Проф. Витанов: 25 юли - реалистична дата за групов имунитет

Дифузното разпространение на вируса в страната е спряло
24 апр 2021 09:41, Елка Василева
59
Проф. Витанов: 25 юли - реалистична дата за групов имунитет
Кадър: БНТ

При условие, че ваксинацията върви, както сега - по 20 000 на ден, датата 25 юли 2021 г. е съвсем реална за постигане на колективен имунитет у нас, това заяви математикът от Института по механика на БАН проф. Николай Витанов пред БНТ.

Той отбеляза, че дифузното разпространение на вируса в страната е спряло. Има само 4 от 28 области в България, където все още "мъждука", но е на път да спре и там.

Още по темата

Базовото репродуктивно число вчера беше 0,77, днес е 0,82 - доста под 1, което означава, че заразата се свива, случаите намаляват и здравната система се облекчава. Активните случаи са 55 000. Под 2000 случаи на ден се регистрират вече, като целта е да паднат под 500, за да излезем от турбулентния сценарий. Смъртността е висока, но намалява, като се очаква да падне под 100 на ден, посочи математикът.

Витанов увери, че с масова ваксинация ни чака спокоен летен сезон. Щитът нараства с 4% на ден със сегашния темп на ваксинация.

Математикът уточни, че ако хората започнат да се ваксинират масово, спокойно можем да говорим за изграждане на групов имунитет един месец по-рано. Той обясни, че има достатъчно лични лекари, които могат да поставят ваксини и при условие, че ваксините са тук и има желаещи, тогава вторият вариант, който е оптимистичен, може да стане реалистичен.

Витанов предупреди, че отслабването на мерките трябва да се прави внимателно, за да не обърнем тенденцията в момента. Тръгването нагоре на случаите може да бъде спряно с масова ваксинация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде първо да обясни какво значи "колективен имунитет" и дали трябва да се вълнуваме за него.В Израел продължава да си има по педесетина заразени на ден и над сто починали за последния месец. Това е при процент на ваксинация какъвто в България никога няма да бъде дори доближен. И болестта пак не е изчезнала. Освен това е ясно, че през лятото ще има много по-малко заразени. Това ще стане и без ваксини или някакви усилия от щаба.
41
1
 
1
 
! Отговори
Голяма завист, ей преди 2 години
човека ви каза, че освобождава мястото и му личи, че го освобождава с радост, защото отговорността е голяма. А щом го държаха 14 месеца, значи не е сбъркал нито веднъж. Ами хайде де, заемете го мястото. Нали много знаете. Или знаете само да лаете по тези, които могат?
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професор кажи ми числата от тотото бря
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този кокозел бетер Влайчо за тотото някаква прогноза евентуално.Интересно ако някой лекар започне да прави сложни математически формули как ли биха изглеждали?
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква точна дата... Или просто се очаква следващото правителство да не поддържа циpка с пландемията и сега бързат да ни кажат, че ако изчезне вируса то ще е само и единствено заради груповия имунитет, а не щото цялата работа е била силно преувеличена?
37
1
 
3
 
! Отговори
?? преди 3 години
В медицината у нас е изключително важно мнението на шамана математик.
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знам я тази птица. Но знам и друга птица, дето повтаря каквото чуе без да мисли. То и да се опитва да мисли какво ще направи с това мозъче?
35
1
 
3
 
! Отговори
До по долния преди 3 години
Нали знаеш вица за оная птица дето мислила и накрая се гътнала от много мислене.
34
1
 
6
 
! Отговори
До в Индия преди 3 години
След една цяла година и след опустошително фиаско в Америка и в Европа вируса най сетне стигна до милиардна Индия, която иначе е съседка на Китай от където тръгна но чак сега стигна щото тия ваксини трябва да стигнат до всяка точка на земното кълбо понеже явно плоско е то.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля си че малък процент умрели спрямо заразени е лоша новина. Значи че смъртните случаи ще се увеличават. Логично е вълната на смъртните случаи да следва вълната на заразените със закъснение. И обратно, голям процент смъртни случаи спрямо заразени означава че скоростта на заразяване спада. Или не е така?
32
0
 
3
 
! Отговори
ОК преди 3 години
Ние имаме рожден ден на лято и ще почерпим ако е живот и здраве. Махнете маските че е бая зад ушно.
31
1
 
3
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Супер, Витанка, обаче го казваш сега сякаш ти и смешният ви щаб имате някаква заслуга за това .
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Групов имунитет на марта с сряда...то ако имаше такова нещо и грип и други вируси нямаше да има...!!!
29
0
 
2
 
! Отговори
Край преди 3 години
До 34 - да бе верно гледайте. Барем е по-смислено от на пророк Витанов прозренията.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Индия 347 хиляди заразени за денонощието! Над 2,600 умрели за денонощието!! Не знам дали е за смях. Сега ги гледах по ББС. Когато казват "Да" клатят глава настрани, като нас и като турците. Интересно?
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за групов секс (кекс) кога е датата? Ще се записваме ли?
26
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пожелавам на Невярващите че има вирусда се ЗАРАЗЯТ
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** са толкова нагли че смеят да правятр критичен коментар
24
1
 
4
 
! Отговори
Поздравления нали: преди 3 години
Това е единствения случай в историята когато истината за определени исторически събития излиза с 30 години закъснение от нормалните 50 ... чудя се кой ли може да бъде отличен за това дълбоко криене на фактите и обстоятелствата довели до Холокост 2.0 над българите. Дали не са момчетата от Ленгли надявайки се, че този "дивашки и варварски народ най-накрая ще бъде пречупен, претопен, разгромен, а тяхната страна и родина ще бъде разпродадена на безценица" Nice try!
23
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото по-бързо изгоним вируса на математици и медицински шамани от Бг,толкова по- добре.