Невъзможна е промяна в демографските тенденции у нас в следващите 10 г.

Доц. д-р Косьо Стойчев от СУ пред Bloomberg TV Bulgaria
14 апр 2021 20:15, Анисия Иванова
55
Невъзможна е промяна в демографските тенденции у нас в следващите 10 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Ще продължаваме да отчитаме намаляване на броя на населението в период от поне още 10 години. Няма как да обърнем тенденциите до настъпването на нова балансова точка, в която броят на навлизащите и напускащите пазара на труда не се изравни или поне не се доближи. Това заяви доц. д-р Косьо Стойчев, ръководител катедра "Регионална и политическа география" в Геолого-географския факултет към Софийски университет “Св. Климент Охридски”, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

По думите на Стойчев намаляването на населението у нас е процес, който вече не може да се забави, и популистки мерки, като раздаването на пари за деца, също не могат да помогнат. “Намираме се на острието на ножа и оттук нататък следва само да изпием горчивата чаша”, каза той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Гостът отбеляза, че желанието за по-високо образование и намирането на по-добра работа са сред причините, които отлагат създаването на семейства и раждането на деца в тях. Според него преминаването към тридетен модел е вариант за преодоляване на проблема. “Процесът е психосоциален. Децата трябва да са нещо, което е желано от домакинството... Въобще не е въпрос на доходи или на имущество, които бяха валидни преди 20-25 години. На първо място трябва да има семейна среда, която желае децата”, допълни той.

Експертът коментира и миграцията от града към селото - тенденция, която се забелязва у нас, особено между София-град и София-област: “Всички големи български градове вече имат близко разположени села, които се превръщат в желана дестинация за жителите на тези градове”.

Стойчев отбеляза, че страната ни може да се възползва от възстановителния фонд на Европейския съюз и Зелената сделка, особено в области като Кюстендил и Перник, за създаването на програми, които да спрат черпенето на ресурси от по-малките градове към столицата. “Има инвестиции, които обаче усилиха по-силните”.

“Възможностите за по-малките общини не са никак големи, защото те се намират в демографски колапс. Пътят не е даже през публични проекти, българската държава трябва да се успокои малко с това”, коментира Стойчев.

    “Пътят на развитие е през инвестиции в личността, в човека и в бизнеса, който той може да създаде”.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се гарантират спокойни работни места за родителите с дълги почивки и високо заплащане.Награди за родителите(парични в няколко стотин хиляди-само за едно дете),а след това и за новото поколение,което за сега е невъзможно.
38
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да ви го кажа. Човекът доста добре го определи че проблема е психосоциален, но е много по-сложен от просто това хората да искат да имат деца. България е корумпирана страна, където всичко е много несигурно, и има много вандалство и насилие. Няма собствена политика, няма ценности. За това хората заминават. Не искат да живеят така. НАТО, Щатите, всичко...44,000 невинни хора са умрели в Афганистан. И ние изпращаме военни когато искат това от нас и където искат. Срам.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук едни искат заплати от три до пет хиляди лева. Но не казват срещу каква РАБОТА. За работа никой не говори. "Дай ми 3000 лева и ще имам три деца" - примерно. Значи ценността са парите, не децата. Преди 100 години хората са имали 3 деца защото са искали 3 деца. Въпрос на ценност. Сега ценността е 5 хиляди лева. Затова ще се "стопим" и ще изчезнем, а тук ще дойдат други хора които са искали 3 деца и за пари въпроса не е поставян.
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чета някакви доводи да не правим деца защото сме роби. На какво сме роби? Социален статус РОБ в България няма. Роби сме на разбиранията ни за живота. Роби сме на ценностната ни система. Свобода, място под слънцето, вода и храна има за всеки. Държавата и тя помага до някъде. Остава да се потрудим за останалото!
35
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма страшно Има страни с 2-3 милиона население и са си добре По-малко хора , повече работа и жилища за хората
34
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът не е в парите. Проблемът е в главите - НЕ ЖЕЛАЕМ! Докато не започне "ОБРАБОТКА" на съзнанието на подрастващите проблема е нерешим. Изграждане на нова ценностна система. Психолозите да помислят и да "купят" ценностния модел на ромите. Имаме нагледен работещ пример, без да е основан на базата на големи семейни доходи. Подрастващите трябва да са убедени, че един ден като станат родители ще имат 3-4 деца. Но и държавата трябва да помага с каквото може. Държавата е само помощник И ТОЛКОВА.
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Престъпление е да създаваш деца (роби) в държава като нашата!И не е само до парите.
32
5
 
