Как се живее с 300 лв. месечно? Само за храна, за дрехи няма

През 2020-а сме харчили по-малко за култура, облекло и обувки
Обновена: 17 апр 2021 22:00 | 17 апр 2021 15:55, Веселина Йорданова
424

Заради пандемията разходите на домакинствата за хранителни продукти са се увеличили за сметка на изразходваните средства за облекло и обувки. Това сочат данни на Националния статистически институт. С над 20% по-малко харчим и за култура.

С пенсията си Елена едва покрива ежедневните си нужди. Няма възможност да заделя за дрехи и обувки, предаде Bulgaria ON AIR.

"Дрехи съм си купувала втора употреба, сега и такива не мога. Само за храна, аз съм с малка пенсия", споделя жената.

За почивка не смее и да мисли. "Не, направете си сметката с 300 лева как се живее. Добре, че имам деца - и те страдат, но ми помагат", откровена е Елена.

По данни на НСИ, разходите за храна през 2020 г. са се увеличили с над 2% спрямо предходната година. Харчили сме по-малко за дрехи, обувки и култура.

"Хората икономисват за глада, повече средства за храна, без култура, това води до понижаваща линия. Икономиката зацикли, гладът идва", коментира председателят на Русенска стопанска камара - проф. полк. д.н. инж. Красимир Ениманев.

Статистиката сочи още, че годишният общ доход на лице от домакинство бележи ръст. Растат обаче и цените. А най-голямото перо в приходите на домакинствата остават работните заплати от трудов договор и пенсиите.
Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още по темата: доходиразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
323
2
 
16
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 3 години
Майка ми връзва двата края защото има 10 години в чужбина и взема около 300? и почти 200лв българска пенсия .
322
2
 
30
 
! Отговори
С 300 лв. ? преди 3 години
С тези 300 лв. живеят около 1 милион пенсионери ! Това са 1/4 от мислещите граждани на държавата! И ти да унижаваш постоянно най-мислещите, най-мъдрите и с най-голям принос в градежа на държавата хора с 300 лв. ??? И подаряваш милиони на далавераджии,комунисти, престъпници !!!! Е , нямаш държава , а ПРЕСТЪПНА ГРУПА УПРАВЛЕНЦИ !!! От 5-и април вече имаме ИТН ( Истеричен т.ъ.п народ)
321
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-добре е да работиш в чужбина а след пенсия да живееш у бегето с европейска пенсия, така виждаш най-доброто от двата свята - цивилизованият и третият.
320
15
 
10
 
! Отговори
Име преди 3 години
До Анонимен 359 Извинявайте,но то едно време преди промените пенсиите на бабите им бяха масово 60 лв. Аз не мисля, че с тях е можело да се купи повече, отколкото сега с триста (месото е било 5 лв/кг). Разликата е, че едновремешните пенсионери си работеха допълнително нивата или градината и не си и помисляха за почивка на планина и пр....
319
9
 
17
 
! Отговори
Мъка преди 3 години
Родени в България обречени на мизерия Цял живот блъскане от работа плащане на всякакви данъци и осигуровки.Страдание причинено от държавата и когато идва пенсията тогава още по-голямо страдание. Това е не е живот в България не си струва човек да е жив в тази държава по-добре умрял. Масови самоубийства ще решат проблема и ще спасят от страданието да се живее в тази мизерна държавица.
318
5
 
19
 
! Отговори
Така се живее преди 3 години
Всеки човек да си направи сметка ... мизерията е повсеместна. Отчайващо има прогнозен калкулатор от НОИ дори моята бъдеща пенсия ще е между 300 и 400 лева в не толкова далечното бъдеще. Хем съм по новите правила със задължителни частни пенсионни фондове и пак попадам в мизериятаНяма още в България узаконяване на евтаназията човек да може да се убие вместо да агонизира на държавна пенсия.
317
13
 
13
 
! Отговори
НИ ЩЕМ В ЕВРАЗИЯ преди 3 години
НА ЧЕРВЕНИТЕ ФАШИСТИ И ПРЕСТЪПНИЦИ ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ИМ Е КРИВ- ТИ ДА ВИДИШ- ГНУСОТИИ- ОСТАВКА ДЪРТИ БРАНТИИ И МУРВЕНТИИ- ЧАКАМЕ СИ ВИСОКИ ДОХОДИ И ПЕНСИИ.
316
11
 
16
 
! Отговори
ТЪРСИМ ОБЕЩАНОТО преди 3 години
ГДЕ СА ОБЕЩАНИТЕ ОГРОМНИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ- ДАВАЙТЕ ЧАЛГАДЖИИ ГНУСНИ ИЛИ ВИ ИЗТРИВАМЕ- ИЗЧАГЪРТВАМЕ.
315
11
 
