ГЕРБ пита КС за мораториума в понеделник

Според партията решението на НС противоречи на Конституцията
Обновена: 23 апр 2021 20:33 | 23 апр 2021 19:33, Веселина Йорданова
80
ГЕРБ пита КС за мораториума в понеделник
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ ще иска от Конституционния съд тълкувателно решение за мораториума, приет от Народното събрание, с искане той да бъде обявен за противоконституционен.

Ще питаме КС допустимо ли е с решение Народното събрание да отнема и ограничава правомощия на Министерския съвет и други държавни органи, съобщи на извънреден брифинг председателят на ПГ Десислава Атанасова.

Още по темата
Това ще стане още в понеделник сутринта.

От партията считат, че решението на депутатите рязко противоречи на Конституцията, нарушавайки принципа на правовата държава и разделението на властите.

С него се нарушава дейността на МС, но и на всеки държавен орган, спират се назначенията на всеки един държавен служител, независимо на какво ниво, даде пример вицепремиерът в оставка Екатерина Захариева.

На брифинга стана ясно още, че партията ще поиска оставката на Мая Манолова като председател на комисията за ревизията, заради "тежка неадекватност и невъзможност да си изпълнява задълженията. Поводът е посещението й в "Булгартрансгаз" днес. За това ГЕРБ не са били уведомени и смятат, че тя готви "цирк като Костинброд".

"Интересно е дали тази комисия ще прави проверка или ще разпространява информация. Такава информация се предоставя по официален ред, заверена с подпис и печат от дружеството. Това предвижда законът", коментира енергийният министър в оставка Теменужка Петкова.

Тя определи акта на Манолова днес като "вероломно нахлуване" в едно държавно дружество. "Не подобава на един народен представител да се държи така", коминтира Теменужка Петкова.

Манолова и още четирима от членовете на комисията посетиха управлението на дружеството, за да проверят дали ще получат в срок и в електронен вариант изисканите документи по изпълнението на проекта.

След среща с изпълнителния директор на дружеството Владимир Малинов и принципала - министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова, стана ясно, че срокът - до понеделник, може и да не бъде спазен, а Манолова и заместник-председателят на комисията - Георги Георгиев от партия "Има такъв народ", изразиха възмущение.

Проектът "Турски поток" и дейността на "Булгартрансгаз" са сред 9-те приоритетни области, които Комисията по ревизия ще проверява по сигнали за нарушения.


               

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ и ВМРО са най-долмите хора,които някога сте виждали и ще видите друг път. Не мога да повярвам.,че изобщо съществуват такива хора. Вие сте срам за Българския народ.Заради вас никой не ни харесва.Съсипахре всичко Българско.
19
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберски калинки, не мислете, а изпълнявайте законите, приети от Народното събрание.Карабас Барабас ги пратил да правят пресконференция с Илияна Гербеновска и други такива.Пречат на Карабас Барабас да разиграва за последно куклите из държавата.
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Непротивоконституционствувателствувайте!
17
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма друг начин да спреш крадците от ГЕРБ и ВМРО.Като са в оставка,защо съсипват Българската икономика и се опитват да унищожат всички бедни хора.Вдигнаха газта ,сга искат и парното,искат и тока.Цените вдигнаха до небесата.Да гладуване ли искат.
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали с мораториум на Народното събрание се разрешаваше и забраняваше строежа на АЕЦ Белене и Теменужка Петкова се оправдаваше с мораториума за спирането на конкурсите за АЕЦ Белене, след това искаше Народното събрание да свали мораториума, за да може Министерски съвет и Теменужка Петкова да започне пак конкурсите.Значи може.
15
5
 
3
 
! Отговори
flakonety77 преди 3 години
Абе анонимен ти на фъндък при Б.Б. -Герб ли си??Щото Ние не сме и сме гладни.Дори и като РАБОТИМ.Трудна се избива чивия с 2000лв.заплатаТи сигуно си нагоре??
14
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да не се размирише сериозно от тия проверки!Че тъмната буца лой от село Банкя ще вземе да вдигне кръвно.
13
3
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТО ПА Е ЕДИН КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД!!!4 СЪДИИ СА ПОДЧИНЕНИ НА ПАРЛАМЕНТА4 СЪДИИ НА ПРЕЗИДЕНТАИ 4 СЪДИИ СА НЕУТРАЛНИ, НО И ДА ВЗИМАТ ПРАВИЛНИ РЕШЕНИЯ САМО С 4 ГЛАСА НЕ СТАВА!--------------------НАЙ-ВЕРОЯТНО КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ЩЕ ОТСЪДИ СРЕЩУ ГЕРБ :D ТЕ ВЕЧЕ НЕ СА НА ВЛАСТ И ВРЪЩАНЕ НЯМА ;D
12
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да има монаториум. От ГЕРБ и ВМРО се опитват да унищожат България.Какво искат да излезем с оръжие за да спрем грабежа.Тези дами от ГЕРБ са за разстрел.Абсолютни крадци ,обирджии.От началото на тази седмица откраднаха няколко милярда.Вдигнаха цената на газта,на парното искат. Не се ли наядохте.
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СБОГОМ МИСИРКИКаза мисирката.
10
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май затворът зове гербавите престъпници?Паника в колонията калинки ли усещам?
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнтиКомунистГлупости, ама гигантски!
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Усещам брилянтната правна мисъл на Белия хакер Барни Ръбъл! Направо ще съсипе опозицията от джуркане!
7
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какъв е този парламент когато няма правителство? Докога ще ги чакаме тия, какво ограничение на правомощия какви пет лева? Ограничения на правомощията на кого? Ако смятат да управляват какво, ще се ограничат сами, така ли? Аз смятам че те ограничават бъдещо правителство като нямат предвид себе си. Тогава? Какво правят тия там изобщо?Да изчезват по - бързо от парламента. Нови избори, веднага!
6
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 2013 беше същото, тогава БСП, ДПС и Волен и пак всички бяха в хор срещу ГЕРБ. Сега чалгари и други подобни по същия кремълски сценарий пак плюят ГЕРБ и после фигуранта ще назначи руските шпионинза министри. Има такъв народ.
5
2
 
14
 
! Отговори
Българският преди 3 години
Данъкоплатец има право да знае за какво и колко плаща.Кое е неконституционно?
4
8
 
10
 
! Отговори
СБОГОМ МИСИРКИ преди 3 години
Вие какво правите в парламента ГЕРБ, ИЗЧЕЗВАЙТЕ МУТРИ И *** СБОГОМ!
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошо Седларов, лошо
2
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде руските ботове скачайте с коментарите от по 3 думи и по много. Дългата ръка на Русия се усеща и в България. Русия подкрепя Радев, а той стои в основата на всички протести и малки партийки еднодневки, които застават срещу законно избрани депутати от мнозинството . С подмолни действия и преврат се опитват да подменят вота на хората и в един момент ще се окажем с президент комунист и правителство на малцинството от комунистическата партия.
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
........ няма вече джипове, джетове