От фермата до магазина цената на яйцата скача с над 50%

Тази година трапезата на Великден ще е по-скъпа
50
От фермата до магазина цената на яйцата скача с над 50%
Снимка: Pixabay

Колко ще ни струва празничната трапеза за Великден? Кръстинка Кръстева от Враца не смята, че трапезата ще излезе много по-скъпа от тази през миналата година. Купила яйца, за които платила само по 18 стотинки бройката.

Заради двойно по-скъпите фуражи през тази година производствената стойност е скочила двойно. От производителя да магазина цената на яйцето пък скача с над 50%.

„То отива първо в търговец на едро. Говорим за такъв, който снабдява малки или средни магазини в населените места. Втората ръка е вече самият магазин. Там 50% напълно е възможно да бъдат сложени като цена върху нашата цена”, обясни д-р Вичо Вичев, прокурист на птицеферма в Козлодуй, пред Нова телевизия.

„От производителя до търговеца всяка работна ръка оскъпява продукта. През колко доставчици ще мине, толкова по-голяма ще е надценката. Сега другият момент е, че за празниците всичко скача”, каза Петя Узунава, управител на магазин във Враца.

Сериозен дъмпинг на българските яйца обаче правят вносните от Полша, но те далеч не са по-качествени от българските. Там Великден е по-рано и цялата нереализирана продукция идва у нас.  Затова е препоръчително потребителите да обръщат особено внимание на произхода. Друг е въпросът, че българският потребител е доста скептичен към истинността на опаковката.

Според специалистите човек може лесно да се ориентира по маркировката на самото яйце. Още повече, че и за качествен козунак са нужни качествени съставки.

Това е основното правило в една от шуменските пекарна. Там произвеждат различни видове козунаци – с мармалад, стафиди, локум. Производството отнема близо 4 часа. Готови смеси не се ползват, а почти целият процес е ръчен.

Нещо, което допълнително оскъпява продукта, но, според пекарите подобрява вкуса.

Агнешкото също е поскъпнало. Голяма част от хората обаче са категорични, че търсят и купуват само българско месо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: яйцавеликденагнешко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
чесан преди 2 години
Друго си беше при сациализма влизаш в магазина и няма яйца, няма олио, няма месо евентуално хляб само "заводски" и ти излиза евтино
36
1
 
1
 
! Отговори
Как бе преди 2 години
Нали търговците ни обясняват по форумите как цените скачали заради поскъпването на газта, кризата в Суецкия канал, "хиперинфлация", колонизацията на Марс и т.н. Пък то каква била работата. Див капитализъм.
35
1
 
2
 
! Отговори
Млякото преди 2 години
Продажната цена на млякото в магазина е 4 пъти по-висока от изкупната.Изкупната цена на гроздето е около 50 ст. за килограм, 0,7 лтр. вино под 3 лева няма.50 % надценка на яйцата си е едно нищо.
34
1
 
1
 
! Отговори
Мхъм... преди 2 години
До циникНяма как слънчогледа да бъде над 950 лв./тон , а слънчогледовото масло-1,20 лв.Не пишете глупости.
33
2
 
3
 
! Отговори
гост преди 2 години
До Жалко, но факт няма как да ви продават нещо качествено на по-ниска цена от тази в магазина,един малък призводител има много по-големи разходи,ако е производител на яайца примерно фуража едно е да го купуваш на едро и без ддс,друго е на дребно с ддс ,хората са го казали "хубавите и евтините неща се продават в различни магазини "
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-хубаво е да имаш село, баба която да гледа кокошки и животни и да имате яйца - домашни.Имах това Щастие!
31
1
 
6
 
! Отговори
До 31 преди 2 години
А ти ще тръгнеш ли за една-две кори яйца да ходиш по селата да търсиш ? Само за гориво сигурно ще изхарчиш повече, а да не говорим за изгубеното време !
30
4
 
4
 
! Отговори
Е то преди 2 години
Това е нормална надценка, търговците също трябва да печелят ! Лошото е, когато процентите станат трицифрени !
29
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Жалко, но фактДомашно отгледаната стока е много по-вкусна и качествена от тази която е в магазина. Няма как да ти я даде някой на поовин цена, при положение че струва повече отколкото в магазина. Все едно да идеш при златаря и да му искаш злато на цената на сребро. Пак се раздвай че хората които произвеждат и вадят на пазара, не ти искат по висока цена от тази в магазина. Пък като си недоволен - отивай в магазина и купувай пластмасите и яж там.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами търсете яйца от бабите на село така трябва след като в САЩ можеш да ди купиш нещо от производителя за какво у нас трябва да има хиляда посредници
27
1
 
7
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 2 години
Обаче най ми изпълва душата , като отида на пазара и някой производител ми поиска цена като тази на магазина ( доста често дори по-скъпо) . Що тъй за 20 години нивгиш не видях частник да кажа ей ви ябълки/домати/картофи от моята градина на половин цена?
26
3
 
11
 
! Отговори
солено преди 2 години
Яйцата са скъпи велигденски по 15-20ст. евтинете по 30 ст. свършиха когато замеряха НС и герба на НРБ яжте и *** риба и връщайте подаръка от 50 лв.
25
0
 
8
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 2 години
Все пак има селекция и сортиране по размер, маркиране, опаковане, хладилно складиране и транспортиране, също и файда за прекупвача. Все пак той без пари ли да работи?
24
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КоеНе обвинявай несправедливо Българският Президент г - н Румен Радев, гербаджийски ***!
23
11
 
12
 
! Отговори
Кое преди 2 години
ви е скъпо? Като е скъпо марш на село - двор,кокошчици ,градинка, цял ден превивай гръб ,за да ви е евтино! 30 броя в кауфланд,размер"М" - 4,25лв.,това прави близо 14ст.брой. при около и над 2000 лв средна заплата в София, а за тези със залповете на "Аврора"в главите си ще припомня -10ст за брой при близо 200 лв 87-88г. Има ли разлика? Било лошо в ЕС и при Баце?! Руменовците( Гечев и Радев) ще ни припомнят къдезимува раците.
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаете ли , че журналистите взимат огромни заплати ? Тези които взимат яйцата от птицефермата , после ги доставят в магазина и ги продават на клиента полагат труд . Какъв труд полагат журналистите .
21
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз не знам що плащате луди пари в магазина, вмесато да си ги купите от фермата в Полша или Дания.
20
3
 
8
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Така е сатанисти и неверници печелят на гърба на вярващите.
19
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой задава ли си въпроса защо нямате контрол върху цените. Защо няма закон и за надценката. Всеки си слага надценка каквато му харесва. Тук в бялата държава надценката на хранителните продукти е до 10 % над тези проценти търговците подлежат на солени глоби.Глобите започват от 5000 евро до 20 000 евро. Ако им харесват глобите да вдигат надценката. А при вас куче влачи рейс. Каквито управниците и народа такива и търговците.
18
6
 
12
 
! Отговори
бай Спиро преди 2 години
А вие какво очаквате - някой от фермата да ви ги достави, свари и боядиса безплатно ?!? Само за информация - от тези 50%, 20 са ДДС, а се плаща и 10% КПО...