Насилие над жени у нас: 25 са загубили живота си

Трябва да се промени Наказателният кодекс, смятат експерти
14 апр 2021 11:08, Нели Христова
153

Ограничителните мерки заради пандемията от Ковид-19 оставиха своя ефект върху психическото здраве на населението. На фона на по-голямата изолация заради локдауна остава въпросът дали се е увеличило насилието над жените у нас и как то може да бъде намалено.

"25 жени са убити от партньорите си през 2020 г. Започнахме да ги отброяваме точно след като не ратифицирахме Истанбулската конвенция. Нейната идея беше да спаси жените от точно това, и не само жените - насилието няма пол. Но убити мъже от партньорките си няма или са единични случаи", заяви в ефира на "Денят ON AIR" адвокатът Йорданка Бекирска.

По думите ѝ трябва да се промени Наказателният кодекс и да не се търси системност при тормоза.

"В действащите към момента разпоредби трябва до 3 пъти да си пострадал от домашно насилие, за да се вземат мерки. Най-последната редакция на закона беше депозирана през януари 2021 г., но не се стигна до гласуване", каза още адв. Бекирска.

Тя смята, че отношенията са сложни сами по себе си - дълъг е цикълът до момента, в който жертвата решава да потърси помощ.

"Между 7 и 14 пъти статистиката показва, че те са желаели да потърсят помощ - защото отношенията са токсични, или вярват, че това е най-добро и следваща връзка ще бъде същата. Стига се до ограничителна заповед. След това е въпрос на спазване на тази заповед и от двамата. В София отнема 10 дни, докато стигне тази заповед до насилника. Има случаи с месеци не може да му бъде връчена. Въпросът е дали и жената също спазва заповедта, защото понякога насилникът се появява и започва да обещава, че всичко ще бъде наред от тук нататък - "цветя и рози". Това е типичен модел на поведение. Те в този момент започват да си оттеглят молбите за защита. И тогава държавата нищо не може да направи", добави адвокатът пред Bulgaria ON AIR.

Бекирска допълни, че в другите страни е различно - когато веднъж си посочил, че си жертва, не можеш да оттеглиш заповедта.

"Необходима е емоционална зрялост при жените, които да се опълчат на това насилие, което не е само физическо - то е крайната стъпка, преди това се започва с леки шамарчета, потупвания, продължава с блъскане, плюене, заплахи, обиди - "ти си дебела", "ти си грозна", "ти не си добра майка". Тормозът продължава понякога, дори да се спазва ограничителната заповед - с манипулация на децата, пукане на гуми, рушене на вещи, публикуване на интимни снимки в социалните мрежи", заяви адвокатът.

Бекирска допълни, че до арести често не се стига, защото не е криминализирано домашното насилие - може да бъде задържан само за 24 часа. А понякога дори не го хващат на местопрестъплението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
5
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Нито искам да съм господар на мъже, нито пък искам те да ми бъдат. Има начин без господар. Ако вие иска да сте такъв, ваша работа, намерете си и кого да командвате, но не и да нареждате. Щом ми е даден глас, няма да мълча.
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Феминизмът е причина за разтрогване на бракове, разпадане на семействата, развалени семейни отношения, извратени и изкривени представи за ролята и поведението на мъжа и жената в семейството и обществото. Това е и прикрита война към мъжа, който е и глава на семейството. Матриархатът е по - скоро при жените, които са майки, искат да командорят и се себедоказват в семейния род, докато проказата фемнизъм обхваща жените. За съжаление феминизма никога не е защитавал жени, жертви на отвличане и трафик.
78
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние БГ мъжагите сме против джендърската истанбулска конженция !Обиаме си ракията и профилактично да понапляскаме жените . Това ги държи в правия път.
77
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нито един аргумент не може да оправдае физическото насилие.
76
3
 
2
 
! Отговори
Mima преди 3 години
Ковид,насилие.Не свършиха ли жените в България?
75
0
 
3
 
! Отговори
дс преди 3 години
Това според законите на България престъпление ли е? Ако "ДА", държавата какво е направила с престъпниците? Ако "ДА" и държавата не е направила необходимото, защо си мислите, че някаква си конвенция ще я принуди? Ако "НЕ", конвенцията ще принуждава държавата да ни наказва за нещо, което не е престъпление ли? И аджеба, ако "НЕ", то тази държава защо още не сме я закрили?
74
0
 
4
 
! Отговори
... преди 3 години
Какво да се променя? Сега си е незаконно да биеш и убиваш хора. В конституцията го пише. Наказанията по закон са си напълно достатъчни. Въпросът е защо не ги прибират а ги пускат? Навремето Първанов помилва няколко хиляди престъпници за да спечели втори мандат. Просто прилагайте сегашното законодателство!
73
3
 
6
 
! Отговори
Еми преди 3 години
Сами си ги избират такива. Като не искат чувствителни и "изнежени" мъже с които няма тръпка, да си взимат гамени тип лоши момчета, аборигени и ревнивци и да си сърбат попарата. *** откъде ценности. На мода отдавна са връзки по сметки. Ама често те се оказват криви.
72
1
 
