Политолог: Борисов неглижира разделението на властите

Новината от първия ден - председател, избран от партиите на протеста
67
Политолог: Борисов неглижира разделението на властите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новината от първото заседание на 45-то Народно събрание беше изборът за председател с мнозинство от партиите на протеста, коментира политологът Георги Киряков пред БНР.

Още по темата
Това е ясна заявка, че се очертава някакво мнозинство, което може или поне има намерение да променя досегашната ситуация – да върне парламентаризма, каквато по Конституция е България – парламентарна република. Да върне разделението на властите, което в последните десет години, поне в мандатите на премиера Борисов, беше силно неглижирано и сериозно префокусирано в посока Министерски съвет и лично фигурата на Бойко Борисов като министър-председател, каза политологът.

Според него оставката на Бойко Борисов е и сигналът, който той дава от много години, че институциите не са важни за него, че всъщност тук има някаква форма на пряк избор - лично за него. И че могат да се прескачат институционални механизми и институционална последователност. Ако народът така е преценил, след като на него е дал доверие, защото така е възприемана от него ситуацията в страната – народът дава доверие на него, от там нататък той раздава надолу някакви функции - или разделя, или съединява власти, коментира Киряков.

Премиер в отпуск и оставка

“Доколкото разбирам, има възможност, въпреки че е в оставка, да бъде извикан. Знаете, че отпуската му беше предизвикана от желанието на мнозинството в парламента, новото мнозинство – да бъде извикан и да бъде изслушан във връзка с Плана за възстановяване - европейските пари, които трябва да стигнат в Европа във връзка с пандемията и с решаване на последиците от пандемията.

Има възможност да бъде извикан, да видим какво ще се случи и дали ще присъства, или ще продължи това негово поведение - парламентът да не е институцията, която е най-важна в държавата. И някак да играем на сърдити деца, които, след като са им отнели играчката, тропат с крак, обръщат гръб и бягат, посоми политологът.

По думите му днес е Денят на Търновската конституция и е важен ден именно от тази гледна точка, че трябва България отново да се върне в "релсите на парламентаризма и да си стане отново парламентарната република, каквато е по Конституция".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма какво друго да се очаква от буца лой от ромски произход!Какви институции, какво разделение на властите?Такива неща по селата не са и чували.
15
15
 
7
 
! Отговори
Конституционалист преди 3 години
А пък Фигурантът неглижира Конституцията на България и ще докара държавата до гражданска война !!!!
14
10
 
12
 
! Отговори
Майора преди 3 години
За какво да идва заради чалгари, защитници на мутри и олигарси, неуспели адвокати,майстори на фалшиви новини, хора забравили доброто!Има ли смисъл?
13
15
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Ами този Протест си избра Председател, но няма да може да си избире Правителство защото държава с протести на не се управлява, а се управлява от хора като Борисов, чиято партия е първа политическа сила, по волята на българският избирател ... Що се отнася до разделението на властите, този който заби прът в колелото на държавните институции неглижира разделението на правомощията в правосъдната система, не е Борисов, а един Кремълски парашутист издигнат от Импексова след поссещение в маскава.......
12
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
партиите не протеста НЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ ПРАВИТЕЛСТВО, А ПЪК АКО НАПРАВЯТ ЩЕ СЕ ВИДИ, ЧЕ НЕ МОГАТ И ДА УПРАВЛЯВАТ, Честито на пенсионерите
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
к.3, оставката се връчва на органа, който го е избрал, а това е НС. Ти на село ли си учил Конституционно право?
10
7
 
18
 
! Отговори
българин преди 3 години
Не е нужно да съм политолог за да разбера, че Бойко Борисов се изживява като диктатор.Класическият пример е Юлий Цезар, който се е отнасял по същия начин към римския сенат както сега Бойко се отнася към нашето Народно Събрание!Всеки който е учил историята знае за пресичането на река Рубикон, нали?
9
8
 
18
 
! Отговори
Тиквокрация преди 3 години
Той дон тиквон я е подкарал през просото/бостана много отдавна, не е от сега. Ще си остане сърдитко Петко с празно чекмедженце.
8
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има възможност НС да поиска оставка на премиера за неглижиране от него на НС. От тримата му заместници би могло Т.Дончев или Каракачанов да го замести. Хем това ще служи като обеца за премиера, хем няма да може да ги буни. На дебеличкия премиер трябва да се покаже, че не е незаменим. Проверили ли сте дали е законно над 2/3 от министрите на кабинета ББ-3 да бъдат депутати? На практика МС е обезглавен. И защо депутатите допуснаха анблок гласуване , така че Цв.К. да стане зам.председател на НС?!
7
5
 
13
 
! Отговори
КИФЛА - ГЕРБ преди 3 години
Искам новините да са само за Борисов. Ний сме ''Бацево княжество'', а не неква се република, че пък и парламентарна.
6
8
 
17
 
! Отговори
ПОЖЕЛАНИЕ преди 3 години
Ако трябва с белезници да е докаран в НС.
5
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тоя Борисов, айде да видим новите сега.
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама така е, като картофите свикнаха баба да мисли вместо тях и да им казва какво да правят. Бабо борисова кажи им на картофите да те вдигнат на ръце и да пренесат клетата старица до трибуната, че джипката я няма и сама няма да можеш да качиш стълбите. Стара си вече, бабо Борисова. Клета женица си ти. Засрамете се картофи, оставихте си бабата сама да качва стълбите и заради вас стана за посмешище.
3
10
 
17
 
! Отговори
За начало преди 3 години
Той е политолог да ми каже в кой закон пише че оставката задължително трябва да се представи лично в народното събрание.Всички в това народно събрание твърдят че отиваме на предсрочни избори.Което означава че единственото което правят в това народно събрание е предизборна кампания.Така че много моля тоя политолог да не ми говори за парламентаризъм-в това народно събрание такъв няма и няма и да има.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То да е само кофпомпиера. Нали глиганеевски си сложи топ юрист от гешовия род, завършил пуц за милиционери, които каза че голям проблем било разделението на властите. Хубава работа, ама милиционерска.
1
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
10-те дежурни картофа да вдигат баба борисова и да я качват на трибуната, а не да я оставят на дърти години без джипка да качва стълбите. Бабо Борисова, виж си картофите и следващия път ги избирай по добре, че на дърти години картофи отглеждани с толкова любов в лехите на герб те оставиха да се мъчиш сама. Горката баба борисова, клетата старица остана сама на стари години. Няма кой да я крепи като качва стълбите.