Как ще изглеждa България след 20 години, ако се направят реформи?

Коментар по темата на Саша Безуханова от коалицията "За зелен рестарт"
23 апр 2021 12:18, Ния Христова
67
Българският План за възстановяване и устойчивост предизвика редица дискусии в последните дни. Партиите в НС настояха премиерът в оставка Бойко Борисов да го представи пред депутатите, но това така и не се случи. Надигат се все повече гласове, които настояват за промени в Плана.
 
"Той е част от програма на Европа, която се нарича "Следваща генерация" и е свързан с допълнителен бюджет в размер на 750 млрд. евро, който да подкрепи не просто възстановяването, а трансформацията на икономиките в посока дигитализация, иновативност и екологичност. Европа има много стриктни изисквания какви задачи трябва да изпълни този план". Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR Саша Безуханова, която е основател на Move.bg и част от коалицията "За зелен рестарт".
 
"Преди близо година създадохме безпрецедентна коалиция, която събира иновативни предприемачи и експерти с учените и хората, които работят по екологично развитие. В рамките на 5 становища до правителството сме дали сериозни препоръки - над 55. Но Планът на България не е удовлетворителен и настояваме да бъде доразвит и преработен", обясни тя.
 
Според нея целите са две - едната е владеенето на инструментариума на бъдещето - дигитална грамотност, а другата е държавите да се подготвят с изпреварващи мерки.
 
"България в момента е сред скромните новатори - едва 29% от българите имат базови дигитални умения. В този вариант на Плана няма никакви мерки, които да изведат България от ролята на най-бедна и най-изоставаща. В рамките на коалицията "За зелен рестарт" ни се иска да станем център на иновативно развитие и държава със защитена природа", посочи Безуханова.
 
Тя показа "Учебник по бъдеща история на България", в който в рамките на 7 урока се представят смели реформи. Разказват как България би изглеждала през следващите 20-30 години, ако днес се направят необходимите реформи.
 
Едно от предложенията им е свързано със създаването на инструмент за подкрепа на стартиращите компании. Над 60% от българските стартъпи развиват технологии, които са принос в световното развитие. Повечето от половина твърдят, че създават социален продукт. От друга страна, едва 16% от българската икономика има експортен потенциал, стана ясно още от думите й.
 
Безуханова се обяви за работещо правителство сега и изрази надежда партиите в парламента да намерят формула, за да бъде съставено такова. "По-неблагоприятният вариант би бил да се създаде временен кабинет", смята тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще изглежда като санирана панелка. Как ще изглежда една кола ако само я кърпиш, кърпиш, кърпиш и кърпиш Не е ли по-хубаво да смениш колата и жената дори с по- млада. И тъй и с евроколата и еврожените, трябва да ги заменим с руски коли и руски жени.
4
1
 
6
 
! Отговори
Повече преди 2 години
от 30 години рвформи няма - по-лошо приемат се закони, които да досмачкат обикновения гражданин-след 20 години държава няма да има, колкото и още да го осъзнавате!
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МУЗИКАНТИ, АКТЬОРИ И ЦИРКОВИ АРТИСТИ НЕ МОГАТ ДА УПРАВЛЯВАТЛИПСВА ИМ КРЪВОЖАДНИЯ, ЕГОСТИЧЕН ХАРАКТЕР НУЖЕН ЗА ТАКАВА ДЕЙНОСТТАКИВА ХОРА СА С ЛЯВО МИСЛЕНЕ, ВЕГАНИ, ТРАНС, 'ОБИЧАЙ ВРАГА СИ' И ПРОЧЕЕ
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече 32 години рептилите ни лъжат, че като се демократизираме, направим приватизация и реформи, ще цъфнем и ще вържем. 32 години все крадци и мутри се опитват да ни реформират.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
реформи се правят от 30 годинине смея да мисля след още 20 гособено при чалга управлението