19
 
! Отговори
До 359 преди 3 години
Стига си лъгал.Кой през комунизма получаваше 300 лв пенсия?Баба ми вземаше 40 лв пенсия.
314
12
 
6
 
! Отговори
Жан Виденов преди 3 години
Стига се оплаквали!При мен оцеляхте с 3долара пенция.И 5 долара заплата!
313
8
 
14
 
! Отговори
До 357 преди 3 години
Това е положението. България е бедна държава и не може да си позволи по-високи пенсии.Ако на 2 милиона пенсионери им увеличат пенсиите с 500 лв месечно, това са 12 милиарда лева годишно.Държавата ще фалира.
312
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добро утро Днес, готови ли сте :)) Да ви бъркам ли в здравето или просто да се гъбаркам :)
311
4
 
25
 
! Отговори
гневна преди 3 години
След 38 години стаж получих пенсия от 360 лв. Къде е спасението от мизерията?
310
3
 
24
 
! Отговори
Ездача преди 3 години
Относно Хепи, аз се чувствам измамен. Рекламата им - "Да боднем в Хепи", не се отнасяла за сервитьорките. Отидох да бодна, ама те ми дадоха няква храна да ям. Рекламата, няма нищо общо с рекламираното.
309
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Гошо ПРАВ СИ ГОШО, ОБАЧЕ В ПЕТЪК НОВИТЕ ПОЛИТИЦИ ГЛАСУВАХА ЧЕРВЕНИЯТ ФАШИСТ РУМЕН ГЕЧЕВ ДА ВЛЕЗЕ В КОМИСИЯТА ПО ФИНАНСИ, А НИЕ ВСИЧКИ ПОМНИМ НЕГОВИТЕ УСПЕХИ- МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА 1.8 ДЛ, СРЕДНА 3/5 ДЛ, ИНФЛАЦИЯ НАД 3500%- САМО ВЕНИЦУЕЛА НИ Е МИНАЛА,15 ФАЛИРАНИ ФИН ИНСТИТУЦИИ 1 ДЛ- 2965ЛВ- СПРАВКА НСИ - КАЛКУЛАТОР ИНФЛАЦИЯ, БНБ- ОТНОШЕНИЕ НА БГ ЛЕВ КЪМ ДР ВАЛУТА- ТАКА ЧЕ СИ БИЙТЕ ДУЗПАТА В ЕВРОПА, ЗАЩОТО ТИА ЩЕ НИ ВЪРНАТ В ГОДИНИТЕ НА ХИПЕРИНФЛАЦИЯ....
308
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОСТИНБРОДСКА Е ВКАРАЛА В НС ПРОЕКТ ЗА РЕШЕНИЕ ЗА ОТМЯНА НА ВСИЧКИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ НА ГЕРБ- ТИЯ СЪВСЕМ СА ИЗТРЕЩЕЛИ- А ПОСЛЕ ГЕРБ ЩЕ СА ВИНОВНИ-НОВИТЕ МУТРИ СА Г А Д О В Е.
307
3
 
22
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
С 300 лева месечно,пенсия,а тя е сред масовите пенсии,300-400,никак не се живее.Българите,живеещи и работещи в чужбина,с парите си,изпращани у нас,генерираха еднавтора икономика.Гласуваха масово срещу Бибитко и шайката,защото знаят-с 300-400 левапросто не може да се живее!Както е казал Чудомир,заплатите на учителите и депутатите,трябва да са еднакви!В БЪЛГАРИЯ ПРОСТО МНОГО СЕ КРАДЕ.
306
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НО ПЪК БЯХА ОБЕЩАВАНИ ОГРОМНИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ, С КОИТО НЯМА ДА СМЕ ПОСЛЕДНИ В ЕВРОПА И СЕГА НЕЩО СЕ ОСЛУШВАТ, А В КРАЯ НА МАЙ СВЪРШВАТ ВСИЧКИ ПЛАЩАНИЯ НА ГЕРБ И ТОГАВА ОСТАВЕНИ БЕЗ ДОХОДИ, ВСИЧКИ В ПАРЛАМЕНТА С ОГРОМНИ ОБЕЩАНИЯ ЩЕ БЪДАТ ИЗМЕТЕНИ ОТ ГЛАДНИ БЪЛГАРИ.
305
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
много за умиране - малко за живеене!!!
304
3
 
14
 
! Отговори
До 345 преди 3 години
И кой е казал,че живея в София и посещавам Хепи?Ресторанти само в София ли има?А и по кварталите в София има много ресторанти, които са по-евтини от Хепи.И аз казвам истината,това че на някой не му отърва е друг въпрос.