Политолог: Борисов неглижира разделението на властите

Новината от първия ден - председател, избран от партиите на протеста
67
Политолог: Борисов неглижира разделението на властите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новината от първото заседание на 45-то Народно събрание беше изборът за председател с мнозинство от партиите на протеста, коментира политологът Георги Киряков пред БНР.

Още по темата
Това е ясна заявка, че се очертава някакво мнозинство, което може или поне има намерение да променя досегашната ситуация – да върне парламентаризма, каквато по Конституция е България – парламентарна република. Да върне разделението на властите, което в последните десет години, поне в мандатите на премиера Борисов, беше силно неглижирано и сериозно префокусирано в посока Министерски съвет и лично фигурата на Бойко Борисов като министър-председател, каза политологът.

Според него оставката на Бойко Борисов е и сигналът, който той дава от много години, че институциите не са важни за него, че всъщност тук има някаква форма на пряк избор - лично за него. И че могат да се прескачат институционални механизми и институционална последователност. Ако народът така е преценил, след като на него е дал доверие, защото така е възприемана от него ситуацията в страната – народът дава доверие на него, от там нататък той раздава надолу някакви функции - или разделя, или съединява власти, коментира Киряков.

Премиер в отпуск и оставка

“Доколкото разбирам, има възможност, въпреки че е в оставка, да бъде извикан. Знаете, че отпуската му беше предизвикана от желанието на мнозинството в парламента, новото мнозинство – да бъде извикан и да бъде изслушан във връзка с Плана за възстановяване - европейските пари, които трябва да стигнат в Европа във връзка с пандемията и с решаване на последиците от пандемията.

Има възможност да бъде извикан, да видим какво ще се случи и дали ще присъства, или ще продължи това негово поведение - парламентът да не е институцията, която е най-важна в държавата. И някак да играем на сърдити деца, които, след като са им отнели играчката, тропат с крак, обръщат гръб и бягат, посоми политологът.

По думите му днес е Денят на Търновската конституция и е важен ден именно от тази гледна точка, че трябва България отново да се върне в "релсите на парламентаризма и да си стане отново парламентарната република, каквато е по Конституция".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
5
 
! Отговори
МАНГЪРА преди 3 години
До Анонименнавици от червените омунисти
35
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той уважава само кукловодите от Сащ.
34
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Извинете кой беше Борисов?
33
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 20Трябва Народното Събрание първо да избере нов главен прокурор, който да арестува Бойко Борисов показно, в центъра на София, да го просне на асфалта с белезници на гърба, като преди това са поканили всички телевизии да снимат!Така както направи Гешев при арестуването на бившата ни кметица Иванчева!!!
32
3
 
10
 
! Отговори
ПАРЛАМЕНТ преди 3 години
е сега като започне Доган да РАЗПРЕДЕЛЯ ПОРЦИОНИТЕ, ще усетим разликата и ще преценяваме дали да се слеват законодателна и изпалнителна власт или да не ни включат в порционите
31
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Борисов 10 години няма почивен ден, отпуск. Всеки ден ставане в 5 и работа.И Путин 20 години няма почивен ден. Ясна ми е гледната точка.
30
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 25Човеко, аз имам роднини, леля която е юрист по конституционно право!Живковата конституция по времето на комунизма гласеше в Член Първи, че комунистическата партия има ръководна роля.Бойко ако можеше щеше да го върне този член, но за ГЕРБ.Как иначе тълкуваш мантрата, че "ГЕРБ са лоши, ама като няма по-добри от тях да управляват трябва да ги търпим"???
29
4
 
15
 
! Отговори
За 28 преди 3 години
А него не го ли е избрал народа?Че и първа политическа сила го направи.А Какво правят твоите любимци-казват че няма да приемат абсолютно нищо предложено от ГЕРБ.Което значи че не зачитат волята на народа.Ей аман от лицемери.
28
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПравилно Борисов не уважи новия Парламент, защото неуважението им е взаимно. Извикаха го единствено за да се упражняват площадните мародери и агитки на негов гръб, вътре и извън Парламента.------------------------- Само дето народа ги е избрал, а на теб харесва ли ти или не няма значение. Като политик трябва да се съобразяваш. В крайна сметка излиза, че Борисов се крие като мишка и това ще му изиграе лоша шега
27
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не го "неглижира", а го унищожи, като ги сля в една власт на една партия, съсредоточена в ръцете на няколко души.
26
6
 
6
 
! Отговори
До 20 преди 3 години
Ами хайде де какво чакат новите ти господари да не са го направили??Ами още от сега започнаха предизборна кампания за следващите избори?Затова ли си ходил да гласуваш-за да си преместят кампанията в народното събрание ли??
25
4
 
10
 
! Отговори
За 8 и 11 преди 3 години
Като гледам и двамата дори не сте видиш дали обложката на конституцията.никъде в закона не пише че е длъжен лично в народното събрание да си подаде оставката.Колкото до това да му искат оставката-той вече си я даде.Колко повече да му я искат??Между другото-нали не искахте никакви предложения от ГЕРБ-защо сега искате?
24
10
 
5
 
! Отговори
bocko преди 3 години
да му пратят призовка и да го докарат със съдебна охрана до парламента.
23
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Борисов 10 години няма почивен ден, отпуск. Всеки ден ставане в 5 и работа. Новите *** са импотентни политически и идея нямат какво е конструктивен диалог. Държавата е обърната на махленска кавгаджийница.
22
9
 
10
 
! Отговори
точно преди 3 години
Много точно написано.Голямото сърдито дете се врътна и разсърди, защото ще му отнемат джипката, с която се размотава по пътищата и разхвърля едни пари, НАШИ пари както той си реши.Време е за носене на отговорност!
21
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилно Борисов не уважи новия Парламент, защото неуважението им е взаимно. Извикаха го единствено за да се упражняват площадните мародери и агитки на негов гръб, вътре и извън Парламента.
20
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов трабва да бъде СЪДЕН и вкаран в ЗАТВОРА Показно. И това ще бъде края на прехода. ЗАТВОР ПОКАЗНО .ДА ЗНАЯТ И СЛЕДВАЩИТЕ
19
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пуснете си канал едно и вижте каква пасмина сте си избрали.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
cvete, idvaj na rabota kizim s shalvari i feredje, nali dps vi iska restart na paralelnata dirijava?
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
borisov e nai-obiknoven chovek. kak vi idva na uma da go pravite na chovekat orkestar ili na wunderkind? vseki chovek kato ima nujda ot otpusk, e normalno da go poluchi ot rabotodatela. borisov dosega kolko dena e bil v otpusk? kolko dena ima pravo spored bg trudov zakon? a?ili umirate ot zavist za negovia cheren kolan v sporta i za negovia trudov dosegashen staj?