Езиков експерт за новото 45-ото НС: Прилича на гръцка драма

Борисов е като сърдит баща-бог, каза Мария Касимова-Моасе
16 апр 2021 09:47, Ния Христова
54
Опитни фигури, но и нови лица в политиката видяхме вчера на тържественото заседание на 45-ото Народно събрание. Влизащи през различни страни на парламента, новите депутати имат различен облик и използваха различна лексика.  
 
"Всичко това ми прилича на една гръцка драма, не още трагедия, но някъде натам отиват нещата. Всеки е в някакъв персонаж, дори и отсъстващият премиер, който като някакъв сърдит баща-бог е оставил другите полубогове и получовеци да се оправят самостоятелно", заяви езиковият специалист Мария Касимова-Моасе в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Според нея най-добрата новина е, че парламентът е пъстър, и колкото и кратко да живее - има какво да се види и чуе.
 
"Имаше ясна разлика между старите кучета и новопостъпилите депутати. Винаги при новопостъпилите има момент на несигурност, те все още се хранят от едно преклонение към тази институция. Те са повече в историчността на това място, докато видяхме депутати със стаж, които гледаме във властта от доста години, и видяхме колко по-добре се чувстват", посочи Касимова-Моасе. 
 
Мария Касимова-Моасе определи първия ден като гръцка трагедия, в която народните представители решиха да разменят гръмове, както и да си разменят между тях реплики от тип "думам ти дъще, сещай се снахо". Най-грозната реплика според нея е било обръщението на Тошко Йорданов към Цвета Караянчева - "тази прекрасна кърждалийска представителка".
 
"По този начин да се намеква и да се връщаме към такъв срамен момент в българската политика - не беше достойно", категоричен е езиковият експерт.
 
Тя обясни още, че в политическия речник има нещо много специфично - съвсем друг е имиджът, съвсем друга е територията, върху която политиците трябва да имат влияние и да печелят хора. 
 
"Всяка група като че ли си има своя речник и своя визия. Малко по-наглият език на ГЕРБ, още по-уличният на Мая Манолова. По-интелигентният, по-дълбокият на "Демократична България", изтъкна Мария Касимова-Моасе. 
 
"Първият ден беше тази театралност, сега трябва да се случват неща и да се работи. Очаквам с нетърпение да видим какво ще се случи", завърши Касимова-Моасе.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
Краси преди 3 години
Комунистът Боко Тиквата и депутатите МУ трябва непрекъснато да бъдат унижавани!Това си го заслужиха !
40
2
 
5
 
! Отговори
АК-47 преди 3 години
До Има още нещо:А от рошавия сценарист, какво се излъчва? Този дали има в речника си думи, като възпитание, уважение, коректност, дипломатичност...Присъствието в НС и работата на депутатите не е като да пишеш цинични и вулгарни скечове. Хората очакват да се решават проблемите им, да се опазва здравето им, а не да се губи време в личностни обиди.Тепърва ще гледаме цирковете и дивотиите им. Никога не съм одобрявал Борисов, ама тези новите са или стари муцуни, или събрани едва ли не от кол и въже
39
3
 
5
 
! Отговори
Има още нещо: преди 3 години
1.Освен ЕЗИКА, има желание за разправия, за реванш, но НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ не е махленско СБОРИЩЕ.2.Психолог ще ви каже за отрицателната енергия, излъчвана от името "Изправи се.Мутри.вън!"Събира се много !
38
5
 
2
 
! Отговори
SS преди 3 години
Не ви ли прави впечатление, че вече тук не трият анти-герберастките постове??Явно вятърът на промяната подухва и в blitz. - Супер!
37
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Друго беше характерно вчера в парламента и не само вчера - езика на наглостта използван от ГЕРБ.
36
0
 
4
 
! Отговори
SS преди 3 години
Че какво му е лошото на прекрасна К Представителка??Ясно е, че така възторжено ще й викат феновете й ДОЖИВОТ, като не забравят разбира се и по-кратичката й музикална форма, която още повече й приляга, и даже може и да й хареса най-накрая ... :) ... само и само де не е оригиналната дефиниция, даден й най-искрено от вожда, - тя вече е класика в жанра... :)
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На втората минута от обръщението си Мика Зайкова каза : "Уважаеми господин президент Плевнелиев". Четири пъти го слушах , вие не чухте ли? Румен Радев какъв е? Бива ли толкова прехваления ерутит Зайкова така да се излага?
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а дрогарка моасе от подсахараска африка ли и идва родата или от близкия изток. модерна сексуална ориенталция.
33
2
 
