Как се живее с 300 лв. месечно? Само за храна, за дрехи няма

През 2020-а сме харчили по-малко за култура, облекло и обувки
Обновена: 17 апр 2021 22:00 | 17 апр 2021 15:55, Веселина Йорданова
424

Заради пандемията разходите на домакинствата за хранителни продукти са се увеличили за сметка на изразходваните средства за облекло и обувки. Това сочат данни на Националния статистически институт. С над 20% по-малко харчим и за култура.

С пенсията си Елена едва покрива ежедневните си нужди. Няма възможност да заделя за дрехи и обувки, предаде Bulgaria ON AIR.

"Дрехи съм си купувала втора употреба, сега и такива не мога. Само за храна, аз съм с малка пенсия", споделя жената.

За почивка не смее и да мисли. "Не, направете си сметката с 300 лева как се живее. Добре, че имам деца - и те страдат, но ми помагат", откровена е Елена.

По данни на НСИ, разходите за храна през 2020 г. са се увеличили с над 2% спрямо предходната година. Харчили сме по-малко за дрехи, обувки и култура.

"Хората икономисват за глада, повече средства за храна, без култура, това води до понижаваща линия. Икономиката зацикли, гладът идва", коментира председателят на Русенска стопанска камара - проф. полк. д.н. инж. Красимир Ениманев.

Статистиката сочи още, че годишният общ доход на лице от домакинство бележи ръст. Растат обаче и цените. А най-голямото перо в приходите на домакинствата остават работните заплати от трудов договор и пенсиите.
Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още по темата: доходиразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари