В Бургас издигат паметник в чест на медиците

Той ще бъде посветен на всички лекари, загубили битката с COVID-19
14 апр 2021 18:38, Красимир Ангелов
29
В Бургас издигат паметник в чест на медиците
Снимка: БГНЕС

В Бургас ще бъде издигнат паметник в чест на медиците, дали животът си в битката с COVID-19. Това стана ясно по време на днешното заседание на Общинския съвет в морския град, съобщава БГНЕС.

Скулптурата е дело на художника Никола Станчев. Тя ще представлява стилизирани фигури на двама лекари, които спасяват пациент.

„Опитал съм се да направя аналогия със свалянето на Христос от кръста. Старал съм скулптурата да напомни за човешката трагедия и човешкото състрадание. Напоследък забравиха, че лекарите са между долния и горния свят в битката с тази пандемия, а отношението към медицината не беше блестящо“, сподели авторът на паметника и продължи:

„Непрекъснато се правят паметници на спортисти, на поп изпълнители, а за лекари никой не се сеща. Това винаги ме е впечатлявало”.

В основата на скулптурата ще са изписани имената на всички бургаски лекари, дали живота си по време на пандемията, както и Хипократовата клетва и химна на медиците.

Над 600 бургаски медици вече са се подписали в подкрепа за изграждането на паметника. Той ще бъде поставен пред УМБАЛ Бургас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
456 преди 2 години
Паметник се прави с конкурс и авторът му се избира с такъв.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Паметника е същия както от интродукцията на МосФилм. Абсолютно копие!Само дето другарката и другаря са заменили сърпа и *** с току що ваксиниран пациент!
19
2
 
3
 
! Отговори
Гладен Журналист преди 3 години
Тоя склуптор може да изкара много повече пари ако предложи произведенито си на Швеция, но под заглавие: "Събиране на трупове по улиците в найлонови чували"Както може би знаете, в Швеция никога не е имало локдауни и не са се носили маски. А ресторантите им пълни, училищата също.
18
2
 
4
 
! Отговори
Аз съм тъп, вие не:) преди 3 години
Уважавам медиците, но такива почти не останаха. Почти всички се наредиха на опашката за трохи от далаверката, наречена Ковид. Склупторчето и то е намазало!
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Паметникът се нарича "медици къртят пейки"
16
2
 
6
 
! Отговори
Лекар от Бургас преди 3 години
Трябва да се почетат колегите.Склуптурата изглежда според мен доста нелепо,поне това което се вижда на снимката.Мир на праха им.Познавах ги и съм работил с някои от тях.Бяха професионалисти.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента здравната система е срината.Даже се очудвам, че все още има желаещи да работят.
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е пияница,а ранен на Бузлуджа.
13
2
 
7
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
тия ми приличат на пияници ....само едно шише с ракия в ръката му липсва на припадащия
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние пак в София продължаваме да ги обиждаме и да ги бием.
11
3
 
11
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
До 9Май автора е нацелил символикатаДвамата доктори хванали безпомощен чевек и му смъкват последната риза от гърба.Топ отговор бате.Искрено се смях - благодаря, ако можех щях да ти сложа 20плюса.А иначе дано не го изтипосат тоя коптур в морската градина, че ще трябва да го гледам всяко лято.
10
3
 
6
 
! Отговори
... преди 3 години
Много скоро предстоят годините в които здравната система ще се срине тотално, в резултат на дефицита на медицински персонал, и тогава вече ще ревете. Работете и вие за 800 лв в смазваща обстановка, лоша материална база и не на последно място с простия и нагъл средностатистически българин.
9
1
 
2
 
! Отговори
кът го каза тъй преди 3 години
Аз на пожарникари и полицаи също не виждам, но явно схемата е друга.
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май автора е нацелил символикатаДвамата доктори хванали безпомощен чевек и му смъкват последната риза от гърба.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АзКато изпаднем в нужда и ни кажат "плащай или умираш" ги оценяваме по достойнство.
6
8
 
5
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Аз подкрепям идеята. Всички вие, които сте против лекарите- ако ви се наложи да се лекувате , стойте си у вас. Българина е неблагодарно жи*вотно, държи се така, като , че все другите са му длъжни. Трябва да изпаднете в нужда и тогава ще оцените труда на медиците.
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-реалистично ще е две фигури на лекари, които изоставят пациент да умре на стълбите.
4
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опитват се да им създадат някакъв героичен ореол, но българските лекари вече са си извоювали име и слава на алчни търгаши.
3
1
 
9
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Преди месец ходих при джи пито, поисках му рецепта и болничен за ЦЕЛИ 10дни....Ей все едно в джоба му бръкнах, при положение, че не съм го посещавал от години.Нито направление съм му искал нито нищо, ама с такава досада ме прегледа, че едвам не му теглих една дълга балканска.Не забрави да ми напомни при първа възможност да ида да се ваксинирам.сВика ми:Стига с тия жълтини дето четете - Зенека е най добрата ваксина...А какво се оказа после.На доктора с любов - аре у лево, не мерси!!!
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ще напишат на паметника "лекаря и добре да щави пациентите умира и друг се ражда..."