Майки алармират: Джипито връща детето, няма тест - няма преглед

Личните лекари отказвали да преглеждат деца без отрицателен тест
21 апр 2021 19:00,
125
Майки алармират: Джипито връща детето, няма тест - няма преглед
Снимка: Pixabey

Педиатри връщат малките си пациенти и им отказват преглед, ако родителят не представи тест за това, че са отрицателни за COVID-19. За този проблем алармираха майки пред "Монитор", а се оказа, че темата вече е взривила социалните мрежи заради десетките оплаквания на родителите от личните лекари на децата им.

След настъпването на пандемията у нас няма издаден единен протокол за действие при преглед на най-малките, особено когато те са със симптоми, подобни на грипните или коронавирус. Затова личните лекари масово отказвали да прегледат лично децата, докато не им бъде направен PCR или антигенен тест. Самите майки са категорични, че подобни изследвания, ако се правят твърде често, могат да доведат до увреждане на обонянието на децата им или трайни травми на синусите. Отделно, тъй като изследването не е по лекарско предписание, тестът се заплаща от семейството.

Заради това в социалните мрежи майки на малки деца, които посещават ясли и често се разболяват, се оплакват и търсят помощ. Според жените за всяка хрема, кашлица или температура се налагало на дете да се прави бърз тест за COVID-19. Масово майките са възмутени от подобно лекарско отношение и недоумяват как може педиатърът да отказва преглед на малко дете.

Някои от тях дори съобщават, че са подали сигнали за тези нередности към здравното министерство и Българския лекарски съюз (БЛС). От ведомството обаче не потвърдиха наличието на такива сигнали при тях. Същия отговор дадоха и от БЛС, Националната здравноосигурителна каса, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, както и Националното сдружение на софийските общопрактикуващи лекари.

Председателят на Националното сдружение на софийските общопрактикуващи лекари Д-р Георги Миндов коментира, че подобно изискване за преглед не е задължително. Той обаче оправда колегите с това, че страната ни се намира в ситуация на тежка пандемия и е нормално лекарите да се страхуват.

Той допълни, че много лекари са пострадали досега, като част от тях са се заразили точно при преглед на деца. Според д-р Миндов от чисто епидемиологична гледна точка е правилно да се изисква подобно изследване, проблем е, че не е изработен национален протокол за действие – кой плаща теста и колко често се прави той.

"Въпросът е, че няма механизъм или някакъв филтър, примерно деца, които са със симптоми на COVID-19, при влизане в едно лечебно заведение да има филтър още на вратата", заяви д-р Миндов. Той обясни, че по процедура пред някои поликлиники има т.нар. триажни фургони за бързо тестване, през които родителите спокойно могат да преминат за изследване на детето си.

"Прави се безплатно тест за 15 минути и всички са спокойни – родители, дядо, баба и лекар, и след това може да се лекува това дете", категоричен бе д-р Миндов. Той посочи и друга причина за появилия се страх у колегите си: "Миналата година се мислеше, че децата нямат проблеми и ги преглеждаха и доста осъмнаха по болниците, и то с доста тежко протичане на COVID-19". Той разказа и за пример с двама педиатри от София, които работят само с деца и са се разболели тежко. Според него те биха били сериозно застрашени в тази обстановка, когато стана ясно, че хлапетата могат да бъдат приносители на вируса, макар и безсимптомно.

Хубаво е да се погледне и от гледна точка на родители, дядо и баба. Децата боледуват с хрема и подкашляне, а бабата и дядото боледуват с пневмония, обясни още общопрактикуващият лекар защо е нужно да се изключи, че причината за грипоподобните симптоми не е COVID.

"Освен това не е редно да се смесват потоците. Знаете в поликлиниките, особено по-старите, в един коридор е целият диапазон от възрасти и болести. Ако едно болно дете е в подобно тясно и затворено помещение, се предава болестта. Не е редно да се смесват потоци, но това е много трудно за осъществяване, да не кажа невъзможно. Тези деца трябва да се отделят, да не са в общата чакалня, не навсякъде има такава възможност", обясни още семейният лекар и добави, че в такава ситуация е много важно и самото дете да бъде спряно от градина.

"Ще ви дам следния пример – ако паднете и си счупите ръката и ви кажа да отидете на рентген и вие ми казвате - не, няма да се снимам. И аз в тази ситуация какво да правя? Да я гипсирам ли, да я масажирам ли, какво да правя с ръката ви? Това е като диагностичния тест", обясни още д-р Миндов. Той все пак призна, че на дневен ред стои проблемът с плащането на изследването.

