Проф. Гетов притеснен от комбинирането на ваксини

Векторната ваксина е малко по-агресивна, посочи той
20 апр 2021 10:02, Красимир Ангелов
21
Проф. Гетов притеснен от комбинирането на ваксини
Снимка: БГНЕС

На този етап няма научни данни за абсолютната безопасност и изграждането на ваксинална ефикасност при комбинирането на векторна с РНК ваксина. Лично аз съм малко скептичен и по-скоро притеснен за комбиниране на тези ваксини, заяви проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) пред bTV.

Той уточни, че ваксината вече се казва "Ваксзеврия" и може би е правилно да употребяваме търговското наименование, тъй като "АстраЗенека" е компания.

Още по темата
"Има пет сценария за поведение при хората с поставена първа доза на "Ваксзеврия" – продължаваме, както е предписано, отлагаме втората доза, не слагаме втора доза, слагаме втора доза на РНК ваксина или продължаваме с две дози РНК ваксина", обясни той.

Представителят на България в ЕМА обясни, че по първоначални данни имунизираните с тази ваксина са от 4 до 7 пъти по-защитени от неваксинираните, а по отношение на нежеланите тромбози, те са най-малко възможни при възрастовата група от 70 до 79 г.

Рискови фактори за развиване на тромбози след употребата на „Ваксзеврия“ са тютюнопушенето, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, дълъг прием на контрацептивни средства, уточни ученият.

"Векторната ваксина е малко по-агресивна, тя кара организма леко да преболедува, но да не се разболее, за да създаде имунитет", добави той.

Професорът обясни, че "Янсен" и "Ваксзеврия" се произвеждат по един и същи начин, защото системата за лекарствена безопасност отчита подобни нежелани реакции при тези ваксини. "До този момент нямаме постъпили съобщения за подобни реакции при РНК ваксините, но те също ще бъдат наблюдавани и проучени", категоричен е той.

Проф. Гетов допълни, че не е ясно докога се отлага започването на поставяне на ваксината на "Янсен" в Европа.

"Нямаме опит от прилагането този препарат за имунизация, чакаме да се произнесе и регулатора на САЩ, тъй като и там ваксината бе „поставена на пауза“ заради 4 случая на тежки нежелани реакции. На този етап не се знае и кога ще се даде разрешение за употреба на препарата за имунизация "Спутник V", каза той.
 


21
Още от Общество
Финкултурата ни гарантира здрави финанси, ще потребяват ли младите по-малко?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
детска песничка преди 2 седмици
Хоп-троп, чичо ле
Ковид хапе много зле
Стрина Мина би ваксина
и след седмица почина,
а съседът бай Иван
позитивен и засмян
след като се ваксинира
посиня и колабира
Хоп-троп, чичо ле
Ковид хапе много зле
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ваксина срещу не съществуващ вирус какъвто е ковид 19 е шизофрения, аман вече от маскирани ковидо имбицили и ваксинирани такива!
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нема страшно ние 20 годишно ирландско месо опукахме, всеки ден кремвирши набиваме, та една ваксина ли ще ни се опре.
9
0
 
3
 
! Отговори
До 8 преди 3 седмици
Понеже Астра е супер ЕС им прекратява договора още тази година след изтичането. ти наред ли си?
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най-ме боли глава от коктейли с ликьор, но ги предпочитам пред коктейл от ваксини.
7
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма такова нещо като 100% гаранция и абсолютна безопасност!! Всеки медикамент върви със странични ефекти, които се проявяват много рядко само при определена група хора. Така, че ако имате първа доза Астра и ви няма нищо, не слушайте глупотевините на щаба или на някой псевдо-експерт, а си сложете и втора Астра, без да се притеснявате!! Няма истински лекар, който да е на обратното мнение!
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ваксизаврия. Хубаво име.
5
1
 
6
 
! Отговори
заплес преди 3 седмици
Рисков фактор е всяко нещо, което повишава риска на човек да заболее. Според мазния тип рискуват всички над 45-50год на които им се иска да ядат, пият, даже и да пушат(нахалници бе) и да общуват полово без да се размножават .....:)))
4
1
 
16
 
! Отговори
79985 преди 3 седмици
Тези професори и специалсти от всякакъв ранг се държат с нас така, сякаш сме напълно неграмотни, не знаме чужди езици и ползваме единствено и саамо информацията, която те изливат от медиите. Те не трябва да забравят, че все още значителнаа част от българите са добре образовани и хора с богата обща култура, да не подценяват способността на българите да се ориентират сред непозната обстановка и притежават завидно умение да избягват опасностите и да оцеляват.
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Той уточни, че ваксината вече се казва "Ваксзеврия" и може би е правилно да употребяваме търговското наименование, тъй като "АстраЗенека" е компания."

Ваксината на Файзер - казваме й "Файзер"
Ваксината на Модерна - казваме й "Модерна"
Ваксината на Янсен - казваме й "Янсен"

Изведнъж на ваксината на "Астра Зенека" й казваме "Ваксзеврия", щото малко трепе хора...
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ваксини другия път, чиста субгенетика и експерименти с хората.
1
6
 
15
 
! Отговори
Мнение преди 3 седмици
Едни професори казват едно,други казват обратното,трети друго и т.н.!Изобщо никой не е наясно!За това най добре е човек да не се ваксинира с тези ГМО буклоци!