КАТ с нова практика как да събира глобите

Нямат право да взимат книжката, но прибират синия талон
14 апр 2021 16:02, Елка Василева
43
КАТ с нова практика как да събира глобите
Снимка: архив, БГНЕС

От КАТ са измислили нов трик да събират неплатените глоби. От 2 април те нямат право да вземат книжката или да спират от движение, но прибират синия шофьорски талон, пише "Труд".

Методът включва съставяне на акт за нарушение по член 190 от Закона за движение по пътищата. В текста пише, че шофьорът е длъжен да плати глобата в едномесечен срок. След 30 дни излиза наказателно постановление за 20 лв. глоба, но за да си получи синия талон, освен тези пари водачът трябва да си плати и старите задължения.

Още по темата

Точно 40 036 шофьори са наказани с вземане на книжката заради неплатени глоби през последните 2 години. По същата причина през 2019 и 2020 г. са спрени от движение общо 9930 автомобила. Така отговориха от МВР на въпроси на “Труд” по Закона за достъп до обществената информация.

Двете принудителни административни мерки по чл. 171 от Закона за движение по пътищата бяха задраскани от Конституционния съд през март. Поводът за решението станаха въведените през юни миналата година проверки за неплатени глоби на границите. От МВР обаче съобщават, че не водят отделна статистика за взети книжки и спрени коли на ГКПП-тата.

Според адвокати хората, спрямо които полицията е налагала тези мерки на границата, могат да водят с успех дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, но за други случаи е малко вероятно да получат обезщетение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
е то па голяма схема преди 3 години
Ще ги порят, като риби и ще ги пълнят, като агнета е съда. Къде в тази точка пише, че ти вземат синия талон. Има за книжка, но то е незаконно.И като цяло този член и не съвсем дали е законен?
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без значение дали ще ти вземе талона или самата книжка. Те вървят заедно и ако нямаш едното - другото просто не важи.Все едно от енергото да ти кажа - "А, ние няма да ти спрем тока затова че не си го платил. Просто ще ти отнемем фазата. Нулата да ти седи, няма проблем."Тия шапкари само тва ли можаха да измислят. Неее, книжката няма да ти вземем, талона към книжката който е - него ще земем. И то пак си оставаш без книжка. Все тая кое ще ти вземат.
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То хубаво взимате, ами пътищата кога ще ги оправите?Вече за 5-ти път ми се чупи колата щото пътя пред удома е от 2 години в ремонт.
27
4
 
9
 
! Отговори
Норге преди 3 години
Аз пък нямам талон. Нито син, нито какъвто и да било друг. Тъпо им става като ме спрат в Бг и видят, че няма как да ми вземат талона, а аз истински им се радвам на злобнкъе погледи!
26
5
 
14
 
! Отговори
Ще ми вземат ..носа преди 3 години
Не го нося бе, пишете фиш - 10 кинта. Отново и отново. Три години и давноста е минала. Изобщо не му е работа на КАТ да събира глоби! Работа на КАТ е да премахва табела "ограничение на скоростта поради ремонт на пътя" тогава, когато ремонта е приключил преди три години!!!
25
2
 
9
 
! Отговори
Хм !? преди 3 години
Трябват всенародни протести за вменяване на вина за рецидивираща корупция на всички началници на КАТ! Защото всички са вкарали по няколко каси на банки, които с насилие упражнено от началниците на КАТ, ведно с действително определените такси, събират такси за банката които са стотици пъти завишени от реално направените разходи и не следва изобщо да се събират. Но от тези такси, които са съизмерими с милиони, началниците на КАТ получават прилични рушвети регулярно, всеки месец! Престъпници!
24
7
 
9
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 17Добра идея. Даже може вместо по телефона на крака да ти идват и да носят агне и шише ракия и учтиво да те помолят да си платиш глобата и да не се чудиш как да се скатаеш. Защо всички мислят че това да нарушават законите и после да не си плащат глобите е тяхно конституционно право? Аман от андрешковци!
23
4
 
15
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
а може ли вместо да се чудите как да заобиколите закона да помислите малко в насока да спазвате правилата и да не се налага да ви глобяват? За един приятел питам...
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
един познат така му взеха талона, ама той продължи да кара. полицая му вика - абе ти не може да караш без талона, а нашия казва - взех изпита, дадохте ми една хартийка, сега си я взехте. аз какво да направя, дръжте си я, щом ви трябва.
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ще ми вземат европейската книжка, дето няма син или никакъв талон, ама другия път. там е електронно и е само пластика, без допълнителни хартии и талони :)
20
1
 
8
 
! Отговори
Лично мнение преди 3 години
Преди доста време е било но все си спомням, че си го платих този син талон, когато изкарах книжката. Как така ще ми го вземат ако съм го платил? Не, че ми издадоха касова бележка за плащането ама уви ми взеха 2лв.? Нещо недоумявам кой ги мисли и кой ги пише тези закони...
19
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестърите си въобразяват, че вече няма да плащат.
18
8
 
12
 
! Отговори
Тцтц преди 3 години
Като не събират глоби защо не ги събират.. като ги събират защо ги събират. Българина няма угодия. На границата беше ок като ти връчат фишовете и всичко без да ти вземат книжката. Имаш си 14 дневен срок да платиш. Трябва глобите след определен период да се прехвърлят към данъците. Така ще се събират още по-добре. Ама *** обича да нарушава и като трябва да си плати магариите реве яко.
17
5
 
5
 
! Отговори
мисля че ще искат преди 3 години
смяна на книжката всяка година ,за да могат да си събират глобите .
16
1
 
8
 
! Отговори
Като ти искат доку-- преди 3 години
ментите казваш ,че си забравил талона другото го носиш ,ама не могат да го вземат .
15
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Практиката полицейска е коварна,с товаче не известяват,за направено нарушение( превишена скорост),някъде.Тя си стои и няма инфо за плащане.Много ли е скъпо по телефона ,водачътда е уведомен.Защо е тази скритапростотия.Ами щом до 30 дни не еуведомен ,да отпада.На Борисов номерата.Кой е решил да се гавринепрекъснато с хората.
14
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тази хора в кой век живеят, нали талона щеше стане електронен? Какви са тези взимания, давания на хартийки?
13
2
 
16
 
! Отговори
не разбрал преди 3 години
На който е с т.нар. ЗЛАТЕН талон, как му вземат синия талон?!
12
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
10 лева беше, ако кажеш, че си забравил книжката и талона вкъщи...
11
2
 
16
 
! Отговори
жълт талон преди 3 години
Аз мога да си джиткам и без синия талон!