Невъзможна е промяна в демографските тенденции у нас в следващите 10 г.

Доц. д-р Косьо Стойчев от СУ пред Bloomberg TV Bulgaria
14 апр 2021 20:15, Анисия Иванова
55
Невъзможна е промяна в демографските тенденции у нас в следващите 10 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Ще продължаваме да отчитаме намаляване на броя на населението в период от поне още 10 години. Няма как да обърнем тенденциите до настъпването на нова балансова точка, в която броят на навлизащите и напускащите пазара на труда не се изравни или поне не се доближи. Това заяви доц. д-р Косьо Стойчев, ръководител катедра "Регионална и политическа география" в Геолого-географския факултет към Софийски университет “Св. Климент Охридски”, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

По думите на Стойчев намаляването на населението у нас е процес, който вече не може да се забави, и популистки мерки, като раздаването на пари за деца, също не могат да помогнат. “Намираме се на острието на ножа и оттук нататък следва само да изпием горчивата чаша”, каза той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Гостът отбеляза, че желанието за по-високо образование и намирането на по-добра работа са сред причините, които отлагат създаването на семейства и раждането на деца в тях. Според него преминаването към тридетен модел е вариант за преодоляване на проблема. “Процесът е психосоциален. Децата трябва да са нещо, което е желано от домакинството... Въобще не е въпрос на доходи или на имущество, които бяха валидни преди 20-25 години. На първо място трябва да има семейна среда, която желае децата”, допълни той.

Експертът коментира и миграцията от града към селото - тенденция, която се забелязва у нас, особено между София-град и София-област: “Всички големи български градове вече имат близко разположени села, които се превръщат в желана дестинация за жителите на тези градове”.

Стойчев отбеляза, че страната ни може да се възползва от възстановителния фонд на Европейския съюз и Зелената сделка, особено в области като Кюстендил и Перник, за създаването на програми, които да спрат черпенето на ресурси от по-малките градове към столицата. “Има инвестиции, които обаче усилиха по-силните”.

“Възможностите за по-малките общини не са никак големи, защото те се намират в демографски колапс. Пътят не е даже през публични проекти, българската държава трябва да се успокои малко с това”, коментира Стойчев.

    “Пътят на развитие е през инвестиции в личността, в човека и в бизнеса, който той може да създаде”.

Целия разговор вижте във видеото.


55
Още от Общество
Кръвна група, имунитет и ваксини – кой е най-застрашен?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Трябва да се гарантират спокойни работни места за родителите с дълги почивки и високо заплащане.Награди за родителите(парични в няколко стотин хиляди-само за едно дете),а след това и за новото поколение,което за сега е невъзможно.
45
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как да ви го кажа. Човекът доста добре го определи че проблема е психосоциален, но е много по-сложен от просто това хората да искат да имат деца. България е корумпирана страна, където всичко е много несигурно, и има много вандалство и насилие. Няма собствена политика, няма ценности. За това хората заминават. Не искат да живеят така. НАТО, Щатите, всичко...44,000 невинни хора са умрели в Афганистан. И ние изпращаме военни когато искат това от нас и където искат. Срам.
44
1
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 45 преди 3 седмици
Наивен си.
Засега у нас се размножават точно тези, които създават деца, за да взимат наготово пари и други помощи.
№ 29, № 33, № 35 посочват сума и битови условия, с помощта на които семейство може да отгледа три деца без да мизерства.
Подминаваш факта, че се настоява такива бонуси да се дават само на родители с поне средно образование и се уточнява, че и сега се дават същите пари, но за развъждане
на друг вид индивиди. Настоява се за ПРЕНАСОЧВАНЕ на тези пари към интелигентните и отговорните.
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тук едни искат заплати от три до пет хиляди лева. Но не казват срещу каква РАБОТА. За работа никой не говори. "Дай ми 3000 лева и ще имам три деца" - примерно. Значи ценността са парите, не децата. Преди 100 години хората са имали 3 деца защото са искали 3 деца. Въпрос на ценност. Сега ценността е 5 хиляди лева. Затова ще се "стопим" и ще изчезнем, а тук ще дойдат други хора които са искали 3 деца и за пари въпроса не е поставян.
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Чета някакви доводи да не правим деца защото сме роби. На какво сме роби? Социален статус РОБ в България няма. Роби сме на разбиранията ни за живота. Роби сме на ценностната ни система. Свобода, място под слънцето, вода и храна има за всеки. Държавата и тя помага до някъде. Остава да се потрудим за останалото!
41
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма страшно
Има страни с 2-3 милиона население и са си добре По-малко хора , повече работа и жилища за хората
40
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Проблемът не е в парите. Проблемът е в главите - НЕ ЖЕЛАЕМ! Докато не започне "ОБРАБОТКА" на съзнанието на подрастващите проблема е нерешим. Изграждане на нова ценностна система. Психолозите да помислят и да "купят" ценностния модел на ромите. Имаме нагледен работещ пример, без да е основан на базата на големи семейни доходи. Подрастващите трябва да са убедени, че един ден като станат родители ще имат 3-4 деца. Но и държавата трябва да помага с каквото може. Държавата е само помощник И ТОЛКОВА.
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Престъпление е да създаваш деца (роби) в държава като нашата!
И не е само до парите.
38
4
 
