Насилие над жени у нас: 25 са загубили живота си

Трябва да се промени Наказателният кодекс, смятат експерти
14 апр 2021 11:08, Нели Христова
153

Ограничителните мерки заради пандемията от Ковид-19 оставиха своя ефект върху психическото здраве на населението. На фона на по-голямата изолация заради локдауна остава въпросът дали се е увеличило насилието над жените у нас и как то може да бъде намалено.

"25 жени са убити от партньорите си през 2020 г. Започнахме да ги отброяваме точно след като не ратифицирахме Истанбулската конвенция. Нейната идея беше да спаси жените от точно това, и не само жените - насилието няма пол. Но убити мъже от партньорките си няма или са единични случаи", заяви в ефира на "Денят ON AIR" адвокатът Йорданка Бекирска.

По думите ѝ трябва да се промени Наказателният кодекс и да не се търси системност при тормоза.

"В действащите към момента разпоредби трябва до 3 пъти да си пострадал от домашно насилие, за да се вземат мерки. Най-последната редакция на закона беше депозирана през януари 2021 г., но не се стигна до гласуване", каза още адв. Бекирска.

Тя смята, че отношенията са сложни сами по себе си - дълъг е цикълът до момента, в който жертвата решава да потърси помощ.

"Между 7 и 14 пъти статистиката показва, че те са желаели да потърсят помощ - защото отношенията са токсични, или вярват, че това е най-добро и следваща връзка ще бъде същата. Стига се до ограничителна заповед. След това е въпрос на спазване на тази заповед и от двамата. В София отнема 10 дни, докато стигне тази заповед до насилника. Има случаи с месеци не може да му бъде връчена. Въпросът е дали и жената също спазва заповедта, защото понякога насилникът се появява и започва да обещава, че всичко ще бъде наред от тук нататък - "цветя и рози". Това е типичен модел на поведение. Те в този момент започват да си оттеглят молбите за защита. И тогава държавата нищо не може да направи", добави адвокатът пред Bulgaria ON AIR.

Бекирска допълни, че в другите страни е различно - когато веднъж си посочил, че си жертва, не можеш да оттеглиш заповедта.

"Необходима е емоционална зрялост при жените, които да се опълчат на това насилие, което не е само физическо - то е крайната стъпка, преди това се започва с леки шамарчета, потупвания, продължава с блъскане, плюене, заплахи, обиди - "ти си дебела", "ти си грозна", "ти не си добра майка". Тормозът продължава понякога, дори да се спазва ограничителната заповед - с манипулация на децата, пукане на гуми, рушене на вещи, публикуване на интимни снимки в социалните мрежи", заяви адвокатът.

Бекирска допълни, че до арести често не се стига, защото не е криминализирано домашното насилие - може да бъде задържан само за 24 часа. А понякога дори не го хващат на местопрестъплението.


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Забранени думи в новговора:
Пар-ан-тия
Че-рн-илка или н Ег ъ Р, още кюмур.
135
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Феминизма е комунизъм в областта на сексуалността. Който се подаде или става бясна *** тип Колонтай, или фригидна тип Крупская. Нормално семейство и психика няма да има... Впрочем има и трети вариант да стане робиня на някоя ***, да я ползва за изтривалка. Но това вече е като секс със куче...
134
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Много сладко е да гледаш как минава през коментарите някоя феминистка и слага минуси. Горкичката, тя не знае, че е важно съдържанието, а не минусите и плюсовете. Тя мисли, че мъжете ще се отвратят от коментарите против феминизма заради минусите, без да гледат съдържанието, както тя прави. Ох, милата! Давай, давай,работи! Но защо си мислиш, че изобщо ни трябват плюсове? Важно е съдържанието, душа, а не зелените и червени ръчички на монитора.
133
2
 
4
 
! Отговори
Без феминизъм 2 преди 4 седмици
Да се помни: както мъже несправедливо бият и убиват жените си, така и жени постъпват с мъжете. Много зли жени и в миналото, и сега тровят мъжете си бавно, докато им вземат парите. Наричали са ги отровителки, дори са имали школи за обучение на ученички. Например Локуста по времето на Нерон. Днес или тровят, или спират лекарствата на мъжете си, докато умрат. Пълно е с такива дела по цял свят. В миналото директно са ги бесели на дървото. Сега ги тикат в ужасната килия, където им е мястото!
132
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Без феминизъм

За съжаление това е като проказа, настанява се и при семействата. Трябва усили, за да се премахне. Но когато има и мъже, които им харесва това да са командвани от жените си, по - мъчно ще стане това.
131
1
 
