата, той трябва да взема обществена поръчка, какво ме интересува какво плаща на жени и мъже, това си е уговорка между работодател и служител. Егати щуротиите
18
1
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Зѝа една и съща длъжност ли става дума?За едно и също време, прекарано на работа ли става дума?Или просто искаме чистачката на половин работен ден да взима колкото главния инженер(например)?И до кога и защо жените ще се пенсионират по-рано, особено при положение че живеят по-дълго?
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8Мен много ме дразни, като един модел обувки, но по-малки, струват същите пари, кату по големите. Много е нечестно!
16
1
 
1
 
! Отговори
КОВИД преди 3 години
Великият Изравнител!
15
1
 
7
 
! Отговори
Всички Жени преди 3 години
да са по 186см високи като мене и да са 100 кила в Мускули, а не в Сланини! Ако не са - няма равенство!!
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква е тая дискриминация в бокса - мъжете и жените отделно?!? Я да ги смесват веднага! И половината участници задълже да са жени. Ще падне шоу!
13
3
 
3
 
! Отговори
Всяка Цимилизация преди 3 години
подвела са по Юдеите е Загинала - справка Великата Римска Империя!!
12
1
 
2
 
! Отговори
Юдеи-Семит-Глобалист преди 3 години
Комунист-Сатанист-Масон-ДемонКрат-ЕвроКомисар-МаоИст-ЖиЖинПинистКолхозничка, а не Майка!
11
1
 
11
 
! Отговори
пущиняк преди 3 години
До откажете,представих си жена, правеща канали за кабели с каналфрезата, цялата в прах- доста еротично! Може и жена в автосервиза, под някоя бракма, цялата омазана в масло и грес! То в крайна сметка не е важно кой пол получава повече пари, важно е кой пол харчи повече- а това безспорно са жените!
10
4
 
14
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Тези *** натегачи на Новия Световен Ред калкулират нещата така, че сякаш нито една жена никога да не забременява и да не ражда! Или, вероятно, точно това е целта на Новия Световен Ред - да замени европейското население с хора от Третия Свят! Което пък си е чиста дефиниция на геноцид! Мястото на жената в един нормален свят е вкъщи, та я царица на къщата и отглежда децата! Това обаче никак не се нрави на гадоветe и такава конструкция на семейството умишлено е с негативна стигма!
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да има равенство - секретар-секретарка, боклукчия-боклукчарка, мазач-мазачка. кранист-кранистка, хамалин-хамалка.Равенство. Синдикатите да го спазват. КНСБ-то да го спазва още от утре.
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бройката затворници мжце да бъде равна на бройката затворници жени.Да се следи за равенството на бройката и ако има неравенство, да се изравнява.
7
4
 
13
 
! Отговори
Откажете преди 3 години
на Жените всякакви услуги като Водопроводчик, Електротехник и т.н. нека са по строежите да видят как се строи дом, как се прокарва водопровод, електрически инсталация - само това е начина, вече с добро не става! Те не разбират, че Мъжа и Жената са Отбор, а не е Мъжа Срещу Жената, но щом искат Война - нега видят колко са хубави професиите в момента упражнявани предимно и само от Мъже!!
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо обувките на мъжете са по-големи и с повече материал и кожа? Те по-големи ли са от жените.Да се направят обувките на жените големи като на мъжете.Равенство.
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко са мъжете в затворите и колко са жените. Бройките да се изравнят.Защо има само един затвор за жени?Равенство.
4
2
 
5
 
! Отговори
В турнирите преди 3 години
От "Голям шлем" изравниха наградния фонд,независимо,че жените играят 2от 3 сета,а мъжете 3от5.
3
3
 
7
 
! Отговори
Комунизъма се Върна преди 3 години
спете спокойно деца. Вече НЕ Всички сме Равни, независимо от Пол, Раса, Цвят на Кожата, Религиозни или Политически Обеждения. Има едни по-равни! Така е, при Комунизъмът - едни само дават, други само взимат колкото и да са неспособни и неграмотни!!