Навършват се 96 години от атентата в "Света Неделя"

На тази дата през 1925 г. загиват 213 души
16 апр 2021 07:18, Ния Христова
73
Навършват се 96 години от атентата в "Света Неделя"
Снимка: БГНЕС
На 16 април се навършват 96 години от най-кървавия атентат в българската история и един от най-кървавите в световната.
 
На тази дата през 1925 година в катедралния храм "Света Неделя" загиват 213 души, а други 500 са ранени. Дълго време /до 11 септември 2001 г./ кървавото събитие държи печалния рекорд за най-много избити представители на елита на едно място.
 
Септемврийското въстание от 1923 г. се проваля, БКП е забранена и минава в нелегалност. Комунистите решават да отвърнат на удара. Ръководството на Военната организация на БКП възлага извършването на атентата на една от "шесторките", която е ръководена от Петър Абаджиев. През втората половина на януари 1925 година той влиза в контакт с клисаря на "Света Неделя" Петър Задгорски. С негова помощ в продължение на няколко седмици Петър Абаджиев и Асен Павлов успяват да внесат на тавана на църквата общо 25 кг експлозив. Планът за атентата е първо да бъде убит високопоставен човек, чието опело да събере политическия и военен елит в църквата "Света Неделя". По този начин взривът ще предизвика по-голям ефект. Комунистите се спират на о.з. генерал Константин Георгиев, който е убит пред църквата "Свети Седмочисленици" на 14 април.
 
Опелото на генерал Георгиев е насрочено за 16 април, Велики четвъртък. В 7 часа сутринта Задгорски пуска на тавана на сградата извършителите на атентата. Траурното шествие пристига в църквата в 15 часа. Софийския митрополит и бъдещ екзарх Стефан ръководи службата. Първоначално ковчегът е поставен до колоната, която трябва да бъде взривена, но след това е преместен по-напред, поради големия брой хора, дошли на церемонията. Така по случайност най-видните присъстващи на службата са отдалечени от мястото на взрива.
 
Експлозията избухва около 15:20 часа. Събаря главния купол на църквата и затрупва вътре множество хора. Взривната вълна в затвореното помещение нанася допълнителни поражения.
 
При атентата загиват 134 души, други умират по-късно от раните си. Ранените общо са около 500. Загиват 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3 майори, 9 капитани, 3 депутати и множество граждани, включително и деца.
 
Всички членове на правителството се отървават само с леки наранявания. Цар Борис III не е в църквата, тъй като е присъствал на погребенията на убитите в атентата срещу него в прохода Арабаконак два дни по-рано.
 
Вечерта на 16 април в страната е обявено военно положение, което остава в сила до 24 октомври. По време на военното положение правителството предприема репресивни действия срещу крайната левица.
 
Част от организаторите на атентата – Димитър Златарев, Петър Абаджиев и Никола Петров – успяват да избягат през Кралството на сърби, хървати и словенци в Съветския съюз. Заговорниците се опитват да ликвидират своя съучастник Петър Задгорски. Той обаче успява да се предаде на полицията и прави пълни самопризнания.
 
Местоположението на ръководителите на Военната организация на БКП Коста Янков и Иван Минков също е бързо разкрито. Първият е убит, а вторият се самоубива преди да бъде заловен.
 
Делото за атентата е гледано от военен съд от 1 до 11 май в казармите на Четвърти артилерийски полк в София.
 
Марко Фридман, най-високопоставеният от обвиняемите, признава, че организацията получава финанси "през Виена" от Съветския съюз. Отговорността за атентата обаче се прехвърля върху Коста Янков и Иван Минков, които според него са действали без съгласието на ръководството на БКП.
 
Смъртни присъди получават Петър Задгорски, подполковник Георги Коев, в чиято къща се укрива Иван Минков, и Марко Фридман, ръководител на секция във Военната организация на БКП. Задочно на смърт са осъдени и Станке Димитров, Петър Абаджиев, Димитър Грънчаров, Николай Петрини и Христо Косовски, като последните трима вече са убити през предходните седмици. Смъртните присъди са изпълнени публично чрез обесване на 27 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: жертвиатентат96 години
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
2
 
! Отговори
Better dead,than red преди 3 години
Добре, че има Бог, Който вижда и съди, когато и както е необходимо. Комунизма трябва да се забрани със закон във всички държави по целия свят. Тогава, човечеството може би ще има някакъв шанс. Дотогава помнете, че децата, внуците и правнуците на комунистите и терористите днес живеят на запад или ви управляват. Те са секта и се намират във всяка партия и почти всяка държава. Помнете, че те Бог и човешкия живот не признават. Те служат само на егоизма си и на дявола. Помнете...
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направиха го бащите и дядовците на Дайновците и Асен Аговците.
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Позитано и Москва празнуват !
46
0
 
