Насилие над жени у нас: 25 са загубили живота си

Трябва да се промени Наказателният кодекс, смятат експерти
14 апр 2021 11:08, Нели Христова
153

Ограничителните мерки заради пандемията от Ковид-19 оставиха своя ефект върху психическото здраве на населението. На фона на по-голямата изолация заради локдауна остава въпросът дали се е увеличило насилието над жените у нас и как то може да бъде намалено.

"25 жени са убити от партньорите си през 2020 г. Започнахме да ги отброяваме точно след като не ратифицирахме Истанбулската конвенция. Нейната идея беше да спаси жените от точно това, и не само жените - насилието няма пол. Но убити мъже от партньорките си няма или са единични случаи", заяви в ефира на "Денят ON AIR" адвокатът Йорданка Бекирска.

По думите ѝ трябва да се промени Наказателният кодекс и да не се търси системност при тормоза.

"В действащите към момента разпоредби трябва до 3 пъти да си пострадал от домашно насилие, за да се вземат мерки. Най-последната редакция на закона беше депозирана през януари 2021 г., но не се стигна до гласуване", каза още адв. Бекирска.

Тя смята, че отношенията са сложни сами по себе си - дълъг е цикълът до момента, в който жертвата решава да потърси помощ.

"Между 7 и 14 пъти статистиката показва, че те са желаели да потърсят помощ - защото отношенията са токсични, или вярват, че това е най-добро и следваща връзка ще бъде същата. Стига се до ограничителна заповед. След това е въпрос на спазване на тази заповед и от двамата. В София отнема 10 дни, докато стигне тази заповед до насилника. Има случаи с месеци не може да му бъде връчена. Въпросът е дали и жената също спазва заповедта, защото понякога насилникът се появява и започва да обещава, че всичко ще бъде наред от тук нататък - "цветя и рози". Това е типичен модел на поведение. Те в този момент започват да си оттеглят молбите за защита. И тогава държавата нищо не може да направи", добави адвокатът пред Bulgaria ON AIR.

Бекирска допълни, че в другите страни е различно - когато веднъж си посочил, че си жертва, не можеш да оттеглиш заповедта.

"Необходима е емоционална зрялост при жените, които да се опълчат на това насилие, което не е само физическо - то е крайната стъпка, преди това се започва с леки шамарчета, потупвания, продължава с блъскане, плюене, заплахи, обиди - "ти си дебела", "ти си грозна", "ти не си добра майка". Тормозът продължава понякога, дори да се спазва ограничителната заповед - с манипулация на децата, пукане на гуми, рушене на вещи, публикуване на интимни снимки в социалните мрежи", заяви адвокатът.

Бекирска допълни, че до арести често не се стига, защото не е криминализирано домашното насилие - може да бъде задържан само за 24 часа. А понякога дори не го хващат на местопрестъплението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
10
 
18
 
! Отговори
бай Спиро преди 3 години
От години се втълпява на жените, че всичко им е позволено. Да обиждат, да провокират да се подиграват...да се гаврят. Но мъжа е тестостеронна бомба. На някой фитила им е дълъг, на други - къс. Като му изгърми на мъжа търпението, понякога стават трагедии !
19
4
 
3
 
! Отговори
za 20 преди 3 години
Баце, ако така пишеш софтуер, както пишеш на български...
18
6
 
12
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Ок, приемете закони срещу убийството на жени, но и закони срещу мърморенето и убиването от жени !!!
17
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всеки ден броим жертви на вируса между 150 и 200 и ви е все тая, сега за 25 жени малко преиграна история. Всеки живот е ценен но има едни лицемерно двойни стандарти които отблъскват.
16
7
 
