Децата у нас да се включат във ваксинационния план?

Според д-р Бацелова нещата с „АстраЗенека“ не са загубени
20 апр 2021 13:22, Елка Василева
111
Децата у нас да се включат във ваксинационния план?
Снимка: архив, БГНЕС

Децата трябва да бъдат включени във ваксинационния план. Тази позиция изрази пред БНР д-р Христиана Бацелова, която е епидемиолог и университетски преподавател в Медицинския университет в Пловдив.

Тя даде пример с включването на децата във ваксинационните планове на САЩ и Австралия.

На фона на ваксинираните и преболедували възрастни децата ще останат незащитена група, посочи Бацелова. „Ние не можем тях да ги оставим незащитени.“

Още по темата

Относно стесняването на кръга на лицата, които да си поставят ваксината на „Астра Зенека“, епидемиологът потвърди, че реално хората, които не са имали проблем при първата доза, няма пречка да си поставят и втората.

Класическите тромбози са доста различни от тези необичайни редки тромбози, подчерта Христиана Бацелова. Младите жени могат да се консултират със специалисти, преди да стигнат до фургона за имунизация, ако използват зелените коридори, поясни тя.

„Не мисля, че нещата са загубени с „АстраЗенека“. Според клиничните изпитвания трите ваксини са с еднакъв профил на безопасност,“ смята Бацелова.

За имунната система няма значение начинът, по който ще бъде въведен антигенът, подчерта Бацелова относно хипотетичното комбиниране на два различни типа ваксини - векторна и РНК.

„Имунната система реагира на спайк протеина, а как той ще бъде въведен – нея това не я интересува“, поясни д-р Христиана Бацелова, като уточни обаче, че все още няма категорични и окончателни резултати.

„На този етап фирмите производители не препоръчват смесването на двете ваксини, тъй като нямаме научни данни,“ посочи тя.

Във всяка държава имаше намесване на политиката в епидемиологията. Това в историята се е случвало и преди и не води до добър резултат, заяви  в заключение специалистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1. Инжектирането предпазва ли ме от заразяване - НЕ2. Инжектирането предпазва ли другите да не ги заразя - НЕ3. Инжекцията тествана ли е върху хора за дълъг период - НЕ4. Има ли смъртни случаи от инжекциите - ДА5. Мога ли да търся отговорност от производителя - НЕ6. Махам ли маската - НЕ7. Дистанцията и другите мерки важат ли за инжектираните - ДА8. Имам ли каквито и да било привилегии заради инжектирането - НЕ9. Трябва ли да се инжектирам периодично след първия път - ДААми ..муа-ха-ха
50
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бил Ваксината, Канибалите Клинтън, Обонго Арабина, Фаучи Фашиста, Шваб Швайна, Шорош Медузата, Травестита Камала, Мелинда Адамовата Ябълка, Джо Ядрения Памперс и бандитите от НОЩ харесват тази новина.
49
11
 
4
 
! Отговори
до 52 преди 2 години
Няма добра заплата в света на хората, работещи из супермаркети, складове и шофьори на баничарки за 2000лв.. Ама по цивилизованите компании хората взимат петорно и, да, взимат хубави заплати и са акционери в компаниите, за които работят. Ти се залъгвай колкото си щеш.
48
1
 
5
 
! Отговори
Значи преди 2 години
един френски класик го беше казал много хубаво. Приблизително смисълът беше, че... 'произволно муле да вържеш на кой да е селски кръстопът, след достатъчен престой у калта, ще вземе тапия за белопрестилковец, та да се окипри с нея
47
17
 
6
 
! Отговори
asd преди 2 години
Такива като вас, ***, е имало винаги, но не са спирали напредъка на човечеството. За съжаление в момент на пандемия вредите много с вашата дезинформация. Отговорността е ваша, че сте некомпетентни, а облъчвате хората.
46
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тази е на хранилка някъде, ама те не си правят сметка, че може да играе дървото накрая...
45
22
 
