Експерти: Лукс е, че имаме избор от ваксини

Дарина Георгиева: Ваксините не могат да имат задължителен характер
21 апр 2021 16:30, Ния Христова
21
"Открито за ваксините" - събитие, което събира специалисти в сферата на медицината, медицинското право и бизнеса. Събитието има за цел да представи актуална информация и да се отговори на ключови въпроси при организирането на ваксинацията в условията на пандемията. Дискусията се организира от Българската мрежа на глобалния договор на ООН и ще се проведе онлайн на 23 април от 14 часа. 
 
"Това събитие е необходимо, защото липсва цялостна информационна кампания. Бизнесът е загрижен за добруването на всички свои страни, но най-вече за своите служители, защото трябва да осигури функционираща икономика", заяви зам.-председателят на Българската мрежа на глобалния договор на ООН  Дарина Георгиева в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"СЗО се опитва от началото на пандемията да представя основана на доказателства информация на гражданите, на работодателите. Липсва една добре основана на нашата реалност комуникационна стратегия, така че хората да бъдат спокойни, да се ваксинират, да знаят рисковете от ваксинацията. Ние искаме да представим на този форум най-новите препоръки на СЗО за ваксините, както и грижата за психичното здраве", коментира председателят на СЗО за България доц. Михаил Околийски.
 
Той подчерта, че заедно с коронавируса се е появил и феноменът на психичните заболявания, както и че ползите от поставянeтo на ваксина са стократно повече от рисковете.
Още по темата
"При векторните ваксини има редки случаи при образуването на тромби. Те са няколко случая на милион, много нисък процент е появата на подобни усложнения. Световната наука и хората, които отговарят за справянето с нея, не могат да ги пренебрегнат обаче, затова се правят анализи в момента", допълни доц. Околийски.
 
Според него има неравномерно разпределение на ваксините в света, а България е в групата на привилегированите. 
 
"Имаме право на избор. В много страни няма никакви ваксини. Това е лукс, с който не трябва да злоупотребяваме. Ако имаме достъп до ваксинация, трябва да я направим", категоричен е той.
 
Експертът допълни, че доказателствата на СЗО са, че одобрените от тях ваксини са ефективни срещу всички варианти на COVID-19.
 
"Ваксините в никакъв случай не могат да имат задължителен характер. Трябва да има кампания, която да предизвика доверието в тях. Ние трябва да дадем най-точната информация, а не да се лутат хората в онлайн пространството и да не знаят на какво да вярват", заяви Георгиева.
 
"Имаше противоречиви послания към хората. Страните правят техните препоръки, но това, което СЗО казва, и е базирано на доказателства от цял свят - човек, който си е сложил първа доза AstraZeneca, за да има надеждна ваксинация, трябва да си сложи втората доза от същата ваксина. Смесването на ваксини - първа доза от векторна ваксина като AstraZeneca и втора доза от РНК, не се препоръчва от СЗО", добави доц. Околийски.
 
Той подчерта, че няма сценарий кога пандемията ще приключи и че коронавирусът ще се превърне в нещо като сезонния грип.
 

21
Още от Общество
УНИЦЕФ: Всяко второ дете у нас е жертва на насилие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За няхои хора е лукс да избират между бентли , ферари и мазерати ,за пле-беи-те е лукс да избират ваксини.Всекиму с проблемите!
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е, аз се отказвам от лукса. Свикнал съм да съм беден.
16
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Така е. Избор има, но въпросът е между какво.
Защото когато ЕС ти казва избирай между трън и глог искаш да знаеш, дали Урсула фон дер Лайен вече се ваксинира с Астра Зенека или още се ослушва.
15
0
 
6
 
! Отговори
Няма избор преди 3 седмици
Избор ли има? Аз искам Спутник. В Чехия мои близки приятели се ваксинираха със Спутник.
14
0
 
8
 
! Отговори
Не е ваксинация преди 3 седмици
Ма това не са ваксини ,а клинични тестове на експериментални продукти ! Всеки отговаря за себе си ако получи странични ефекти затова са й декларациите за доброволно съгласие от фармацевтичните компании към желаещите да участват в изледването им като ги боцнат . Като си купите от аптеката лекарства там не ви искат такива съгласия защото всеки медикамент /продукт минава строг процес на проверка С ПЛАТЕНИ на доброволци да тестват в клинична среда . Минават години нещо да се пусне масово
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какъв лукс от избор на ваксини? Защо е нема руската ваксина ? А защо руската ваксина я има в Гърция, Унгария, Италия които също са в ЕС? Отделно я има в Турция, Сърбия и половината свят?
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ваксърска пропаганда насочена към населението. Смисъла е, че сами не оценяваме късмета си.
11
0
 
6
 
! Отговори
... преди 3 седмици
Добре де защо таз кака, преди да говори, защо не вземе да се разходи из ваксинационните центрове и да види какъв точно избор има!? Щото засега избор няма! Има само астра зенека!!!
10
0
 
16
 
! Отговори
Русия преди 3 седмици
Имали сме избор на ваксини !???!! Ами значи избираме Спутник V
9
1
 
10
 
! Отговори
. преди 3 седмици
Викаш лукс е, че можем да избираме от какво да умрем? Мерси много, но ще откажа!
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
а също трябва да имаме избор и да не се ваксинираме, без да ни лепят етикети и да ни отнемат права. Не сме *** в историята на човечество такава простотия не е имало.(С изключение на нацистка германия и това което са правели с евреите)
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
кажи го на баща ми, дето го умориха преди 6 месеца в болницата
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Някои хора явно дават мненията си извън България.Дори ваксинационния ни щаб никога не е твърдял, че в момента има избор на ваксина.Говорейки по този начин настройвате населението не към Астра Зенека,а твърдо против ваксинацията.Защото хората много добре знаят какво е и да казвате на черното-бяло няма как да мине.Това подкопава доверието на хората към всички ваксинационни схеми.Аз съм от преболедувалите леко, а ми надухте главата с тази АЗ,от която можех да имам по-сериозни последствия.Никога АЗ.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Наричието на ваксини на различни фирми и тяхното предлагане на пазара се нарича конкуренция
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Лукс е като влезеш в аптеката да можеш да избираш между хиляди лекарства Умрелите в пандемията тъй и не разбраха в какъв лукс живеят и взеха, че умряха. А представяте ли си колко са нещастни руснаците и трябва да се ваксинират с една единствена ваксина и да не могат да получат алергични реакции, като нас снобарите.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е, в България започнаха да ваксинират и с другите ваксини, понеже хората отказаха АстраЗенека. Малко е по-трудно, но става. Около мен доста народ се ваксинира главно с Модерна. Пфайзер май досега я пазеха за участниците в изборните комисии.
Примерно брат ми и жена му се записаха през портала, изчакаха си реда и се ваксинираха с РНК ваксина в началото на април.
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Изборът на ваксини е като парламентарният избор. Както и да избираш накрая едни и същи влизат. Нямаш шанс да се ваксинираш с нещо различно от Астрата, а тя губи популярност напоследък.
1
3
 
21
 
! Отговори
радомир преди 3 седмици
Хайде стига с тази лъжлива пропаганда. Нямаме избор, ако искаш ваксина трябва задължително да избереш Астрата. Ако на това му викате избор, значи нещо не сте много в час.