Откриват 370 места за млади висшисти в администрациите

Ще ще могат да натрупат първия си стаж в рамките на година
27
Откриват 370 места за млади висшисти в администрациите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Започва набирането на заявки от администрациите за наемане на млади висшисти, съобщиха от Агенцията по заетостта.

Ще бъдат разкрити общо 370 работни позиции за младежи с висше образование. Работните места се финансират по Програма "Старт на кариерата" в рамките на Националния план за действие по заетостта за 2021 г., като се предоставят средства за трудови възнаграждения в размер на 800 лв. и дължимите върху тях допълнителни възнаграждения и осигурителни вноски.

Всяка общинска или областна администрация може да заяви по едно работно място, а общинските администрации в областните градове и районните кметства към Столична община - по две свободни позиции за млади висшисти.

За да се включат в програмата "Старт на кариерата", младежите трябва да са на възраст до 29 години, да са завършили висше образование и да нямат трудов стаж по придобитата специалност. В рамките на 12-месечен трудов договор те ще могат да натрупат първия си стаж, професионален опит и умения по придобитото образование, с което да стартират своето кариерно развитие.

За да дадат шанс на младите хора, общинските или областните администрации, както и районните кметства в София в периода 22-28 април т.г. могат да подадат в местната дирекция "Бюро по труда" заявка за свободно работно място, в която да посочат изискванията си за образование, професия, умения, компетентности на кандидатите, както и да определят начина и документите за кандидатстване.

Младежите, които отговарят на условията на програмата, ще бъдат поканени и насочени от бюрото по труда, в което са регистрирани, за кандидатстване към работни места на разстояние до 50 км от местоживеенето им. Всеки младеж може да кандидатства и за други работни места, като информация за заявените работни места в страната може да получи от всяко бюро по труда или от сайта на Агенцията по заетостта. За работните места, обявени по програмата, могат да кандидатстват и заети лица, работещи по различна от придобитата специалност професия, като за целта е необходимо да потърсят съдействието на бюрото по труда по местоживеене.

До 21 май 2021 г. работодателите ще извършат окончателния си подбор сред насочените от бюрата по труда младежи, а класираните и одобрени кандидати ще започнат работа в първите дни на месец юни.

Младите хора могат да се запознаят с възможностите, реда и условията за работа по програма "Старт на кариерата", които са публикувани на официалната интернет страница на Агенцията по заетостта в рубрика "Програма "Старт на кариерата" на следния адрес: https://www.az.government.bg/pages/programa-start-na-karierata/. В същата рубрика след 28 април 2021 г. ще бъде публикуван и списъкът на заявените работни места в областни и общински администрации и районните кметства към Столична община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
IskamRabota преди 2 години
Няма лошо, че се дава шанс за "Старт на кариерата" за младите хора... Но... за съжаление, по мои наблюдения, нещата са повече "отбиване на номера" - което може би е "типично" за България.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По добре да ровя в *** отколкото да им работя по - 8-9 ч дневно за -800 лв миячите на тоалетни на запад взимат -3 пьти повече
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АААААААААААААА скоро всички ще работят в администрацията, абе тоя балон няма ли да го *** най сетне, до кага ще храним нищоправещи
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано не са ВИШИСТИ.
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И се запачват едни изпити, тестове и мотаене... накрая се назначяват техни хора. Мерсиии, играли сме го този филм. Особено през бюрото по труда, което за нищо не служи. Нито намира работа, нито изплаща пари на младите, тъй като нямат стаж. А как да навъртят стаж, като работните места са отдавна запазени за "наши хора" !!!
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
..."онлай", "не намаля"...?!?!
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ограничението от едно място за млади висшисти е, защото навскяъде имат много незаети позиции заради мизерното заплащане. Някой пак не е разбрал - това не е увеличение на броя на администрацията, а става дума за незаети позиции.За 800 лева кой ще им работи - това са 600 лева брутна заплата (под минималната) и 200 лева средно месечно бонуси, плащани накуп.
12
0
 
6
 
! Отговори
дада преди 2 години
До sisВ администацията в която работя всичко може да се подаде онлай, чрез физическа поща или на гише и работата не намаля.
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо да намаляват, увеличават администрацията. Да видим скоро откъде ще им плащат на тия.
10
1
 
6
 
! Отговори
qweqwe преди 2 години
До АнонименПълни глупости бонуси ако ти дадат са 70-80 процента от брутната заплата а и самоят бонус подлежи на облагане като основната заплата!
9
3
 
12
 
! Отговори
sis преди 2 години
А какво стана с т.н. Електронно правителство?Администрацията дето храним и без друго е безумно голяма за населението на тая изстрадала територия...
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така ще е. Трябва някой да работи много за малко пари. То само с калинки не става!
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи заплатите им ще са под минималната заплата. Тези 800 лева в такива администрации ги делят на две части - 75% (600 лева) като брутна заплата и 25% (200 лева) като допълнително възнаграждение или бонуси, както популистки се наричат тези 25%, които я вземат я не вземат, а когато човек се пенсионира, онези 6 заплати по Кодекса на труда, не ги включват.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
6 месеца тест периодслед туй истинската 'работа' почва
5
0
 
25
 
! Отговори
кескьосе преди 2 години
Освен ако нямаш връзки, по-добре не си губи времето. Бил съм вече млад вишист в администрацията, не препоръчвам.
4
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
800 стартова, бонусите без таван
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
цели 800 лв айде се подигравайте чистачките взимат повече продавачи в магазини взимат повече... тука няма никаква съизмерност между професия и заплащане.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
туй живот ли е - 650 лв 400 чисти завинаги?
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма новина, няма що. Места за вишисти в администрацията винаги е имало, поне в София. Но няма вишисти които искат да работят за 800лв заплата. Това е проблема.