Годишно в България се изхвърлят между 600-700 хил. тона храна

Тези храни могат да отидат в помощ на нуждаещите се
27 апр 2021 20:33, Анисия Иванова
33
Годишно в България се изхвърлят между 600-700 хил. тона храна
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Годишно в България се изхвърлят между 600-700 хил. тона храна, която може да отиде по предназначение към уязвими групи. Това заявиха Елица Николова, главен редактор на "Мениджър" и Гepгaнa Димитpoвa, мениджър корпоративна и социална отговорност в голяма компания у нас, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

От думите на Елица Николова стана ясно, че форумът "Отговорни производители" се организира за трета поредна година, като в него се предвидени три панела.

"Основна тема в първия ще бъде динамиката в сектора и приносът на веригите и производителите към регионалната и националната икономика. Вторият панел ще бъде свързан с оползотворяването на храната и фактът, че най-голям процент храна се изхвърля от българските домакинства. В тази част на форума представители на бизнеса ще дискутират какви са правилните модели бизнесът да дарява повече храна на Българската хранителна банка. В третия панел ще проследим промяната в потребителските тенденции по време на пандемията".

"По отношение на хранителното банкиране трябва да се започне с процеса много преди стоките да постъпят в самите обекти. В нашата компания ние разполагаме със система за управление на наличностите, която обработва значителен обем от данни. По този начин ние поръчваме оптимални количества, които да бъдат доставени в нашите магазини", заяви Димитрова пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Цената на стоките, на които предстои да изтече срокът на годност, се намалява. В момента работим и по проект с Българска хранителна банка да се даряват такъв тип продукти, за да могат те да отиват до нуждаещи се хора", допълни тя.

Според информация от Българската хранителна банка най-малко се даряват свежи продукти.

"По време на пандемията социалните теми станаха все по-важни, както и бизнесът става все по-отговорен. За да функционира по-добре Българската хранителна банка, са необходими нормативни промени“, заяви главният редактор на "Мениджър".

Целия разговор може да видите във видеото.


33
Още от Общество
Готово ли е бебето за стол за хранене
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма нищо по-деградантско от това това да храниш мързели!
19
1
 
3
 
! Отговори
тигъра преди 2 седмици
Няма как.Хладилника ми е препълнен и не мога да планирам кой колко ще изяде за няколко дни.50 грама лепнеща шунка не мога да я планирам.Тя трайността е 3 дни.Икономията е майка на мизерията.Ти планирай,щом не можеш да си позволиш.
18
0
 
4
 
! Отговори
На ресторантите преди 2 седмици
Ги продават
17
0
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 2 седмици
Хаджигенчовците + Бабикяновците колко хиляди яйца опропастиха?
За разстрел сте бе!
Хората пенсионери с 2 яйца днес се наяждат, уродиии!
16
1
 
5
 
! Отговори
Догтор Снагълс преди 2 седмици
мениджър корпоративна и социална отговорност в голяма компания у нас
--------

Някой съмнява ли се, че човек на тази позиция няма да си измисля разни социално значими проблеми, за да си оправдае заплатата?

Между другото, такава измислена длъжност може да има само в държавно предприятие след 12-годишно управление на една партия.
15
0
 
15
 
! Отговори
лека нощ преди 2 седмици
работил съм в кауфланд и била,до последния ден на трайноста на продукта се държат едни цени не намалят стотинка после идва камиона и къде ги карат не знам
14
0
 
9
 
! Отговори
ЕГАТИ преди 2 седмици
не може да се полза това са 100 развалени храни 4 пъти сменени срок з а годност и препакетирани.
13
0
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 седмици
Макар да съм убеден и неразубедим туркофоб ще кажа,че турците в България, заедно с Българите почитат храната и не я изхвърлят. Това е достойно и честно към Майка Природа. Мразя Турция,но съм помагал на турци в беда,така както двама турчина ми помогнаха в изключително тежки за мен момента. Всички знаеха,че мразя Турция. Нямаше никакъв проблем да се разберем в конкретиката на доброто дело. На бойноно поле обаче бих ги заврял на Мохамед в пъделника. Моля да се направи разликата.
12
0
 
8
 
! Отговори
Търговец преди 2 седмици
Понеже съм минавал по този път, нека ви обясня че ми е с пъти по евтино да унищожа, утилизирам храна, от това да е даря. Сърцето ми се къса, но си гледам и сметките! Върху всяка дарена храна плащате данъци и акцизи!
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Трябва да се направят места, където остатъци от храна могат да се оставят. Дали за храна на животни, дали за биоразграждане или за производство на почва, все за нещо ще има приложение. В ЕС само в България всичко се изхвърля в общия ***.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 3
Ми планирай по добре да не мухлясва и лепне.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 6
Не си прав. Супер много хора купуват повече храна, от колкото им е нужна и я изхвърлят като се скапе. Промоции...лакомия...;))
8
0
 
17
 
! Отговори
Венсеремос комради! преди 2 седмици
У дома хладилника е винаги полупразен. Освен яйца , кисело и прясно мляко , някой салам и сготвено ястие , друго няма . Така нищо не се изхвърля.
7
2
 
9
 
! Отговори
мишо бирочето преди 2 седмици
а кво ще кажете да спрете да я продавате три пъти по скъпо от колкото у дойчистаня. и да забраним вноса на неща които можем сами да произвеждаме. какъв е приноса на веригите. той не е принос а относ. десетки милиарди евра годишно изтичат към собствениците на лидъл, алди, дм и т.н. в чиито вериги в дойчистаня цените са в пъти по ниски. спрете монополите. спрете унищожаването на българското земеделие. спрете продажбата на субсидирани стоки!
6
0
 
23
 
! Отговори
НИКОЙ преди 2 седмици
Никой не изхвърля годна храна. Това са измислици.
5
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами на запад събират част от нея сложена в биоразградими пликчета. Кажете ми къде мога да си изхвърля стара или развалена храна? За Студентски град знам,но не може цяла България да ходи до едно място, поради безброй причини.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само пушени риби и телешки суджук няма как да се изхвърлят. За Коледа си купих едно синьо сирене и вече е като суперконцентрат
3
2
 
14
 
! Отговори
тигъра преди 2 седмици
Глупави статистики.Кой изхвърля качествена храна?.Изхвърлям от хладилника, когато почне да лепне и мирише.На кой ще я дадете?
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами може би с тази развалена храна трябва да се хранят фалшивите журналисти.
1
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Храната сиии моа и ша правя с нега кво си искам. РАЗБРАХТЕ ЛИ УЕ! ШШШТ! Айде! Марш! Бъъърррч!