Бебетата, родени от майки с COVID-19, се изследват преди ваксинация

Световни експерти препоръчват бременните жени да се ваксинират
23 апр 2021 21:44, Ния Христова
15
Бебетата, родени от майки с COVID-19, се изследват преди ваксинация
Снимка: Pixabay
"Деца, които са родени от майки с положителен PCR, трябва да бъдат изследвани, преди да се ваксинират". Това каза в ефира на bTV д-р Борислав Дангъров, завеждащ неонатологичното отделение. 
 
"Ваксините, които правим в родилния дом, са две - първата се прави в първите 24 часа за профилактика на хепатит Б, а втората след 48 часа - БЦЖ ваксина за профилактика на туберколоза", припомни лекарят. 
 
"100% от тестовете, които правим в нашата болница са отрицателни", каза още той. 
 
"Асоциацията по неонатология препоръчва такива деца да бъдат извикани между 8 и 14 ден и да се взема втори PCR тест или антигенен тест. Тези деца не се ваксинират и подлежат на допълнително изследване", обясни д-р Борислав Дангъров. 
 
Коронавирусът е непозната инфекция и никой не може да каже със сигурност какво би се случило, ако едно дете се ваксинира със задължителните ваксини в родитлното отделение и е болно от коронавирус, допълни той. 
 
"При първата вълна на коронавируса родилките идваха без симптоми или със скромна симптоматика, просто с положителни PCR тестове", обясни д-р Дангъров. 
 
"Техните бебета се раждаха здрави с нормална адаптация, ние ги приемахме като нормални здрави бебета и наблюдението над тях се продължаваше от личните лекари", посочи той. 
 
"При третата вълна голяма част от бременните с положителни тестове са със симптоми - температура, отпадналост, болки в мускулите, някои от тях са с различна по степен дихателна недостатъчност. В много висок процент бебетата родени от такива майки адаптацията е затруднена. Те имат нужда от различна по обем неонатална интензивна терапия като кислородотерапия в първите часове, за да се адаптира бебето, прилагат се антибиотици", обясни още лекарят. 
 
От думите му стана ясно, че друга част от тях много трудно се захранват. 
 
"COVID-19 е ново заболяване, тепърва го наблюдаваме и правим изводи. Протичането може да бъде внезапно бързо и неочаквано и тогава не може да се каже, че някой е закъснял с насочването или постъпването в болница. Над 99% от случаите при бременни жени са добре наблюдавани и лекувани", посоч доц. д-р Петя Андреева, която е акушер-генеколог. 
 
"Световните препоръки при бременните жени са в положителна посока, съветват се да бъдат ваксинирани. Това е необходимо първо за тяхното спокойствие и второ за преминаването на антитела към плода. Над 94 000 жени в света вече са се ваксинирали без никакви странични ефекти", отбеляза акушер-генекологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Ваксинирайте бъдещите татковци точно преди еякулацията.
2
2
 
5
 
! Отговори
чудя се преди 2 години
Все още не мога да разбера ,защо новородените се ваксинират за хепатит Б, за който се знае ,че се предава чрез секс и по кръвен път.Едно здраво новородено дете секс ли ще прави, ще се боцка със дрога от съмнителна игла,или ще му преливат непроверена кръвна плазма, та това да го поставя в риск от заразяване със хепатит Б?При това,първата до 24 часа след раждането!!! ,ваксина е за хепатит Б
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***....не се ваксинирайте!