Скокът при олиото е заради лошата реколта

Стабилни са цените на хранителните продукти в Европа
14 апр 2021 01:00, Анисия Иванова
47
Скокът при олиото е заради лошата реколта
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Измръзването на лозята във Франция тази година ще предизвика катаклизъм на пазара на вино, но това е конкурентна възможност за родните производители. Това стана ясно от разговора с Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. "В цели райони във Франция е налице обледяване и замръзване на лозята, което ще компроментира реколтата с 60-70% в рамките на една климатично лоша седмица. Загубите в Европа ще са огромни по отношение на френските производители на грозде, но това отваря конкурентна възможност за нашите производители", допълни той.

"Когато гледаме световните показатели за изменение в цените на хранителните продукти, трябва да отчитаме и европейските. Хубавото е, че в момента европейският пазар е в една много добра кондиция с превес на предлагането, което е почти достигнало до перфектната конкуренция. Това е секторът, който е най-малко засегнат от Covid", обясни гостът.

"Имаме много изчистени конкурентни взаимоодействия и спекулациите са почти невъзможни. Вероятни си малки пазарни маневри в краткосрочен период в дадени региони и по-малки населени места, но като цяло процесът върви гладко и като по учебник".

"Европейският пазар сам по себе си е доста сериозен конгломерат и някои световни процеси буквално не му вляят, каквато е ситуацията с палмовото масло и ценовите му флуктуации в Централна Азия", допълни Владимир Иванов.

От разговора стана ясно, че при захарта, месото и най-вече свинското, както и при производството на млечни продукти, се наблюдава стабилизация и свръхпредлагане на пазара в ЕС. "Единственият продукт, където има забележима промяна в цената, това е олиото и се дължи на лошата реколта и неблагоприятните климатични условия през миналата година, както в България, Украйна, Румъния и Черноморския басейн, така и във Франция, Белгия. Намалиха се запасите от зърно, което доведе до 1000 лв. за тон слънчоглед".

По думите на госта данните от Мексиканския залив са добри и съответно на борсата в Ротердам се наблюдава ценово намаление с около 200-210 долара в рамките на последния месец: "Към момента сме свидетели на едно равновесно равнище повече от 20 дни на цена от около 3 лв. на едро".

Във връзка с по-високата цена на слънчогледово олио в някои северозападни български градове Владимир Иванов коментира, че това се дължи главно на по-лошата логистика. "В малките търговски центрове се прилага една логистика, която се извършва от повече хора, повече обремененост на веригата, повече разходи по трансфера на стоката - нещо, което не е характерно за София. Съмнявам се, че има цена от 4 лв. в големите вериги, тъй като марките на почти всички големи търговски представители продават литър олио почти на цената на едро - 2,97 до 2,98 лв", допълни той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата засегна и темата за временното блокиране на Суецкия канал, посочвайки, че в България ефектът не се е усетил.

    "Ние имаме буквално един мъртъв пазар от гледна точка на взаимодействията. В рамките на 10-15 дни имаме изменения в рамките на процент - това от една страна е добре, защото води до някаква стабилност, но от друга - представлява липсващ стимул по отношение на нашите преработватели и производтели".

"Липсата на такъв тип динамика в краткосрочен или средносрочен период е добре, но в дългосрочен аспект е спирачка в развитието на производството", допълни още гостът.

Целият разговор - във видеото.