4
 
! Отговори
gg преди 3 години
Комунисти, честит празник !
45
0
 
8
 
! Отговори
ВСВ преди 3 години
комунистите,най голямите терористи и убийци в света......
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
жове-97 удара с нож, рязали са му ушите и са МУ давали да ги яде и тн МЕРЗОСТИ...
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Александър Стамболийски е точно българскят Мусолини през 20-ге години, с тая разлика ,че вече е на власт преди Дучето да ортанизира похода към Рим....Съответно рано или късно-го е очаквала същата съдба. При него тя идва рано. Това не оправдава полк. Славейко Василев, капитан Харлаков, войводата от ВМРО Велянов/Чичето/ ,стоящият зад тях ген. Вълков и притаилият се зад тях вдъхновител Борис 3-ти Кобурготски за зверската извънсъдебна разправа...Яздили са го и са го пришпорвали с но
42
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чорбарашка, Кимон Георгиев е редови участник в Юнския преврат, но след това отвратен и разочарован от последвалите кървави събития преминава от промонархически на пронародни позиции и израства като национално отговорен политик, лидер на Звено и участник в антихитлеристката и антимонархофашистка коалиция
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато някой рони сълзи за Александър Станболийски не е зле малко да се поинтересува след като идва на власт какъв терор организира, колко души избива.Той е бил точно като комунистите след 44та година.Много майки са сложили черни кърпи заради него.Идва с фойерверки и ръкопляскане, когато го убиват хората си отдъхват.
40
1
 
8
 
! Отговори
въпрос преди 3 години
комунистите кога ше се извинят на българите за извършените зверства ?
39
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През тази година се навършват 98 години от деветоюнския преврат от 1923 г., зловещото убийство на законния министър-председател Александър Стамболйски на 14 юн 2023 г., Юнското и Септемврийското въстние 2023 г. и Белият терор 1923-25 г. в които загиват над 6000 българи. вечна памет на жертвите, вечна памет на народния вожд Александър Стaмболийски, вечна памет на големия поет Гео Милев.
38
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
213 души, а 500 ранени.Този атентат е организиран от Москва. Има доказателства.Комунистическо дело.Между тия 213 души 50 са деца. Били са там с родителите си, защото е било Великден.Комунистите 70 години реват за 9те ястребинчета, та паметник им направиха, та всяка година полагат венци и цветя и водят войници, които да стоят "за почест"За избитите 50 деца в Света неделя никой никога не се сети само близките им.Комунистически ценности.
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП имат празник. Нинова да почерпи с пелмени и квас.
36
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През тéзи година се навършват 98 години от деветоюнския преврат от 1923 г., зловещото убийство на законния министър-председател Александър Стамболйски на 14 юн 2023 г., Юнското и Септемврийското въстние 2023 г. и Белият терор 1923-25 г. в които загиват над 7000 българи.
35
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се сетя как висяха миналата година нашите "революционери" по Орлов Мост и блокираха хората да пътуват из София и ми става смешно. Дано скоро излезе компютърна игра "Мутри вън" - стратегиия кое кръстовище да блокираш:DA комунистите са наследници на хайдутите/айдуците, чийто дело се свеждало до разбиването на мандри и оставяне на села да няма какво да ядат.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименГрешиш! През 1923 година е Деветоюнския преврат,а не 1944 годинаДеветоюнски преврат държавен преврат в България, извършен през нощта на 8 срещу 9 юни 1923 г. от армейски части под ръководството на Военния съюз, с който е отстранено правителството на Българския земеделски народен съюз(БЗНС) начело с Александър Стамболийски
33
2
 
7
 
! Отговори
Georgi преди 3 години
Бог да прости жертвите на тероризма!
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименОктомврийската комунистическа революция и убийството на руското царско семейство не е руски замисъл,нито първоначалните организатори са работели за Русия,да не говорим,че са и финансирани от чужди банки,а не от Русия!
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 37Първо да ти кажа,че Стамбилийски отказва да отмени военното положение след като идва на власт.Нищо,че той е искал отмяната му преди това.Започва да мачка опозицията.Създава"оранжевата гвардия"за репресии срещу опонентите си.Издатеството на БЗНС печата трудовете на Мусолини и БЗНС започва да прилага негови идеи за"реформи".Водач на 9юнския преврат е Кимон Георгиев,първия мин.председател след 9.9.44г.!Та 23-та било"антифашиско"възстание?Хаха!И прадядо ми се е бил при Бойчиновци!Та!
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Атентатът е разписан от ЦК на ВКП/болшевики/ с цел дестабилизаци, криза, и въоръжено "въстание " на трудещите се. Слава богу, че не изпихме горчивата чаша ,а я отложихме за цели близо 20 години....