6
 
! Отговори
Без феминизъм преди 4 седмици
Да се помни: феминистките до смърт не се отказват от учението си; дори да притихнат, го носят в себе си, а иначе лицемерят.
130
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До да бе да

" не обичат никого освен себе си"

Така е и с моята свекърва, обича само себе си, родителите си и внучката си, гледа да се самодоказва колко е важна и голяма жена и майка в рода, тя самата ми е споделяла, че други хора освен родителите й в този род няма и не съществуват, даже и хубава дума не съм чувала от нея за отдавна покойният й свекър, въпреки че тя не го е познавала. Даже и нейната свекърва(баба на мъжа ми) не споменава покойния си съпруг, въпреки че тя има от него две деца.
129
2
 
8
 
! Отговори
Човек преди 4 седмици
Дяца, "Дето кокошка пропее, домът опустява!", викат старите ора, и мъже, и жени.
128
2
 
5
 
! Отговори
До феминистките преди 4 седмици
До една, до анонимна

Първо, вие не искате равенство, а привилегии - квоти, НПО-та, субсидии, специални закони, конвенции, попечителски права над децата, издръжка. Второ, западноевропейските мъже се женят за източноевропейки и азиатки, точно защото все още има читави жени сред тях. Феминистките и на запад и на изток си оставате озлобени стари моми. Трето, Европа ще стане като Близкия изток, а Северна Америка като Латинска Америка, а жените ще заживеете в ново Средновековие без никакви права.
127
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До една 118 Жените ядяли прави и ако остане. Абе, жена! Неграмотна и злобна си. Вземи научи гръцки или латински, прочети нещо от древните автори, че няма да те пусна никога и с тройка на изпит, ако учиш при мен. Жените са работели в Римската империя, били са почитани и обичани от своите храбри мъже и са отвръщали с уважение. И те са знаели, че "Мълчанието краси жената!" Това не значи глупост, а осъзнато смирение. Ти чувала ли си за древната трапеза? Там сигурно жените са били прави? Смях!
126
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Каква Лилит, бълнуваш, ма? Адам е Първият мъж, а Eвa е неговата жена, създадена от реброто му, от тях произхожда човешкия род.
125
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Каква Лилит, бълнуваш, ма? Адам е Първият мъж, а *** е неговата жена, създадена от реброто му, от тях произхожда човешкия род.
124
3
 
5
 
! Отговори
До 120 преди 4 седмици
Свършило ни царството. Жените прогласиха дикататура! Ще се залея от смях! Любимият ти феминизъм ще умре, нещастна! Ще бъде истинско отвращение да те гледа човек тогава как лицемериш и уважаваш мъжете от страх да не останеш без парички. Умни мъже и жени никога не са се обиждали от това, което говоря. Напротив! Вземи прочети някой мъж автор - Аристотел и Платон няма да ги схванеш, че трябват учители, но Толстой, чиято жена го е уважавала или Достоевски например може да ти помогнат да се осъзнаеш.
123
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В крайна сметка лилит, мн.добре си знаеш, че ще гориш в пъкъла.

Никога не си ми била равна. Камо ли, да ме превъзхождаш.
122
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Жените оставали без храна в миналото. ХАХААХАХА! Абе, я отивай при мъжете да те научат на история малко. ХАХАХАХА!
121
2
 
6
 
! Отговори
Да бе да преди 4 седмици
Майките на много момчета и момичета около мен ги изоставиха заради гнусните си феминистични идеи и тръгнаха с любовници, и децата са с душевни разстройства и бащите се грижат за тях. Разтуриха си семействата и не обичат никого освен себе си. Какво опълчване бе, жалка жено? Опълчила ми се била. Мислиш ли, че ме плашиш?Няма да промениш действителността и фактите, които изброих. А до другата. Не ям бой у нас. Умни жени редовно са около мен! И не ми трябва да ми вярваш, че е така. Глупави същества.
120
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До анонимната

А ти пък каква си,че да нареждаш на който и да е, злобна твар? Ти не си жена.
119
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До една

Преувеличаваш за миналото, като има феминизъм да не би обществото ни сега да е цъфнало и вързало - все по - болни и изоставени деца, расте броя на невинно убити в женската утроба деца, развалени семейства, груби женички простакеси, дебеланки
118
8
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 4 седмици
Абсолютно, ама абсолютно нищо нито си ми нареждал, нито пък ще ми наредиш, ясно ли е? Свърши ви царството, Марко умря!
117
4
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 4 седмици
Интересно какво толкова съм казала - няма да мълча и такива злобни думи се изсипаха - ами ясно е кой е злобаря......