4
 
! Отговори
Чери баба!!! преди 3 седмици
Бачкат (трудят се) само глупаците,бре!И за това трябва да има повече и повече деца(роби на труда),които да бачкат и ушите им да плющат като на африкански слон!Иначе от време оно е известно,че тези които бачкат не умеят нищо друго!И накрая-бачкал си цял живот и за награда,те чака СМЪРТ,бре!Животът е краен(обикновено е тежък!)а СМЪРТТА е безкрайна!Да бачкаш и да имаш дяца е ужас безкрай!!!
37
2
 
3
 
! Отговори
Автора е прав преди 3 седмици
Никакви мерки парични или други помощи няма да променят нещата. Ситуацията е изтървана още когато са се раждали жените, които днес биха били майки и особено при родените 10 Тина години преди това, така нареченото “ изгубено поколение”, хората които им беше времето да раждат по време на прехода.
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Има някаква /17/

Постепенно ще започнат да проумяват колко е вярно и важно това, за което пишеш.
35
4
 
5
 
! Отговори
Предложението на 29 преди 3 седмици
трябва да включва варианта държавата да осигурява такива жилища като общински
с възможност да бъдат купени с безлихвен заем, но да се поставя условието, че в рамките на първите 8-10 години от брака ще бъдат създадени две или три деца. Ако бъде спазено това условие, при раждането на всяко дете да се приспадат по 30% от цената на жилището.
Това не е утопично предложение. И сега се плаща за създаване на деца, но на неуки, които са избрали да живеят на соц.помощи. Нека тези пари да бъдат пренасочени
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 32
Какво състезание с мъжете, бе? Напъват се да напреднат, за да имат що годе приличен доход и да не гладуват. Ти лично можеш ли да изхраниш съпруга и поне две деца, ако семейството ще разчита само на твоята заплата? Жилище можеш ли да осигуриш само с твои сили?
Има ли жена, която не би желала да срещне мъж-опора и да си роди децата още преди да е навършила 25-26 г., защото тогава най-лесно се зачева и ражда?
Мисли преди да пишеш.
33
4
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 30 преди 3 седмици
Бедните държави не бива да ни служат за пример.
Този пример го имаме и тук, в индийските махали.
Не ни трябва такава раждаемост. По-долу добре е казано -
бонуси, но само за онези, които имат образование не по-ниско
от средното. Ако бяха налице условията, формулирани от № 29,
много хора ще създадат по 2 и по 3 деца, защото това означава
самостоятелна стая за всяко от тях, облекчения и достатъчно пари.
Повечето жени биха родили по 3, ако за период от 10 години си стоят
у дома с по 5 000 лв месечно
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Феминизма е най-големия проблем, това е основната причина за демографския колапс е Европа. Не може да учиш момичетата, че е най-важно да превят кариери, да им промиваш мозъците как жените трябва да се състезават с мъжете и да искаш стабилна демография. Ние само констатираме проблема, никой не търси причините, защото са политнекоректни, съответно никои няма смелостта да каже истината, да не говорим да премине към реални действия.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен

Еми в Швейцария и Люксембург като са им най-високи доходите защо няма никаква икономика?
--
Има икономика, има и фирми на дребна и средна класа, но най-вече се занимават с банково дело,там е банков център,има и туризъм!
30
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Ще раждат по 3 деца

Има бедни държави където се раждат много деца и богати държави където не се раждат деца.
Които иска намира начин. Който не иска търси оправдания.
Да, децата са скъпо удоволствие, но парите не са проблем номер 1.
Липсата добро възпитание и ценностна система прави много млади хора трудни партньори и затова стабилните връзки където биха могли да се родят деца не са чак толкова много.
Много млади момичета и момчета се интересуват просто от ха хо хи хи, а не от семейство.
29
7
 
7
 
! Отговори
Ще раждат по 3 деца преди 3 седмици
При условия:
Средни заплати в размер 3 000-5 000 лв за всеки един от двамата родители;
такъв размер и на майчинските до навършване на 3г. на детето (но само в случай, че и двамата родители са с минимум средно образование);
възможност за лесно и бързо закупуване на 4-5-стаен апартамент;
гарантирани места в детската градина;
записване в училище, което е близо до дома (или осигурен училищен транспорт);
солидни детски надбавки, които обаче не се изплащат на ръка, а се приспадат от данъците.
28
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Еми в Швейцария и Люксембург като са им най-високи доходите защо няма никаква икономика?
27
2
 
7
 
! Отговори
Демократ преди 3 седмици
Мдааа, тежко е наследството от 45 години социализъм и руска окупация!