Емилиян Гебрев - българската следа в скандала между Чехия и Русия

Името му изплува в разследване на чешките разузнавателни служби
19 апр 2021 19:54, Екип на Bulgaria On Air
42

Оста Прага-Москва е нажежена до червено. Според разследването в Чехия, разузнавателните служби на Москва стоят и зад експлозиите във военен склад през 2014 г., при които загинаха двама души.

Медии твърдят, че в складовете във Върбетице е имало боеприпаси на българския търговец Емилиян Гебрев. А взривовете е трябвало да се случат няколко месеца по-късно, когато тези боеприпаси вече са на българска територия, казват и властите.

Още по темата
"Целта на руските агенти в Чехия е била да ликвидират пратка с боеприпаси, която чешката компания е искала да продаде чрез български търговец", посочи главният редактор на "Лидове новини" Веселин Вачков пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Гебрев складирал там оръжия, предназначени за Украйна. Според друга версия крайната дестинация била Сирия. Българският журналист в Чехия допълва и че се очаква тази информация да се разсекрети.

"Това, което мога да потвърдя, е че това е основната версия, с която работи чешкото контраразузнаване", обяви Вачков.

BBC напомня, че 6 месеца след взривовете Емилиян Гебрев е станал обект на покушение в София, вероятно с Новичок. Но внимание се обръща чак през 2018 година след отравянето на Скрипал.

Емилиян Гебрев не отговори на обажданията от Bulgaria ON AIR. А от групата от компании "Емко" в официална позиция заявиха, че боеприпаси в Чехия не са били предназначени за Украйна.

"Това, за което вече има убедителни доказателства обаче, са участниците в терористичните актове както при взривовете в Чехия през 2014 г. така и при атаките с Новичок в България през 2015 г. и във Великобритания през 2018 г. Очевидно всички те са агенти на една от организациите на руските специални служби", заявиха от "Емко".

България изразява пълна солидарност с Чехия, заяви и външният ни министър пред колегите си от Европейския съюз. Екатерина Захариева се обяви срещу нарушаването на националния суверенитет на Чехия от страна на Русия.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
7
 
11
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 3 години
всичко е пропагандно хибриден тюрлю гювеч,това е пълн асвинщина вечче на нищо не прилича ,потъването на титаник и черната чума също я припишете на руснаците!Влади мятай кинжалите по де що има краварска база в еропа!Избави ни от тази напаст и зло ,това не може да продължава!
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя дядка Емилиян Гебрев е един от комунистите които съсипаха България и станаха милионери в годините на преход и крадене.
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много са версиите, но да изчакаме да видим американците на коя ще се спрат