За традициите на Лазаровден по съвременен начин

Анелия Милушева и Марина Григорова пред Bulgaria ON AIR
23 апр 2021 12:10, Анисия Иванова
8

В предпоследната събота преди Великден отбелязваме Лазаровден. В българската традиция Лазаровден е празник на нивите, пасищата и горите, но и празник на момичетата, които след като лазаруват могат публично да се момеят, да се обличат и държат така, че да ги харесват ергените, да имат любим и да се омъжват.

Етнологът Анелия Милушева и основателят на My Event Academy - Марина Григорова, разказаха в студиото на "България сутрин" какво още вещаят традициите и обичаите на този ден. Утре в 10:30 ч. в социалните мрежи на My Event Academy ще се проведе онлайн събитие, в което ще разказват подробно за традициите в България.

"На събитието ще има представяне на празника и много други неща. Целим осъвременяване на тази традиция. Да запознаем хората с традиционната култура, с миналите поверия, но да го поднесем по по-съвременен начин", посочи Милушева.

Етнологът обясни, че името идва от библейския Лазар, но тя избягва да говори по свързани с религията теми. По-интересна ѝ е другата част на народната култура.

"Лазаровден е един момински празник, пролетен. На този ден момичета преминават в нов социален статус. Показват, че са готови за задомяване. Те са в най-красивите си премени. От този момент влизат в живота като жени. Преди това не са носили накити. Показват колко са красиви, за да ги харесат ергените", каза още Анелия Милушева и добави, че събитието им не е урок, а опитват да бъде диалог.

"Отворено е събитието. Всеки, който има интерес към българските традиции и обичаи, е поканен. Пренасяме традициите от миналото в днешни дни. Ще бъде много интересно", отбеляза Марина Григорова пред Bulgaria ON AIR.

Oснователят на My Event Academy посочи, че имат поредица от събития до края на годината, които обхващат различните сезони. Вълшебството от миналото се пренася в наши дни. Всеки може да ни намери и да се запише при нас, каза Григорова.


8
Още от Общество
Готово ли е бебето за стол за хранене
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
Продължение на № 4 преди 2 седмици
и ще учи на лазарски песни онези момичета, на които предстои да лазаруват.
Седенкарският период е започвал от Голяма Богородица, която в миналото се е чествала в края на август (28 август). Тогава ритуално е бил запалван първият за сезона седенкарски огън, а девойките са увивали около талията си "влачещи се" растения, с пожеланието както се влачат тези вейки, така да се влачат и ергените след тях. През лятото седенки не се правят.
Годежите и сватбите са били правени през седенкарския период.
3
2
 
3
 
! Отговори
В старо време,когато преди 2 седмици
традициите строго се спазват, момичето е имало право да ходи с лазарките едва след като вече се е омъжила по-голямата девойка в семейството.
Считало се е, че не е прилично момиче да се замоми преди да е навършило 15 г.
Има връзка между понятията "лазаруване" и "стара мома". Според традиционните понятия "стара мома" се нарича не онази, която е стара по възраст, а тази, която не се е омъжила през първата зима след като е била лазарка. Тя ще преживее втори седенкарски период като неомъжена и ще учи
2
1
 
3
 
! Отговори
Хей, академички! преди 2 седмици
Традиционните лазарки не се обличат "в най-красивите си премени", а се обличат като булки и носят невестински накити, с които им е услужила тяхната майка или друга омъжена жена от семейството. След този ден тези момичета могат вече да ходят на седенки и да играят хоро заедно с другите моми за омъжване - това означава, че вече могат да се задомят.
Замомялото се момиче се облича по-кокетно от подевка (още незамомяла се пубертетка) и носят момински украшения, които са различни от невестинските.
1
1
 
1
 
! Отговори
Традиция преди 2 седмици
Какви традиции какви 5 лева след като в днешно време момчета ходят на лазарки и жени се преобличат на кукери.