Насилие над жени у нас: 25 са загубили живота си

Трябва да се промени Наказателният кодекс, смятат експерти
14 апр 2021 11:08, Нели Христова
153

Ограничителните мерки заради пандемията от Ковид-19 оставиха своя ефект върху психическото здраве на населението. На фона на по-голямата изолация заради локдауна остава въпросът дали се е увеличило насилието над жените у нас и как то може да бъде намалено.

"25 жени са убити от партньорите си през 2020 г. Започнахме да ги отброяваме точно след като не ратифицирахме Истанбулската конвенция. Нейната идея беше да спаси жените от точно това, и не само жените - насилието няма пол. Но убити мъже от партньорките си няма или са единични случаи", заяви в ефира на "Денят ON AIR" адвокатът Йорданка Бекирска.

По думите ѝ трябва да се промени Наказателният кодекс и да не се търси системност при тормоза.

"В действащите към момента разпоредби трябва до 3 пъти да си пострадал от домашно насилие, за да се вземат мерки. Най-последната редакция на закона беше депозирана през януари 2021 г., но не се стигна до гласуване", каза още адв. Бекирска.

Тя смята, че отношенията са сложни сами по себе си - дълъг е цикълът до момента, в който жертвата решава да потърси помощ.

"Между 7 и 14 пъти статистиката показва, че те са желаели да потърсят помощ - защото отношенията са токсични, или вярват, че това е най-добро и следваща връзка ще бъде същата. Стига се до ограничителна заповед. След това е въпрос на спазване на тази заповед и от двамата. В София отнема 10 дни, докато стигне тази заповед до насилника. Има случаи с месеци не може да му бъде връчена. Въпросът е дали и жената също спазва заповедта, защото понякога насилникът се появява и започва да обещава, че всичко ще бъде наред от тук нататък - "цветя и рози". Това е типичен модел на поведение. Те в този момент започват да си оттеглят молбите за защита. И тогава държавата нищо не може да направи", добави адвокатът пред Bulgaria ON AIR.

Бекирска допълни, че в другите страни е различно - когато веднъж си посочил, че си жертва, не можеш да оттеглиш заповедта.

"Необходима е емоционална зрялост при жените, които да се опълчат на това насилие, което не е само физическо - то е крайната стъпка, преди това се започва с леки шамарчета, потупвания, продължава с блъскане, плюене, заплахи, обиди - "ти си дебела", "ти си грозна", "ти не си добра майка". Тормозът продължава понякога, дори да се спазва ограничителната заповед - с манипулация на децата, пукане на гуми, рушене на вещи, публикуване на интимни снимки в социалните мрежи", заяви адвокатът.

Бекирска допълни, че до арести често не се стига, защото не е криминализирано домашното насилие - може да бъде задържан само за 24 часа. А понякога дори не го хващат на местопрестъплението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забранени думи в новговора:Пар-ан-тияЧе-рн-илка или н Ег ъ Р, още ***.
99
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Феминизма е комунизъм в областта на сексуалността. Който се подаде или става бясна *** тип Колонтай, или фригидна тип Крупская. Нормално семейство и психика няма да има... Впрочем има и трети вариант да стане робиня на някоя ***, да я ползва за изтривалка. Но това вече е като секс със куче...
98
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Без феминизъмЗа съжаление това е като проказа, настанява се и при семействата. Трябва усили, за да се премахне. Но когато има и мъже, които им харесва това да са командвани от жените си, по - мъчно ще стане това.
97
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До да бе да" не обичат никого освен себе си"Така е и с моята свекърва, обича само себе си, родителите си и внучката си, гледа да се самодоказва колко е важна и голяма жена и майка в рода, тя самата ми е споделяла, че други хора освен родителите й в този род няма и не съществуват, даже и хубава дума не съм чувала от нея за отдавна покойният й свекър, въпреки че тя не го е познавала. Даже и нейната свекърва(баба на мъжа ми) не споменава покойния си съпруг, въпреки че тя има от него две деца.
96
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква Лилит, бълнуваш, ***? Адам е Първият мъж, а Eвa е неговата жена, създадена от реброто му, от тях произхожда човешкия род.
95
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква Лилит, бълнуваш, ***? Адам е Първият мъж, а *** е неговата жена, създадена от реброто му, от тях произхожда човешкия род.
94
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В крайна сметка лилит, мн.добре си знаеш, че ще гориш в пъкъла.Никога не си ми била равна. Камо ли, да ме превъзхождаш.
93
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимнатаА ти пък каква си,че да нареждаш на който и да е, злобна твар? Ти не си жена.
92
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До еднаПреувеличаваш за миналото, като има феминизъм да не би обществото ни сега да е цъфнало и вързало - все по - болни и изоставени деца, расте броя на невинно убити в женската утроба деца, развалени семейства, груби женички простакеси, дебеланки
91
9
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Абсолютно, ама абсолютно нищо нито си ми нареждал, нито пък ще ми наредиш, ясно ли е? Свърши ви царството, Марко умря!
90
5
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Интересно какво толкова съм казала - няма да мълча и такива злобни думи се изсипаха - ами ясно е кой е злобаря......
89
6
 
2
 
! Отговори
една преди 3 години
Здрави били семействата, защото жените си траели, а мъжете си правели каквото си искали са ги биели, когато са кажели нещо. Разбира се, не навсякъде е било така. Парите са носели само мъжете, ако искат, ще нахранят жените, ако не - не. Разправяли са ми, че жените чакали да се нахранят мъжете, те са стояли прави до тях и ако остане нещо, ядат!?
88
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом ми е даден глас, няма да мълчаАми то и мъжете имат глас, нормалните жени - също, ама твоето е безсилно злобно крякане. Токова омраза да имаш към мъже и хора с различно от теб мнение, гледай да се не ти се пръсне главата или да си развалиш гърлото от злобно викане!
87
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До женаЗащо си злобна? Наглостта и злобата ти не те правят по - голяма или стойностна жена от останалите нормални жени.
86
7
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
До жена - радвам се, че се осмелихте да се опълчите на този. Всъщност у тях може и бой да яде, но тук мноооого знае......После не се женели за тях!?
85
6
 
1
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
До стига- и мъж имам, и деца, и внуци, и пари, доскоро и добра работа, но всъщност нямам намерение ад се разправям със зли хора. Права имаме същите каквито и вие. Точка по въпроса.
84
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимнатаЗащо в миналото семействата са били здрави? Това е заради омразния ти Патриархат. Понеже проказата фемнизъм не е съществувала.
83
7
 
4
 
! Отговори
Жена преди 3 години
До Мъж ,тихо можеш да кажеш на себе си. Тебе жена те е родила, бърсала ти е дирника , но явно не е успяла да те възпита, защото е мълчала и се е страхувала. Няма нищо достойно в това, което си написал. Няма как да сведем глави и овцеподобно да следваме нещото, което си, защото умната жена няма да допусне тебеподобен до себе си. Да, можеме, да знаеме и има достатъчно страхотни истински мъже , с които да вървиме рамо до рамо .
82
7
 
1
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
С кого кръшкат жените - с марсианци ли? Не сте по-добри, само използвате закостенялото патриархално общество у нас. Що не идете в някоя цивилизована страна да видите как ще лежите, а някой да ви се върти наоколо?
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимнатаФеминизма никога не е защитавал интересите на жените, камо ли пък на реално и без вина пострадали жени. А твоето не е глас, а скапан инатлък.