Медиацията - метод за управление на конфликти

Д-р Десислава Каменова: Изполва се основно при семейни спорове
26 апр 2021 15:55, Анисия Иванова
13

"Медиацията и невербалната комуникация" – така се казва новата книга на д-р Десислава Каменова. Книгата е опит да бъде представена по един достъпен и интересен начин темата за медиацията и как езикът на тялото влияе на процедурата. Умеем ли да разпознаваме и разчитаме символите на невербалното в поведението на хората, как си служим с езика на тялото и каква невербална комуникация наблюдаваме в парламента от началото на 45-ото Народно събрание?

Комуникацията е едно цяло, неделима част от думи и невербално поведение. Можем да говорим за първо впечатление, което е в рамките на първите 2 до 6 мин. Тогава си съставяме мнение дали можем да вярваме на даден човек, след това е много важно какво говорим. Това каза за "България сутрин" адвокат Десислава Каменова.

По думите ѝ за конфликтите може да се мисли като за нещо положително, защото ни карат да променяме средата около себе си и да евоюлираме.

"Могат да се появят при разминаване на цели, спор за ресурс или разминаване на мнения", подчерта тя за Bulgaria ON AIR.

От думите ѝ стана ясно, че медиацията се използва основно при семейни спорове.

"Предпочита се и за режим на родителски взаимоотношения, когато партньорите не могат да работят в екип. Медиацията е неприложима при много остри конфликти, не може да се прилага при казуси, касаещи принципи, религия", обясни д-р Десислава Каменова.

Според нея е нужно медиаторът да е неутрален, да спазва минимум стандарт на поведение и да внася баланс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да се прилага при спорове между нормално мислещи трезви хора. *** на тях и без медиация им се получава.За съжаление, срещу пиян винкел, дето едвам вижда само един "език" на тялото помага.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стрелба от упор - метод за общуване с тъщата..
1
0
 
7
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Трудно е да се осигурят достатъчно подготвени медиатори - Духовна академия "Кеворкян" е с ограничен капацитет и не може да подготви голям брой кадри за кратко време.