Борисов: Притеснен съм от ескалацията на напрежение в Черно море

Премиерът в оставка разговаря с председателя на Военния комитет на ЕС
229
Борисов: Притеснен съм от ескалацията на напрежение в Черно море
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нашето правителство винаги ще бъде на страната на евроатлантическите ценности, сред ключовите ни приоритети е опазването на сигурността, надеждната защита и отбрана на България. Това заяви министър-председателят в оставка Бойко Борисов по време на онлайн срещата му с председателя на Военния комитет на Европейския съюз генерал Клаудио Грациано.

В рамките на разговора Борисов обърна внимание на ескалацията на напрежението в Черно море, която по думите му буди притеснение и е необходимо да се водят разговори по темата, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Последните четири години са изключително успешни за българската армия", изтъкна още министър-председателят, акцентирайки върху интензивния процес на модернизация, който е в ход по отношение на въоръжените ни сили. Премиерът изтъкна, че България е сред държавите, които достигнаха нивото от 2% от БВП разходи за отбрана. Същевременно доходите на българските военни бяха увеличени и се проведоха десетки военни учения на територията на страната. Борисов напомни, че България закупи нови многофункционални изтребители F-16 блок 70, а също така се работи усилено и за закупуването на два нови кораба.

Борисов посочи още, че в национален план, след приключилия Стратегическият преглед на отбраната, вече е одобрена и новата Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2032 г. Целта е българските въоръжение сили да бъдат модерни, оперативно съвместими, с единна система за командване и управление в мирно време и при кризи и най-вече да разполагат с основните приоритетни отбранителни способности, адекватни на рисковете и заплахите.

В рамките на разговора премиерът Борисов отбеляза, че общата политика за сигурност и отбрана на ЕС е една от най-бързо развиващите се политики и изтъкна огромната роля на Военния комитет и Военния секретариат на ЕС в подкрепа на амбициозните европейски цели в тази посока. Премиерът посочи, че България е активен участник във формирането на отбранителния пакет на ЕС след представянето на Глобалната стратегия през 2016 г.

Страната ни участва във всички ключови инициативи и от самото начало подкрепя изготвянето на т.нар. Стратегически компас, който е в интерес на постигането на  консолидацията и изграждането на обща европейска стратегическа култура по отношение на отбраната.

Премиерът в оставка изтъкна още, че България вижда своето място и принос в европейската отбрана като член на НАТО и ЕС, особено с оглед единния комплект от сили и способности, с които разполага.

"Ето защо ние разглеждаме запазването и засилването на  трансатлантическата връзка като съществен елемент от стратегическата автономност на ЕС", добави премиерът. Българският министър-председател обърна внимание и на засилващите се очаквания както в рамките на ЕС и НАТО, така и от нашите партньори, към ролята на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в справянето с новите заплахи пред сигурността и с управлението на кризи.

За пример Борисов даде кризата с пандемията, която ясно демонстрира очакванията към способността на въоръжените сили да оказват съдействие в борбата с това огромно предизвикателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още по темата: Бойко БорисовНАТОес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тоя и през отпуската ли ще работи бе. Работа, работа работа, а кажете пак, че го викате в НС за нещо.
92
1
 
7
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Охранител стана премиер. Сега още по-лошо шоумен ще стане премиер. Затъпява народът и младежта. Жалко. Вместо да изберете партия с интелигентни хора, като например преподаватели, вие избирате тикви.
91
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато наближава буря всичко токсично и запалително се изхвърля. За съжаление, мнозинството в парламента, съставено от три лилипутни партийки, чиито членове са руски слуги, са опасност за България, щом в Черно море Русия, която е заплаха за страната ни и свободния свят, дрънчи оръжие и увеличава въоръжението си.
90
2
 
10
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
до"Пияница мистик"!Виж сега момчето ми,да пишем по възрастни мъже тук,което трябва да ви радва младите,че представяме по различно мнение от вашите "лозунги" " ЕС НАТО"!-:)Тук пишем и хора,помнещи събитията в този объркан свят,след 31 г вече Американска ЛЪЖЛИВА "ДЕМОКРАЦИЯ"!На нас ни е ясно едно! Че падайки СССР след 1989 г.Америка ОСТАНА САМА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СЦЕНА! И вие днес вярвате само в " нея"! -:((( Тя е лъжлива б момче! СЪСТЕЗАНИЕ С ЕДИН КОН СТАВА ЛИ? И не съм ничий "***"! ПОМНЯ просто!
89
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що бе. Да не ни станат плажовете на лунен пейзаж, или се превърнем в Марсианската падина.
88
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пази Боже,тоя пъзльо да ръководи държавата и армията при една военна ситуация!
87
4
 
6
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Аз мислех, че вече Томислав води дружината, нали Тулупа каза, че си взима отпуска?
86
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато е бил комунист какви ли ценности е проповядвал. Заради такива сме на този хал в цялата си история. Върти се според слънцето.
85
8
 
11
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Ще се бия само на страната на Русия. Без нея нямаше да има и няма да има Българско.
84
3
 
8
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
Да се притеснява, колкото се иска. Само да не ни занимава ежедневно със себе си. Вече е аут, бита карта. Явно бавно, но все ще го проумее.
83
4
 
7
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Аз мислех, че вече Томислав води дружината, нали Тулупа каза, че си взима отпуска?
82
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не съм. И не дей да платиш хората.
81
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунист да говори за евро ценности. Да се смееш ли, да плачеш ли.
80
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя няма ли срам да се показва още. Малко остава. Ставри чака..
79
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лоестият,дай сега да уточним нещата! От името на какъв се притесняваш? 1-редови Български гражданин който се тревожи за своето и на близките си бъдеще! 2-индивид който не иска да приеме че е вече никой!3-или,поредният популистки маньовър с който търси внимание и се опитва да каже-жив съм!
78
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя, докато не го затворите някъде, няма да спре да ви се прави на вожд.
77
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прощавайте, но кой беше този тип?
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България в НАТО ли е?
75
6
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До ИстуканНе знам Бойко дали ще му целува петите, защото "ще" е частица за бъдеще време, но знам как едно джудже убиец от Кремъл му ги целува от няколко години, нищо че Ердоганя му свали самолета и нахлу в Сирия и му развали рахата. Обаче на джудженцето като му се опънеш и започва да се навежда, няма да се учудя и ако една чаламба му е направил :)))
74
6
 
10
 
! Отговори
ха-ха-хаааа преди 2 години
''Борисов напомни, че България закупи нови многофункционални изтребители F-16 блок 70''-----КЪДЕ СА ТЕЗИ ХВЪРЧИЛКИ УА?!