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Жалко за народа преди 1 месец
Топлофикация няма тези проблеми. Всяка година реколтата им е все по-добра и по-добра, а зимата - все по-студена.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като гледате цените в Ротердам, гледате ли и заплатите в Ротердам?
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Реколтата си беше добре, ама вие не я прибрахте от полето, защото субсидиите от ЕС ви бяха достатъчно да се правите на фермери. С очите си видях как оставихте слънчогледа на птиците.
35
1
 
12
 
! Отговори
Чичо преди 1 месец
Ако тази година реколтата бъде 2 пъти по-добра-ще намалите ли цената на олиото 2 пъти?Изядохте народа,гадове мръсни.Затова младите бягат навън-и са прави.Бягайте от тука,хора,тука живот няма да има.Ще има жалко оцеляване.
34
0
 
10
 
! Отговори
До 29 преди 1 месец
ей не грамотен българино-в Испания има 6 вида различно олио и 9 види зехтин-Суаве, Орухо-за пържене, Екстра Вирхен и прочие.Не сядай да ни обясняваш невежа, кое какво е олиото в испанските магазини-Меркадона, Алкампо, Аора мас-е 79 евро цента!!!! Така, че Ганьо прибирай се в панелката и недей като тепичен комплексиран Ганьовец да се биеш в гърдите!!!!
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При добра реколта олиото не е струвало 1 лев!СПЕКУЛАЦИЯ-това е причината.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И сега като се вдигне цената реколтата ще се подобри ли бе хай'вани ?
31
0
 
8
 
! Отговори
SSss преди 1 месец
Когато пътувам за работа, минавам 2-3 км през площи засяти със слънчоглед. Порастнал, вързал и узрял който така си стои необран. Дълго се чудих каква е далаверата докато разбрах ,че се дават субсидии за ЗАСЯВАНЕ ,но никой не се се интересува от самата реколта. И тя така си гние на полето..
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 29 Ти да не си се напушил? Все пак от поне 15 години много хора посещаваме редовно т.нар. запад и сме на ясно с качеството на хранителните продукти там. И то е в пъти по-добро от това в Бг.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КомпроМат - компромЕНТирам. Леле, г-да журналисти, това се учи в 7-и клас. Вие до кой клас сте учили? Не смятам, че всички сте гербери!
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма ли кой да вниса китайско олио евтино и да фалират лакомите беге часници
27
3
 
14
 
! Отговори
БЕЛГИЕЦА преди 1 месец
ЩО ЛИ ТУК ОЛИОТО ОТКАК 15 ГОДИНИ Е ВСЕ ЕВРО И ПЕДЕСЕ ЦЕНТА ВАСИ ПРЕТЪПОТО БГ ОТВРАТ ДЪРЖАВА
26
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
бизнеса ни цака с цените - печели по време на криза - възползва се от криза за да извлече максимално печалби
25
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скокът бил заради лошата реколта, ами когато е добра реколтата защо нема по ниски цени? Тази година ако е добра ще паднат ли цените? или пак ще се изнесе както житото за да вдигнат цената на хляба.
24
14
 
1
 
! Отговори
до 26 преди 1 месец
В западна европа качеството на олиото е на много ниско ниво, обикновенно олиото се разрежда с парафини, затова е толкова евтино, купи си бутилка испанско олио и бутилка качествено българско и изпържи нещо, ще забележиш разликата веднага както във вкуса така и начина на приготвяне - испанското ще пръска много докато пържеш
23
1
 
13
 
! Отговори
За чии х... преди 1 месец
е тази комисия? Ясно е, че има картел. Олиото в Чехия в момента е около 1.9 лв. наши. И много от другите хранител и стоки са доста по- евтини. Купувай робе!
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази комисия да се закрива веднага. Тези калинки приказват врели - некипели. Живея в Испания, лошо, че не мога да качвам снимки в коментарите от супермаркета. Олиото е под 1 евро, свинското е 3 евра, яйцата са 10 бр. за 1 евро.
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евтин ПР за миналото управление.Чакаме изказването Аз като бях, цените...
20
2
 
11
 
! Отговори
111 преди 1 месец
До Демократ:Мислиш че като дойдат други на власт цените ще паднат ли? Много заблуден народ има в тази държава.
19
2
 
18
 
! Отговори
факт преди 1 месец
Десет години ефективно в затвора на строг режим, това само за физиономията му, а за думите и лъжите още десет години .