Дацов: 80% от проблемите за бюджета идват от политиката

"Едно от важните неща е да има приемственост в управлението"
8
Дацов: 80% от проблемите за бюджета идват от политиката
Снимка: БГНЕС

Едно от важните неща е да има приемственост в управлението, коментира Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите.

Виждаме едно правителство, което си отива, няма ясни ангажименти и не гарантира приемственост между двете правителства. Няма значение дали ще има служебно правителство, или ще бъде конструирано ново такова.

Това е големият проблем – имаме едни мерки, за които се знае, че са планирани или до април, или до средата на годината. След това не се знае дали ще има бюджет. Знае се, че има дефицит в бюджета, но не се знае дали ще има таван на дълга, който да бъде възможно да бъде усвоен и дали има достатъчно средства в бюджета, каза още той.

По думите му въпрос на политическа култура е да не се предизвиква умишлено напрежение.

Защото приходната част на бюджета е стабилна в момента и всичките проблеми в бюджета всъщност са от решения, които се взимат от разходната част. Голяма част от проблемите не са от разходите, свързани с кризата, както се опитват да твърдят в момента голяма част от управляващите, а всъщност тези решения, които направиха и вдигнаха нивото на разходите, близо 24-25% спрямо миналата година, са вследствие на вдигане на пенсии, различни социални подпомагания, и в голяма степен заради вдигането на работните заплати. Това не са мерки свързани с коронавируса. 80% от проблемите идват от чисто политически решения, които ограничават маневреността в бюджета, смята Дацов.

Как да продължи подкрепата за бизнеса и за хората, какви са рисковете за икономиката?

"Стратегията може да бъде само една, преди всичко трябва да се ускори ваксинацията, защото всички последващи стъпки и решения са базирани в зависимост от това как ще се развие по-нататък пандемията", посочи още той пред БНР.

В зависимост от хода на пандемията и напредване на ваксинационния процес ще се разглеждат всички опции за подпомагане на хората. Нещата не могат безкрайно дълго да продължават в тази посока, при което се подпомагат затворени бизнеси, а не се подпомага преструктуриране на бизнеси, нови възможности, и онова, което е като нормално излизане от един такъв тип криза, изтъкна специалистът. 


8
Още от Общество
Готово ли е бебето за стол за хранене
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
До 2 преди 3 седмици
Шкафчетата и кюлчетата са за хора с доста малко или съвсем без сиво вещество в главата !Всъщност устата им служи само да се хранят,а главата да се вчесват! ВЕрвайте на всичко което видите и чуете в социалните мрежи!
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
80 %, това си е сакрално число.....
2
5
 
1
 
! Отговори
сигурно преди 3 седмици
Ами само полиците пълнят шкафовете с пачки ,без да се трудят !
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Христо Иванов-Бойкикев предложи депутатската заплата да е 10 000 лв.
Това е обир послед бял ден на българаския народ. Ние като работодатели защо ще плащаме на този потомствен некадърен комунист и другите чалгари по 10 000 лв. и отделно за комисии, за трудов стаж, за колите и представителни дрехи??????????????
Това на какво прилича? Има Такъв Клозеm в България.