2
 
! Отговори
поркю тиквочев преди 3 години
трагедия и не много етиопскогръцка а типично българска. 240 пъти бай ***. 240 са за 100 процента гласували. при 30 процента трябва да са 80. с тестове по история, право, география, математика, езици, наркотици и етикет. освен това всяка есен гледаме каква са я забъркали, кой колко се е налапал и провалите ги наказваме с едно дебело въже. изборите може да ги разкараме и да оставим на доброволни начела. дали ще има кандидати за слава?
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Мойсей му сай счупил гребена :))) Мяза малко на либерастия тая ;)
31
2
 
11
 
! Отговори
до 21 преди 3 години
Като каза Цола Драгойчева и се сетих от мемоарите й една култова случка. Стражарите я гонят и тя влиза в една нива и се крие там в короната на едно дърво. Сега представи си нива и по средата дърво, а на него един 120 кг кит. Чудесно място за криене, нали? Комунистическа логика - какво да правиш. Колкото до темата - не е гръцка драма, а цирк Балкански. Не съм се смял така от години. Единият фъфли, другият едвам чете, третият не може да гледа, четвъртият е откровен психопат и т.н. до 240.
30
0
 
13
 
! Отговори
Да бе преди 3 години
Очаквала да се работи:))))Наистина ли има някой наивник,който смята че в това народно събрание ще има нещо друго освен предизборна агитация?Евтин популизъм, персонални и лични нападки, език на омразата както му викат.От това народно събрание с тези хора толкова.Друго няма да има.
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 22Някои бързо се сетихме какво заведение е НС - психиатрично! Някои пациенти даже бяха прекалили с опиатите, като Хаджигенов!
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приветствам опозицията на Герб за частичния успех, който постигна, но като цяло нивото на депутатите у нас по традиция е много ниско. Вчерашното заседание изцяло приличаше на древногръцка драма и може да се направи сметка на колко хиляди години сме от останалите народи. Депутатите и журналистите не се наблюдават и нямат капка самокритичност. Те имитират Премиера но не могат да се видят от страни, а и не желаят. Опитват се да яхнат народа, а той от своя страна умен че умен....
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Троловете стига вече с тия чалгаджийски сравнения, ми използвайте имената на хората, нищо няма да ви направят, те не се интересуват от нас, ние сме безгластни букви за тях. Нито новите нито старите депутати не ни касаят нито те нас нито ние тях.
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 23И как да спрем с чалгаджийските сравнения, като изказването на Тошко вчера си беше яка чалга кючек от маалата, а пък онова надрусано недоразумение на Мая беше се изтъпанчил все едно е пред градската баня и ще се бие с оня дето му е тропал на обществения ке**** докато е акал!Смеха пък на баба Цола си беше направо като завършек на скеч в стил Ванката, само балета не излезе да потанцува по прашки. Вероятно защото вече е без прашки, готвят да ги раздават вместо маски като борба с ковид!
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Онова бабе вчера като се захили, наравооо ....императора от Междузвездни войни.
24
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А къде е баба борисова? Защо баба избяга да прекопава градината герб вместо да се качи на трибуната? Като ще правим забележки, то нека се скараме и на 10-те дежурни картофа от герб, че сами не се сетиха да помогнат на старата баба борисова да качи стъпалата в народното събрание. Ето на, новата власт взе джипката и остави една инвалидна старица без инвалидна количка. Как може да оставите старицата без превоз и сега да я викате да качва сама толкова стъпала.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Троловете стига вече с тия чалгаджийски сравнения, ми използвайте имената на хората, нищо няма да ви направят, те не се интересуват от нас, ние сме безгластни букви за тях. Нито новите нито старите депутати не ни касаят нито те нас нито ние тях.
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смех, бабет как се захили по едно време, беше леко шокиращо в залата... да не кажем друго. Някои се спогледаха в какво заведение се намират.