Доц. Кунчев: Стигнем ли 75% ваксинирани, хвърляме маските

Ще се върнем към нормалния живот, вярва експертът
27 апр 2021 12:54, Красимир Ангелов
180
Доц. Кунчев: Стигнем ли 75% ваксинирани, хвърляме маските
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заветната цел пред държавите в борбата срещу COVID-19 e постигането на 70-75% ваксинирани, към което се стреми и България, заяви  главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Количествата ваксини, които получаваме през месец май, ще бъдат два пъти по-големи в сравнение с април, а през юни са четири пъти по-големи. Това ни дава възможност вече да решим проблемите с количеството и да се насочим към другия проблем, който е желанието за имунизация, посочи експертът.

Още по темата
"Ще хвърлим маските, ще паднат ограничителните мерки и ще се върнем към нормалния начин на живот", увери държавният здравен инспектор по време на традиционната пресконференция по повод Европейската имунизационна седмица.

Кунчев припомни, че след отпадането на ограниченията за ваксината на „Джонсън и Джонсън“ тя ще влезе в употреба, но страната ни чака и втората доставка, тъй като засега количествата са малки.

"Искаме да използваме предимството на тази ваксина, че е еднодозова и да я насочим към контингенти, при които е необходим по-бърз ефект. За момента това е туристическата индустрия. Искаме да уверим всеки, който иска да почива в България, че той ще бъде в една безопасна среда. Заявилите интерес от тази индустрия са 80 хил. души, ние сме в състояние да ги обхванем. При добра организация можем да правим над 20 хил. имунизации дневно", увери доц. Кунчев, цитиран от БГНЕС.

Според него веднага щом страната ни обезпечи всички необходими количества за населението, трябва да помогне на сънародниците ни зад граница.

Пред участниците в дискусията доц. Кунчев подчерта, че заради интерференцията между различните вируси, миналият зимен сезон се е стигнало до безпрецедентна ситуация, в която на практика е нямало грипна епидемия, а мерките и масовото използване на лични предпазни средства са довели до безпрецедентен спад при заразните заболявания като коклюш, морбили, хепатит, менингит.

"Дано да успеем да запазим тези навици за по-нататък, за да държим ниско ниво на заболеваемост от различни заразни болести", посочи още доц. Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пък Фазер в Израел не спутникова малария, ами моите съболезнования направо
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пък Сатанишев воюва 3 дена с химичките, щото европейския съюз "печелили от това"
116
0
 
25
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Кунчев, само ти остана от целата банда , дето искаше да мрем яко ! Аре, разкарай се !
115
2
 
24
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Кунчо ти си най- противния от всички. Личи ти, че си се налапал с пари от тази измама.Ние ще те помним, завинаги!
114
1
 
1
 
! Отговори
me преди 2 години
С пък Сатанишев много мрази химичките, и затвори химията за тях, като остави няколко ***, да си фалшифицират Спутника, ама тая ваксина Спутник парадоксално, хем прави колове лечение в Америка, хем към Фазер, оригинална путинска наука на карадеенто
113
1
 
20
 
! Отговори
нюрнберг преди 2 години
този *** трябва да бъде съден и осъден на доживотен затвор, като реди това се ваксинира цялото му безполезно родово семе
112
0
 
21
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Кунчев, яко ти сай опекъл мозъкът във фурната!;))) Ако достигнем 75% ваксинирани, наистина ще хвърлим маските, защото вече нема да са ни нужни, сите ша сме по гробищата, ку има кой и д ани закопай, де;))) Гледай Израел! Имаше едни пичета във Фейсът, руси, млади, репчиха се на батко, колко велик бил ***-Ел;))) Племето, никога не е било велико! Давид успя да го пооправи малко, белким замясат на хора и толкова;)))
111
1
 
28
 
! Отговори
правете Добро преди 2 години
аз съм от другите 25% Тоя театър трябва да се забрани. Пландемията е мор за телата ни, но здравият Дух не го лови нищо затова борбата трябва да бъде за ИСТИНАТА
110
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доцентът явно не е чел статията за ваксината на Пфайзер, която докарала миокардит на десетки израелтяни. Не знам по какво е доцент, обаче не е полагал Хипкратовата клетва, защото там се споменава,че не бива да навреждаш на пациента. Та Кунчо, кой ще поеме отговорност, защо призоваваш за употреба на недоказани съставки, които вредят. Ти не си за затвора, ти си за бесилката, бе
109
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този псих_пат-когато и да гризне дървото, ще му е късно... Този "прозорец на Овертон" си го заврете у.....
108
1
 
8
 
! Отговори
Handel преди 2 години
До Бай ПешоТова просто са новите указания на тиkвоча за наближаващите извънредни избори. Другия *** оня ден обеща до септември да се унищожи вируса с огнехвъргачки. Само трябва пак да гласуваме за тиkвоча.
107
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗА МЕН е невежество да се отричат всички ваксини,изпитани от човечеството в годините-едра шарка,детски паралич..НОВИТЕ КОВИД ваксини СА НЕИЗПИТАНИ И НЕ СЕ ЗНАЕ КАКВО ЩЕ СТАНЕ СЛЕД ТЯХНАТА УПОТРЕБА СЛЕД ГОДИНИ,особено РНК.
106
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човек да не излезе за кафенце и вие ще се избиете :)) Кунчев е плебеи на Боко, к'во толкова се пените, ши кажиш, че от това ви зависи животеца :)))
105
7
 
24
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
И за какво да се достигат 75% ваксинирани, след като 75% вече са го изкарали и имат антитела???Изхвърлете по-добре Кунчев и всички такива.Че маските трябваше да се изхжърлят отдавна е ясно, защото дори за неспециалист е ясно че затрудняват дишането, намаляват кислорода, и повишават СО2 , причинявайки намалена имунна система.
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЯ помисли кой ще е на бунището,умнико!
103
3
 
10
 
! Отговори
@ преди 2 години
Смотаняците ще хвърлят маски и ще е връщат. Аз не съм си купувал маска и не съм спирал да си живея нормално.
102
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре теб да изхвърлим, Кунчев. Ще те съдим за престъпления срещу човечеството заради вакинацията. Няма да ти се размине.
101
0
 
14
 
! Отговори
.!. преди 2 години
Значи ето това се казва НЕУК и НЕЗНАЕЩ човек! Само за парлама така да кажа, че вече има 3 мутации на тоз вирус дето НЕ се влияят от ваксините дето са сега в момента! Та за коя ваксина ми говори кунчев!? И за какви проценти с коя ваксина става на въпрос тука!?
100
0
 
16
 
! Отговори
брадат козел преди 2 години
брадат лъжец
99
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименВирусът го изпуснаха американците.