"За рентген ще ви дам направление, за бърз тест не мога, но мога да назнача PCR тест, който е безплатен. Можем да назначим направлението и електронно. Т.е. без пациента да идва в кабинета, обажда се и му даваме. PCR тестовете са и за деца", коментира още д-р Миндов. Той от своя страна обаче засегна друг нерешен проблем. А именно, че бързите тестове не се покриват по здравна каса и хората трябва или да си ги купуват и да ги правят в кабинета, или вкъщи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
4
 
7
 
! Отговори
до 63 преди 3 години
По-добре не сравнявай японските лекари какво са направили, че ще трябва да сравним и условията при които работят!.Отделно съм сигурен че в Япония ако плюеш публично по доктор ще ти предложат любезно да си направиш харакири за да си запазиш честта!
66
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А инак турат Илядарката у джепо ама за кВо ?????
65
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На море в Гърция ,масово си тествахте децата без симптоми и без оплаквания,а сега с оплаквания травмиращо децата.
64
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В държавата на протестърите е така!
63
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мили майки, отивайте при доцент Мангъров!!! Той със сигурност е педиатър който няма да върне детето ви, или да изисква безсмислен тест за коронавирус!Е, вярно, ще ви одере кожите, така че си пригответе повече парички.Но това е пазарната икономика!Защо мислите, че неговият хонорар е по-голям? Ми просто защото го може!!!
62
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен това лятото като ходихте на море правихте тестове на децата, а сега е скъпо и травмиращо децата.
61
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е проблема доктора да се зарази,проблема е че няма да го замести. И заради хора безотговорни и винаги нападащи лекарското съсловие без да се замислят,повечето мигираха в страни където им заплащат достойно,а и хората ги уважават.
60
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 51И да продължим... като говорим за Япония и региона - там вашите колеги какво направиха и кога някой се разпищя за пари. Та даже ходеха в съседни градове и страни да помагат.И тук има лекари, но има и страхливи наглеци, които дори и това не искат да си признаят и да затворят кабинетите, а чакат да им дойте човек и тогава - Не може и то по усмотрение кой има или няма вируса. Ами какво правим с безсимптомните дето преглеждате? Защо не почнете да искате за всяко дете тест а?
59
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като не искаш да бъде тествано , ходи на врачка!Пробвай да кажеш на авто механик , че не искаш да закача диагностика на колата, за да не я травмира.Или като ходиш на зъболекар не си прави снимки, че е вредно - да вадят мъдреци на сляпо!Трябва да се въведе с-*** на компютъра - ако IQ ти е под определа граница, да не ти позволява да публикуваш в интернет!
58
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре да го травмира отколкото да зарази другите хора. Когато умре някой не е ли травма за близките .Коя травма е по-голяма да ти бръкнат в носа за 20 секунди или да умре твоя съпруг или съпруга.
57
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 55Ооооооо, има много по-травмиращи неща, например едно вземане на кръв е много по-травмиращо за едно дете.Или шум на "изрязващ" се моторист .
56
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 51Ако сравняваме с други професии и си търсим причини, за да си изчистим съвестта, че не лекуваме хора и не си вършим работата, винаги може да си намерим как. Ама наглото "лекарче", нека ти кажа - има и професии и хора- военни, полицаи, лекари в инфекциозни и др. които това им е задължение по договори и си рискуват живота постоянно.Ти като не си искал да лекуваш хора, да не си. Та на личните ви е ясно, че ако не е за спешно, всичко минава през вас - от ебола до зачервен х.
55
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има и друг начин постъпваш безотговорно смесваш пациентите и го оставяш да се заразят всички и повечето умират а и доктора умира.Ей че *** мозъци.
54
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 55Не искам детето ми да бъде тествано. Това не е въпрос до пари. Тестването на детето ще го травмира.
53
8
 
21
 
! Отговори
ha ha преди 3 години
Абе нали маските 'пазят' бе! Или Докторите не са толкова убедени в това??? Ама простолюдието да си носи 'намордниците' нищо че няма смисъл...
52
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 51Прав си, но какво им го обясняваш на озверели мутри, чакащи всичко в здравеопазването да им е безплатно?Хвърлят стотици левове в чалготеките и кръчмите, сега нямали 20 лева за тест за детето си!Е как да сложи лекарят диагноза?По Канал 3 имаше едни дето по ЕГН лекуваха..
51
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хипотетично ако съм играл на руска рулетка натежал ми е револвера щото съм рахит и съм се уцелил в слепоочието идва линейка кара ме към болницата .... и без отрицателен тест немогат да ме оперират ли ? и после починал от ковид ли се пише ?
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата прави геноцид на народа.Трябва в всеки град да има звена и болници за Ковид болни. А за децата автоматично да е безплатен теста,без значение къде се прави този тест.От началото бях писал ,че трябва да се направят Ковид центрове(болници) Трябваше да се разделят болниците на чисти Ковид болници и такива които лекуват всички останали заболявания.Тези майки нямаше да пишат никъде ако,дебеломозъчните от ГЕРБ и ВМРО го бяха направили.
49
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си сложат табела ако може пациентите да влизат здрави в кабинета.
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До загубения в логиката пожарникар!Виждам че си колега на тиквата, но все пак да ти обясня, Ако има радиационен пожар от неизвестен характер, пожарникаря не е длъжен да гаси ДА!За пример мога да дам Япония, която гаси Фукушима с доброволци които наистина са подкрепени от държавата и знаят , че влизайки там осигуряват семействата си до живот!При нас държавата обещава 1000 лева всеки месец и дава 300 веднъж!