5
 
! Отговори
asd преди 2 години
Много болни хора коментират ваксините :( Много ***. Ваксини има от 240 години. Всичко що шава навън е с ваксини. Домашен любимец да си вземеш и първо го ваксинираш. Само търсите под вола телета. Но тази дезинформация е за пари в полза на хранителните добавки и част от хибридната война в полза на изтока.
44
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не посягайте на децата!!!
43
2
 
23
 
! Отговори
Салам преди 2 години
Значи хора загиват след ваксване а вие искате и децата да уморите така ли !? САТАНИСТИ
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като си знаем стоката как се става про фанес орка и как дипломи сякакви се дават на кило от отделенията още, та кой докъдето му стигат мераците все се е наредил за по тескере, приемаме всяка такава проф-скадума за повече от свята истина, направо Абсолют.
41
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само заради това изказване заслужава да я увиснем на първият клон.... все едно не знае за какво става дума, опитни зайчета на ваксина и то не каква да е, ами справя от целият свят заради страничните й ефекти...
40
2
 
35
 
! Отговори
друг преподавател преди 2 години
Редно е,когато се представят такива категорични и необосновани становища,да имаме информация относно професионалната кариера на въпросното лице-д-р,епидемиолог,който преподава-какво? в Университета,работи ли в колектив,който е направил клинични проучвания или чете популярни статии и пише поръчково?Не посягайте към децата,без да е сигурно,че няма да пострадат!Още не могат да се разберат на кого и как да прилагат ваксините,още подписваме информирано съгласие и вече са заплашени и децата.Не бива
39
1
 
25
 
! Отговори
не разбрал преди 2 години
Тази Бацелова, някаква рода ли е на Баце?!
38
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аууу, докторке, викаш бързо да им видим сметката и на децата. Бил Гейти чака да намалеят милионите деца, които се раджат всяка година в България. Чума! Ваксинирай своите деца/внуци! Само тях.
37
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мен ме притеснява че някой ден дъщеря ми може да се вземе с някой от ваксиниран род, тея ми говорят да я ваксинират, вие искате ли да ядете бой до умиране а ?
36
4
 
39
 
! Отговори
Мяу преди 2 години
Таз докторка бърка човешките деца с лабораторните мишки.
35
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТАКА ТАКА БИЙТЕ Я НА ДЕЦАТА БЕЛКИМ СТАНАТ ХОРА
34
1
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ОТВРАТ!!АЗ АКО СЪМ ЛЕКАР ЩЕ КАЖА: НЕКА ЗА ДЕЦАТА СЕ КУПИ НАЙ-СКЪПАТА ВАКСИНА ТАЯ НА МОДЕРНА ТЯ СТРУВА 33$! ЗАЩОТО ДЕЦАТА СА БЪДЕЩЕТО !------------------НО СЛУГИНАЖА НА ГЕРБ САМО И САМО ДА СЕ МАЗНИ НА ПАРТИЯТА МАЙКА БЕЛКИМ СТАНЕ Я ДЕПУТАТКА Я НЕЩО ДРУГИ И НА ДЕЦАТА ЩЕ НАБОДЕ АСТРАТА ДЕТО СТРУВА 4$!МНОГО ДОЛНИ ХОРА ИМА В БЪЛГАРИЯ МНОГО!
33
1
 
46
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Според мен не е правилно да се дават ваксини на децата :1. Все още ваксините не са напълно проверени за странични ефекти след години2. Децата са най-малко застрашени от ковида3. Ваксината Астра-зенека се оплю, къде правилно, къде неправилно, но няма информация как са страничните ефекти при другите васкиниНека пак се обсъди проблема след година или повече !!!
32
33
 
6
 
! Отговори
asd преди 2 години
От всички ваксини един милярд дози вече са поставени - руски, китайски, патагонски... А Астра Зенека вече приключи пандемията в Англия. Спаси хиляди човешки животи и икономиката.