16
 
! Отговори
Н преди 3 години
Много *** статия. За психическо насилие над мъже и манипулиране от жените чрез използване на децата не се пише. Крайно време е да се върне патриархата.
15
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Започнахме да ги отброяваме точно след като не ратифицирахме Истанбулската конвенция. Нейната идея беше да спаси жените от точно това, и не само жените - насилието няма пол.Насилниците са много образовани хора, които биха престъпили закона без да им мигне окото, но никога не биха действали в разрез с текстовете на Истамбулската конвенция.
14
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не одобрявам феминизма,защото той погубва женствеността в жената,а и мъжествеността в мъжа.Не одобрявам обаче и убийството на жени естествено.Ако жената те дразни раздели се с нея.А че в *** законът не пази жените е факт.Оплакват се по 10 пъти в полицията преди да бъдат убити.И мерки никакви.В САЩ след първото оплакване се взимат мерки веднага.Така че мъже не ревете,и не защитавайте убийците.Това не е нормално,в Европа сме все пак,поне на картата.
13
10
 
24
 
! Отговори
преди 3 години
Някога някой ще напише ли нещо за мъжете като жертви ?По статистика убитите мъже за единица време са повече от жените. Защо никой не пише за това ? Толкова ли е лошо да се преследва престъплението като такова, без да го делим на престъпление срещу мъже или жени ?Никой не желае да отговори на тези въпросъ защото са крайно неудобни за сектантскотополитическо поведение на редица НПО-та.
12
24
 
9
 
! Отговори
до 10 преди 3 години
Дебилните коментари наоколо показват, че всъщност е крайно наложително да се въведе Истанбулската конвенция.
11
14
 
17
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
За жалост феминизма няма крайна цел, там е цялата беда на всички либерастки секти, като вегани, гейове и т.н. Чудят се какъв проблем да си измислят, за да водят безкрайна безсмилена борба, за да може да вдигат шум, да се цупят и в крайна сметка да усвояват едни пари - фиминистките никога няма да се доволни, каквото и стане.
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Насилие над жени у нас: 25 са загубили живота си"В превод:"Няма такъв компот и демонична България ще ви въвеждат Истанбулска конвенция"
9
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МИ ЩО ТЪРПЯТ НАСИЛНИЦТЕ СИ ? ЗАРАДИ ПАРИ ИЛИ ?
8
3
 
4
 
! Отговори
име преди 3 години
Доста глупости написани. Няма смисъл от излишни драми, играха срещу много силен отбор и двата мача без Левандовски и накрая отпаднаха със общ резултат 3:3. Байерн беше най-натоварения отбор през сезона, спечелиха и 6 трофея, имаха няколко играча с ковид, треньора има пререкания с ръководството и въпреки това се справят добре. Не отлично, но добре. Отпадат на четвъртфинал, от втория най-добър отбор след Ман Сити.
7
11
 
15
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
А от автомобилни злополуки обикновено има около 700 убити за година, к'во пра'йме с колите ?!Ако искате няк'ви закони спеициални за жените - това е ДИСКРИМИНАЦИЯ !!!Но каквито и закони да приемете, те няма да спрат убийствата, просто женорят не трябва да мислят с оная си работа като се женят !!!
6
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайната цел на феминизма е тоталното унищожение и принизяване на естественото мъжество.
5
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Въпросът е дали и жената също спазва заповедта, защото понякога насилникът се появява и започва да обещава, че всичко ще бъде наред от тук нататък - "цветя и рози"."....Какво може да направи закона в такива случаи??? И такива са ВСИЧКИ жени, не някои.
4
5
 
10
 
! Отговори
Човек преди 3 години
А насилието от *** над жени и мъже старци кой ще отчете? Или не отърва на пропагандата?
3
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак секта феминизъм - само жените са жертви, мъжете винаги лоши. Има си закони, насилието, домашно или публично е винаги наказуемо - какво искат тези човечета? "не е криминализирано домашното насилие" - това е абсолютна долнопробна лъжа!
2
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля да не пропускате и насилието над мъжете! И това го има!
1
16
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Феминистка пропаганда!!