4
 
! Отговори
Чери баба!!! преди 3 години
Бачкат (трудят се) само глупаците,бре!И за това трябва да има повече и повече деца(роби на труда),които да бачкат и ушите им да плющат като на африкански слон!Иначе от време оно е известно,че тези които бачкат не умеят нищо друго!И накрая-бачкал си цял живот и за награда,те чака СМЪРТ,бре!Животът е краен(обикновено е тежък!)а СМЪРТТА е безкрайна!Да бачкаш и да имаш дяца е ужас безкрай!!!
31
3
 
3
 
! Отговори
Автора е прав преди 3 години
Никакви мерки парични или други помощи няма да променят нещата. Ситуацията е изтървана още когато са се раждали жените, които днес биха били майки и особено при родените 10 Тина години преди това, така нареченото изгубено поколение, хората които им беше времето да раждат по време на прехода.
30
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Феминизма е най-големия проблем, това е основната причина за демографския колапс е Европа. Не може да учиш момичетата, че е най-важно да превят кариери, да им промиваш мозъците как жените трябва да се състезават с мъжете и да искаш стабилна демография. Ние само констатираме проблема, никой не търси причините, защото са политнекоректни, съответно никои няма смелостта да каже истината, да не говорим да премине към реални действия.
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЕми в Швейцария и Люксембург като са им най-високи доходите защо няма никаква икономика?--Има икономика, има и фирми на дребна и средна класа, но най-вече се занимават с банково дело,там е банков център,има и туризъм!
28
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ще раждат по 3 децаИма бедни държави където се раждат много деца и богати държави където не се раждат деца. Които иска намира начин. Който не иска търси оправдания. Да, децата са скъпо удоволствие, но парите не са проблем номер 1. Липсата добро възпитание и ценностна система прави много млади хора трудни партньори и затова стабилните връзки където биха могли да се родят деца не са чак толкова много. Много млади момичета и момчета се интересуват просто от ха хо хи хи, а не от семейство.
27
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми в Швейцария и Люксембург като са им най-високи доходите защо няма никаква икономика?
26
4
 
7
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Мдааа, тежко е наследството от 45 години социализъм и руска окупация!
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С ниски доходи няма развита икономика! Няма нищо-търговия, култура, туризъм,правилно хранене, здрави хора и деца, добро образование.....!Но, за да има доходи трябва и доста работа! Но, как да работят хора, които са с хронична депресия!? 1989 година ни завари неподготвени за промените и всичките сътресения се отразиха негативно на хората. От там и на децата.Все пак зависи и от желанието на хората да живеят добре. С една заплата дори и на Запад неможе да се живее!
24
1
 
10
 
! Отговори
На времето си преди 3 години
Децата са били един вид пенсионна осигуровка за родителите си. Освен това хората са имали някакъв занаят, семеен бизнес или стопанство, които да се стремят да оставят ръцете на наследниците. Днешния живот е за еднократна употреба. Работим и живеем без да оставаме следа. Децата са отживелица, както и брака.
23
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Създавате добре платени работни места из цяла България и ще си решите демографския проблем, ако тряба и ще осиновявате или отглеждате деца,ако трябва и църквата да се нагърби с този проблем и създаде такива манастири за отглеждане на деца и работни места, ако има добре платена работа и добри условия на живот,ще скочи и раждаемостта!
22
7
 
7
 
! Отговори
Ник преди 3 години
никога няма да е подходящо време да имате дете, ако чакате да имате всичко материално да го изгледате. и докато чакате, остарявате и губите фертилност.Така, както са тръгнали нещата, скоро ще задължат всички да се вакситаназират , вкл. и децата.
21
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 23Писнало ми е да подкрепям разни дето не работят и все са стреснати от нещо си.
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днешната действителност не предразполага към проспериращи семейства, в който ще растат спокойни деца, не царят обич и уважение. Голям е стресът днес и трябва да се направи така, че обстановката да се промени в положителна насока. Икономическото положение на българите трябва да предразполага към семейство, каквото бихме искали да имаме. Три неща са нужни-физическо и психическо здраве, материални предпоставки и подкрепа. Засега те са нарушени.