Ако ваксинацията се ускори, сме близо до колективен имунитет!

Д-р Стойчо Кацаров: Възможна е още една вълна през есента
64

От анализите, които сме правили в нашия център, смятаме, че страната ни е близо до колективен имунитет, ако се ускори ваксинационният процес в следващите месеци. Това заяви д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова по Bloomberg TV Bulgaria.

"Може би до лятото ще сме достигнали колективен имунитет, тъй като огромна част от хората - над 3 млн. души, са се сблъскали с вируса. Ако не се ускори процесът по ваксиниране, е възможно да има още една вълна на разпространение в началото на есента", каза той.

От думите на госта стана ясно, че здравната ситуация в страната се намира в лошо състояние.

"Ние сме на първо място в света по показателя обща смъртна опасност, който може би е единственият достоверен медико-статистически показател. Бяхме на първо място и през 2019 г., миналата година поставихме световен рекорд с над 18 на 1000 обща смъртност. От началото на годината е над 21 на 1000", каза медикът.

По думите му единственият начин да се спре разпространението на вируса е ваксинацията. Ограничителните мерки и дистанцията е видимо, че не вършат почти никаква работа. В Европа сме на едно от последните места по ваксинация в ЕС – под 10% от населението са получили първата доза от ваксината, което означава удължаване на лошата ситуация в страната, смята Кацаров.

Според него причините за високата смъртност в България са свързани с лошото състояние на здравната система.

"Наблюдаваме и едно политизиране на въпроса с AstraZeneca. Не е работа на правителства и ЕК да вземат решения по въпроса кои ваксини да се поставят – това е задача на регулаторните органи и фармацевтичните компании", каза д-р Стойчо Кацаров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се радвайте идва Ковид-20
2
1
 
22
 
! Отговори
Киро Х преди 2 години
Стойчо Кацаров да ваксинира себе си, семейството си и близките си не по 2 пъти, ами по 10 пъти! Само така ще ускори колективния имунитет! Защото на този етап няма нормален човек, който да допусне да инжектират него и близките му с отровния ГМО коктейл на Сатаната.
1
1
 
12
 
! Отговори
Пълен хаос преди 2 години
Хора се записват за ваксинация в ел. регистър за определена ваксина викат ги отиват а там вместо заявената ти казват има само АстраЗенека и хората си тръгват, кой е виновен сега?!