6
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До Анонимен 94Не, драга, ние смятаме, че е ненормлано само жени да имат право да се оплакват, а мъжете да търпят психически и физически тормоз от жените си, за да не бъдат обвинени като насилници !!!И това не са празни приказки !!!И не си мислете, че разни конвенцийки ще Ви спасят от неправилен избор, когато сте мислили с долната си глава, поради липса на мозък в горната !!!А когао търсите права само за Вас, бъдете сигурна, че ще получите и лошо отношение !!!И без това при развод получавате
71
4
 
8
 
! Отговори
МДАААА преди 3 години
На зла круша зъл прът ! ГРАНИЦАТА НА ТЪРПЕНИЕ НА МЪЖА НЕ ПРИЗНАВА ЖЕНСКИ И ПРАВНИ ПРИВИЛЕГИИ . СЛУЧАИТЕ ЩЕ СЕ МНОЖАТ ДОКАТО И МЪЖЪТ НЕ ПОЛУЧИ ПРАВО НА ТОРМОЗ НАД ЖЕНА СИ ! БЪДЕТЕ СИГУРНИ !
70
3
 
14
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 3 години
Абе оставете ги тези 25 жени-мени. Здраве да е!Какво обаче ще кажат тези адвокатки за стотиците момиченца от махалите, продадени от родителите си като животни, и насилени на 12, раждащи на 13.Нищо не казват, мълчат, щото не са бели хора.....На тях само белия мъж им е проблема. Защото е все още силен и може да им стъжни живота.....
69
2
 
8
 
! Отговори
аз преди 3 години
Къде пак с истанбулска конвенция бе драги дами? Как точно мислите че тази конвенция ще намали броя на пострадалите при домашно насилие?
68
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
90% от пишещите тук смятат за нормално една жена 10 пъти да се оплаква в полицията от домашно насилие,полицията да си драпа ......,и накрая жената да бъде убита.Аз бих предложил и полицаите които не са взели мерки да влизат в затвора заедно с убиеца,така е най-справедливо.И юристите които не са осигурили защита
67
6
 
3
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До Анонимен 81Благодаря, ако не знаете, то неандерталците са имали повече мозък от съвременния човек!!!
66
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според феминистките излиза, че в момента, ако някой бие или убие жени си, закона не го наказва по никакъв начин, ето защо ни трябвала Истанбулската конвенция, която щяла да ни реши всички проблеми - простотия ли бе да го опишеш.
65
6
 
16
 
! Отговори
мислете преди 3 години
Вижте го хубаво. Феминизма е тук в коментарите. Бълва го всяка втора жена. Разликата е, че в момента държавата не е толкова навряна в смейството, колкото на запад. Разликата е, че тук тя като посегне, може да има ответен удар и затова не посяга. Феминизма се бори активно да вкара държавата в семейството и тя да застане изцяло зад жената. Разводите на запад са 50%. Тук сме на 36% и ги гоним. Феминизма не се интересува от нито един мъжки проблем, за него такива няма. Работа до смърт иска той.
64
6
 
12
 
! Отговори
До 87 преди 3 години
Ти мозъчна дейност имаш ли или всичко при теб се свежда до механично възпроизвеждане на заучени феминистки секта догми!? Как точно защитавам някой убил жена си? Като искам той да си понесе наказанието предвидено в закона ли? Аман от навити на пружина кухи ***.
63
5
 
5
 
! Отговори
Анадол Балкански преди 3 години
До 79 А......Не ще си внесем украинки, молдованки и т.н. Впрочем преди време, попаднах на мъж, който шамаросваше някаква жена и двамата здраво пияни. Опитах се да го спра, а след малко тя ме нападна с юмруци, защото съм се месил в чужди работи .Сега, ако попадна в подобна ситуация, правя точно това, вслушвам се в съвета и, подминавам и не се меся в чужди работи.Анадъм?
62
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимнаПълни глупости, как въобще може да ги пишеш тези глупости, огромната част от мъжете почитат като богини жените до себе си, правят какви ли не компромиси, само и само те да са доволни, а ти ми изкарваш всички мъже закоравели биячи на жени - ето това са типичните лъжи и манипулации с които вие феминистките си служите. Това ли за теб е диалог, това ли за теб поведение на разум и образован човек?
61
5
 
9
 
! Отговори
Demonaz преди 3 години
Освен умрелите от кромид, да постват вече и убитите жени след това катастрофиралите и т.н Само не знам какво не направи тази пландемия? Увеличи насилието над жени ,черни,транс не знам си какво. А, белия мъж кучете го яли, а ? Само тъпотии вече се пишат. Няма ви мине номера с конвенцията. Феминистките да заминават за Саудитска Арабия като тук сме диваци. Там ще цъфнат и да вържат. Благодарение на такива откачени,женички няма да има България. Нали се таковат с чуждоземци.