Доц. Кунчев: Стигнем ли 75% ваксинирани, хвърляме маските

Ще се върнем към нормалния живот, вярва експертът
27 апр 2021 12:54, Красимир Ангелов
180
Доц. Кунчев: Стигнем ли 75% ваксинирани, хвърляме маските
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заветната цел пред държавите в борбата срещу COVID-19 e постигането на 70-75% ваксинирани, към което се стреми и България, заяви  главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Количествата ваксини, които получаваме през месец май, ще бъдат два пъти по-големи в сравнение с април, а през юни са четири пъти по-големи. Това ни дава възможност вече да решим проблемите с количеството и да се насочим към другия проблем, който е желанието за имунизация, посочи експертът.

Още по темата
"Ще хвърлим маските, ще паднат ограничителните мерки и ще се върнем към нормалния начин на живот", увери държавният здравен инспектор по време на традиционната пресконференция по повод Европейската имунизационна седмица.

Кунчев припомни, че след отпадането на ограниченията за ваксината на „Джонсън и Джонсън“ тя ще влезе в употреба, но страната ни чака и втората доставка, тъй като засега количествата са малки.

"Искаме да използваме предимството на тази ваксина, че е еднодозова и да я насочим към контингенти, при които е необходим по-бърз ефект. За момента това е туристическата индустрия. Искаме да уверим всеки, който иска да почива в България, че той ще бъде в една безопасна среда. Заявилите интерес от тази индустрия са 80 хил. души, ние сме в състояние да ги обхванем. При добра организация можем да правим над 20 хил. имунизации дневно", увери доц. Кунчев, цитиран от БГНЕС.

Според него веднага щом страната ни обезпечи всички необходими количества за населението, трябва да помогне на сънародниците ни зад граница.

Пред участниците в дискусията доц. Кунчев подчерта, че заради интерференцията между различните вируси, миналият зимен сезон се е стигнало до безпрецедентна ситуация, в която на практика е нямало грипна епидемия, а мерките и масовото използване на лични предпазни средства са довели до безпрецедентен спад при заразните заболявания като коклюш, морбили, хепатит, менингит.

"Дано да успеем да запазим тези навици за по-нататък, за да държим ниско ниво на заболеваемост от различни заразни болести", посочи още доц. Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що бе, Кунчев? Що да ги махаме?Тамън свикнахме с тях, нека си ги носим още!Аз сега ако изляза навън без маска се чувствам все едно съм излязъл без гaщи, гол!Тъй че ще си нося маската и ваксина не ми требе!!!
97
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев ,ти ваксинира ли се?
96
1
 
14
 
! Отговори
Бай Пешо преди 2 години
Абре Локумчев, кажи че маските никога няма да ги хвърлите. Защо ли? Защото първо 75% ваксинирани няма да докарате никога. Второ, дори и да докарате, докато стигнете 50%, вече първите ваксинирани ще са направили поне годинка от боцкането....и ще трябва повторение. Да не говорим, че Чичко Бил пуска нови мутации, за които ще трябват нови вакЦини, и т.н. С други думи, маските няма да паднат в близките години. Честито.
95
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 98Това е така, защото вирусът е създаден в лабораториите на ФСБ и ГРУ по нареждане на Путин, за да срине западната икономика.Не случайно и руската ваксина е най-добрата а на руснаците кой знае какво им дават да не се разболяват.Това е биологична война на Путин.
94
0
 
9
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Маймунчев ;) Няма ти мине номера. Явно са казали, колко човешки *** трябва се излъже да се вакса. Хората отдавна са хвърлили маските. Балъмните свършиха,които още ходят с две маски ,ръкавици дори вакснати. Това си е чисто изнудване. За това ще продължват с тези мерки докато добитъка не се осъзнае. Ще се ваксват хората, моля ти се за болест дето заминават старци на по 100 години и други с по три-четири болести. Не мерси видя се колко е страшно.
93
3
 
13
 
! Отговори
Ко речи? преди 2 години
Какво ще хвърлиш бе ***, те и Индийците си мислеха, че са го преборили, а виж кво става. Вече се откриват щамове с десетки мутации не само на основния протеин а и по няколко на шиповия протеин. Какви ваксини? Не само, че вакисните, никой още не знае колко са вредни и какви последици може да имат (освен преките, които виждаме сега директно), а и не е ясно колко ще са ефикасни. Как я мислите? Стадото да го бодете през 6 месеца с нов експериментален коктейл? Менгеле ряпа да яде пред вас.
92
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Гемания полицията арестува по улиците хора които се разхождат без маски!
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
hahaaайде сега
90
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия няма локдаун и строги мерки много преди да се появят ваксините, всичко работи нормално. И дори сега по малко 8% са се ваксинирали, там ваксините са доброволни, и пак са на последните места по процент заразени.
89
1
 
16
 
! Отговори
Ha преди 2 години
Маските вече са хвърлени! На хората им писна от простотиите и лъжите ви! Некомпетентни нищоправещи!
88
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам колко хора желаят да се имунизират, но оня ден имаше 100 човека на опашка през ВМА за ваксиниране. Като цяло хаосът при ваксинирането е голям. Сега разбрах за случай, при който човек е ваксиниран с две дози, а в системата го водят, че е ваксиниран само с една доза на дата, която след втората му доза и не му издават сертификат.
87
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ще хвърлиш бе Кунче, идва Индийския щам - него ваксините не го ловят ... след три месеца ще омажат и сезонния грип с К19 и ще има доживотно боцкане през 6 месеца с разни тромбоцитни коктейли...
86
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мунчев, мислиш ли че никой не забеляза как от 70% днес тихомълком ги вдигна на 75%?На тарикат ли се правиш?
85
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аман от експерти и социолози
84
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Въпрос 73 Видяхме ги смелчаците . Като кихнаха , си изпотрошиха краката от бързане да влизат в болница . Че и търсеха връзки за добрите болници с дообри лекари и оборудване . Дреме им ,че изпозаразиха сумати хора междувременно
83
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НОЩ спаси държавата, спрете да обиждате. Ако миналата година управляваха ИТН и ИМВ сега щеше да има поне милион починали от Ковид. Замислете се!
82
14
 
2
 
! Отговори
Бау преди 2 години
антиваксърите ще го саботират това :(
81
2
 
9
 
! Отговори
гербисто-идиот преди 2 години
Най добре да се задължат хората с белина да се ваксинират, особено герберите
80
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
той трябва да знае, експерт е
79
11
 
1
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 2 години
Те хората може и да не искат, но могат да бъдат задължение. Не може всеки да разбира какво е добро за хората и за партията, затова трябва да му се каже. Да се здължат да се ваксинират с АстраЗенека и така да се реши проблема.